Σχέδια Βελτίωσης: Παράταση πρώτου αιτήματος πληρωμής έδωσε το ΥπΑΑΤ

Στην απόφαση να δοθεί παράταση στους δικαιούχους των σχεδίων Βελτίωσης για ακόμη έξι μήνες ώστε να υποβάλουν αίτημα πρώτης πληρωμής όσοι για διάφορους λόγους δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα, προχώρησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,  Γιάννης Οικονόμου. Το σκεπτικό της απόφασης  είναι προφανώς ότι λόγω COVID κάποιοι παραγωγοί αδυνατούσαν να προχωρήσουν τις επενδύσεις τους.

«Ναι μεν, αλλά», για την διευκόλυνση των επενδύσεων;

Από την άλλη, μελετητές που ενημερώθηκαν την απόφαση μέσω της «ΥΧ» εξέφρασαν την απορία τους για τη χρησιμότητά της, καθώς όπως είπαν «όσοι ενδιαφέρονταν να επενδύσουν περίμεναν διακαώς για να υποβάλουν αίτημα πληρωμής». Σχετικά με τα διαδικαστικά, η νέα παράταση αναμένεται να δώσει το περιθώριο στους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αίτημα πληρωμής καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με πηγές από το ΥπΑΑΤ επειδή ως γνωστόν πλέον δεν απαιτείται ελάχιστο ποσοστό υλοποίησης της επένδυσης, οι αιτούντες μπορούν να υποβάλουν αίτημα πληρωμής με οποιοδήποτε ποσό.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ:

«Υπεγράφη από τον  Υφυπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννη Οικονόμου,  η «Έβδομη τροποποίηση του πλαισίου εφαρμογής των Δράσεων 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» του ΠΑΑ 2014-2020». Με τη συγκεκριμένη τροποποίηση δίνεται παράταση 6 μηνών για την υποβολή του πρώτου αιτήματος πληρωμής των σχεδίων βελτίωσης, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας (CoViD-19). Η συγκεκριμένη προθεσμία διαμορφώνεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης των δικαιούχων στο μέτρο».