Συγκοινωνιακή απομόνωση σε Φωκίδα και Αμφίκλεια

Δεκάδες φορείς των δήμων Δελφών και Αμφίκλειας-Ελάτειας καταγγέλλουν με υπόμνημά τους προς τους αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς τη συγκοινωνιακή απομόνωση των περιοχών τους από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μετά από συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αμφίκλεια, κατατέθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας, με πολλούς αποδέκτες, στο οποίο αναφέρουν την απαράδεκτη μείωση των δρομολογίων.

Συγκεκριμένα, τα σιδηροδρομικά δρομολόγια της παλιάς γραμμής Τιθορέας-Λιανοκλαδίου από 16 που ήταν την εβδομάδα μειώθηκαν σε 4. Επίσης, οι φορείς αναφέρουν ότι τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ απέχουν ολοκληρωτικά από αυτές τις περιοχές. Ακόμη επισημαίνουν την υποχρέωση του κράτους και των προτεραιοτήτων της ΕΕ για την πρόσβαση των πολιτών σε αυτό το βασικό κοινωνικό αγαθό.

«Δεν είναι μόνο το οικονομικό κριτήριο που θέτουν οι οργανισμοί μεταφοράς για την παρουσία τους σε αυτές τις περιοχές. Πρέπει να προσεγγίσουν ολιστικά το ζήτημα, για να μην απομονωθεί η περιοχή», επιμένουν οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Το ζήτημα αυτό δεν είναι τωρινό, ξεκίνησε από την αλλαγή γραμμής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Μπορεί ο αρχικός σχεδιασμός να προέβλεπε μία ήπια ανάπτυξη, με σημείο αναφοράς την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό των κατοίκων της περιοχής, όμως, μέχρι και σήμερα, τα προβλήματα όχι μόνο διαιωνίζονται, αλλά και διογκώνονται, λόγω της αδυναμίας της πολιτείας να ανταποκριθεί στα κελεύσματα των τοπικών κοινωνιών για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, με βάση τα νέα δεδομένα.

Η ιστορία του σιδηρόδρομου, όπως επίσης και οι υποδομές του, δεν πρέπει να καταστραφούν, αλλά να αξιοποιηθούν. Όταν σταματήσουν τα τρένα να κινούνται, λογικό και αυτονόητο είναι η περιοχή να απομονωθεί και οι κάτοικοι να φεύγουν, με αποτέλεσμα τη σταδιακή ερήμωση του τόπου.

Αυτό φοβούνται οι μόνιμοι κάτοικοι και με κάθε τρόπο προσπαθούν να μετριάσουν τις αρνητικές εξελίξεις και, παράλληλα, να ενισχύσουν την τοπική τους ταυτότητα. Με σημείο αναφοράς το περιβάλλον και τα πολιτιστικά στοιχεία που αναδεικνύουν, προσπαθούν να προσελκύσουν επισκέπτες και ντόπιους που έφυγαν και αναζητούν αλλού την τύχη τους.