Σχέδια Βελτίωσης: Πιάνουν δουλειά οι αξιολογητές των ΔΑΟΚ

Ανεβάζουν στροφές οι διεργασίες στο ΠΣΚΕ, ώστε περισσότεροι παραγωγοί να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», τα ανοιχτά ζητήματα στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων τακτοποιούνται το ένα μετά το άλλο και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι επιτροπές των ΔΑΟΚ θα μπορούν να αξιολογούν τα αιτήματα τροποποιήσεων στο ΠΣΚΕ. Σύμφωνα με στελέχη από τις περιφέρειες, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί δεκάδες αιτήματα οριστικοποιήσεων από την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, καθώς και από άλλες περιοχές.

«Ρολάρουν» οι τροποποιήσεις από βδομάδα

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στις επόμενες ημέρες. Άλλωστε, η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ (ΕΥΕ ΠΑΑ) απέστειλε στους μελετητές οδηγίες υπό τη μορφή συχνών ερωτήσεων και απαντήσεων για διάφορες λεπτομέρειες που θα επιτρέψουν στους μελετητές να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν με τους φακέλους των πελατών τους.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις για αγορά τρακτέρ, μεταξύ των περιπτώσεων που συναντώνται συχνά είναι η προσθήκη καμπίνας, η αλλαγή στην ιπποδύναμη ή στο μοντέλο του ελκυστήρα. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΥΕ ΠΑΑ υπενθυμίζει στους μελετητές μέσω των πρόσφατων διευκρινίσεών της ότι εφόσον υποβληθεί αίτημα τροποποίησης, πρέπει να προσκομίζονται και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έγκριση της επένδυσης.

Έρχονται πληρωμές, σταθερή η ζήτηση για δάνεια από το ΕΤαΕ

Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, από τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν δεκάδες δόσεις σε δικαιούχους. Στελέχη περιφερειών, με τα οποία επικοινώνησε η «ΥΧ», μας ενημέρωσαν ότι όλα είναι έτοιμα και ήδη αποστέλλονται «πακέτα» προς έγκριση στις ΔΑΟΚ, ώστε να πληρωθούν οι αγρότες – επενδυτές, που αναμένουν τις «ενέσεις» ρευστότητας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», αυτή την περίοδο υπάρχουν σε εκκρεμότητα περίπου 700 αιτήματα πληρωμών στο ΠΣΚΕ, εκ των οποίων έχει οριστικοποιηθεί περίπου το 10%. Στο μέτωπο της ρευστότητας, η Τράπεζα Πειραιώς λειτουργεί ως καταλύτης της χρηματοδότησης, με τις συνεταιριστικές να ακολουθούν κατά πόδας και να προσφέρουν λύσεις με την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων.

«Παρά τα γεγονότα του ‘‘Ιανού’’, τα καταστήματά μας επαναλειτούργησαν πολύ γρήγορα. Υποδεχόμαστε τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς με όπλο μας την ευελιξία», δήλωσε στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, Παναγιώτης Τουρναβίτης.