Συγκομιδή γαλλικών σταφυλιών με βουλγάρικα «χέρια»

Συγκομιδή γαλλικών σταφυλιών με βουλγάρικα «χέρια»
-Διαφήμιση-

Το ζήτημα της αναζήτησης εργατικών χεριών απασχολεί ανά τακτά διαστήματα τον αγροτικό τομέα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγεί σε εργασιακή εκμετάλλευση, αφού το κενό της έλλειψης εργατών γης έρχονται να καλύψουν σε ορισμένες περιπτώσεις επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Μία τέτοια περίπτωση εξιχνίασαν οι διωκτικές αρχές της Γαλλίας και της Βουλγαρίας, με τη συνδρομή των Europol και Eurojust, εντοπίζοντας 167 δυνητικά θύματα και προχωρώντας σε τέσσερις συλλήψεις.

Η περίπτωση αφορά την εξάρθρωση κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν στις δύο χώρες, μεταφέροντας παράνομα εργάτες από την πρώτη στη δεύτερη για αγροτικές εργασίες σε διαφορετικές αμπελουργικές εταιρείες κοντά στην πόλη της Λυών.

Η σπείρα λειτουργούσε πίσω από μία νόμιμη επιχείρηση στη Βουλγαρία, που παρείχε υπηρεσίες απασχόλησης, τάζοντας μεροκάματο 60 ευρώ, διαμονή και διατροφή σε ανθρώπους μειονεκτικών περιοχών της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Europol, οι εργάτες προσλαμβάνονταν, ως εποχιακοί, βάζοντας τους να υπογράψουν συμβάσεις σε ξένη γι’ αυτούς γλώσσα.

Εργασιακή εκμετάλλευση και ξέπλυμα χρήματος

Στην πραγματικότητα μεταφέρονταν παράνομα στη Γαλλία, όπου τους τοποθετούσαν σε κάμπινγκ, ενώ παρακρατούνταν χρήματα από τους μισθούς τους για την καθημερινή τους σίτιση. Σαν να μην έφταναν αυτά, η σπείρα, παρακρατούσε επιπλέον χρήματα για τη μεταφορά τους, ενώ προέκυπταν κι άλλες χρηματικές επιβαρύνσεις κατά την τελική μισθοδοσία, τόσο που τα χρήματα που έπαιρναν τελικά δεν επαρκούσαν ούτε για να καλύψουν το ταξίδι της επιστροφής τους στην πατρίδα.

Το κύκλωμα μάλιστα έβγαινε διπλά κερδισμένο, αφού «ξέπλενε» τα χρήματα που παρακρατούσε, μέσω επενδύσεων σε ακίνητα στη Γαλλία.

-Διαφήμιση-