Σε τέσσερις βασικούς πυλώνες κινείται το φιλόδοξο όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για τον αγροτικό τομέα της Γαλλίας, το οποίο θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του ως προέδρου της χώρας: ανανέωση των γενεών, μια «τρίτη αγροτική επανάσταση» που θα χαρακτηρίζεται από τη χρήση πρωτοποριακών τεχνολογιών, οικολογικός σχεδιασμός και τήρηση των δεσμεύσεων της Γαλλίας για το κλίμα και εφαρμογή του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την ΚΑΠ.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Μακρόν είχε ανακοινώσει την πρόθεση να δρομολογήσει έναν «μελλοντικό νόμο για να εξασφαλίσει την ανανέωση των γενεών, την κατάρτιση και την εγκατάσταση νέων αγροτών». Ο ίδιος επιθυμεί να πιέσει για την είσοδο 20.000 νέων ανθρώπων ετησίως στον κλάδο –μια σημαντική αύξηση από τον σημερινό αριθμό των 12.000-14.000–, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συζήτηση μεταξύ των υποψήφιων προέδρων.

Αν και οι λεπτομέρειες αυτού του προτεινόμενου νομοσχεδίου δεν είναι ακόμη σαφείς, αυτό θα περιλαμβάνει μέτρα που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στη γη για τους νεοεισερχόμενους.

Τον Φεβρουάριο, ο Μακρόν έκανε επίσης λόγο για μια «τρίτη γεωργική επανάσταση», με βάση την προωθούμενη ατζέντα του για μια νέα εποχή στη Γαλλία και στην Ευρώπη που θα χαρακτηρίζεται από την ψηφιακή μετάβαση, τη ρομποτική και τη γενετική. Στόχος είναι επίσης να αξιοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο «Γαλλία 2030», ύψους 30 δισ. ευρώ για την τόνωση της καινοτομίας, το οποίο θεωρείται από πολλούς ως το κλειδί για την πρόοδο.

Αυτή η επανάσταση θα επιτρέψει «να απαλλαχθούμε από ορισμένα φυτοφάρμακα και από ορισμένες πρακτικές, σύμφωνα με τον ίδιο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος είχε δήλωσε ότι θέλει να προχωρήσει «πολύ περισσότερο» όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από ό,τι έκανε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πενταετούς θητείας του, διορίζοντας έναν πρωθυπουργό «άμεσα υπεύθυνο για τον οικολογικό σχεδιασμό».

Μένει λοιπόν να δούμε αν θα διατηρήσει την πορεία που έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και ειδικότερα η εμβληματική στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», η οποία στοχεύει μέχρι το 2030 να μειώσει στο μισό τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων κατά 50% και 20%.

Τέλος, ο Μακρόν αναμένεται να αναλάβει δράση σε μια σειρά από ζητήματα ενόψει της τελικής έκδοσης του εθνικού στρατηγικού σχεδίου της Γαλλίας για την ΚΑΠ. Αυτά περιλαμβάνουν την ενίσχυση τόσο του σχεδίου για τις φυτικές πρωτεΐνες, όσο και του νόμου Egalim 2, που προστατεύει τα εισοδήματα των αγροτών και τα κουπόνια τροφίμων για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μπενουά Μπιτό αναμένει επίσης με ανυπομονησία τι θα προωθήσει ο Μακρόν όσον αφορά τη γλυφοσάτη, καθώς ο πρόεδρος «δεν κατάφερε» να απαγορεύσει το φυτοφάρμακο μέχρι το 2020, όπως είχε υποσχεθεί προηγουμένως. Θα είναι «ένας δείκτης της ειλικρίνειάς του», σημείωσε.

www.euractiv.com