Συγκρατημένη αισιοδοξία για το καρπούζι και το πεπόνι
Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί βιολογικού καρπουζιού και πεπονιού στην Αργολίδα τη φετινή χρονιά που σημαδεύτηκε από προβλήματα στην καλλιέργεια λόγω των καιρικών συνθηκών.
Ο βιοκαλλιεργητής Δημήτρης Αναστασάκης, που συνεργάζεται με εξαγωγικές εταιρείες, δηλώνει ότι «είναι μια περίεργη χρονιά. Είχαμε μικροκαρπία λόγω καύσωνα και οι τιμές που διαμορφώθηκαν ήταν στα 0,50-0,70 ευρώ για το καρπούζι και 0,80-1 ευρώ για το πεπόνι. Η παραγωγή μειώθηκε πάνω από 50% και το μεγαλύτερο ποσοστό της φεύγει στο εξωτερικό μέσα από δύο εταιρείες που έχω συνεργασία. Γενικά, η καλλιέργεια του βιολογικού πεπονιού και του καρπουζιού στην Αργολίδα είναι στάσιμη με μικρές αυξομειώσεις».
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που απασχολούν τους καλλιεργητές, ο Δημήτρης Αναστασάκης σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτόν τον καιρό είναι οι ακρίδες που κάθονται πάνω στα φύλλα και δεν αφήνουν τον ανθό να αναπτυχθεί. Η εμφάνιση της ακρίδας έχει καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με βιολογικό τρόπο. Η πολιτεία δεν κάνει κάτι να βοηθήσει».
Πώς, όμως, μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα; Ο Δημήτρης Αναστασάκης υποστηρίζει ότι «όπως λένε και οι παλιοί, πρέπει να γυρίσουμε πίσω αρκετά χρόνια και παράλληλα με τη δακοκτονία να κάνουμε και ακριδοκτονία. Μαζί με την περιφέρεια, θα πρέπει να κάνουν και οι παραγωγοί τη δική τους προσπάθεια, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, γιατί εάν συνεχιστεί, οι ζημιές θα είναι πολύ μεγάλες. Στη βιολογική καλλιέργεια, είναι πολύ δύσκολο ο παραγωγός να αντιμετωπίσει τις ακρίδες λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων».