Σύκο: Οι έντονες βροχοπτώσεις έκλεισαν την πόρτα στη συλλογή
Μπορεί η συλλογή του σύκου να ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και με πλούσια καρποφορία στα δέντρα, δυστυχώς, όμως, το σκηνικό άλλαξε. Οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις που επικράτησαν στο σύνολο της χώρας δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό των σύκων να βγει εκτός παραγωγής. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, λόγω της υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας και τα προβλήματα θα ενταθούν ακόμη περισσότερο.
Όπως μας ενημερώνει ο Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ταξιαρχών Ιστιαίας, η τρίτη βροχή που έπεσε ολοκλήρωσε την καταστροφή στην παραγωγή. «Από τα 10.000 στρέμματα που καλλιεργούνται στην περιοχή μας για φέτος δεν θα ξεπεράσουμε τους 700 τόνους, αν υπολογίσουμε ότι η ετήσια παραγωγή μας είναι κοντά στους 3.500 τόνους». Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, για τον κ. Στολίδη είναι ότι «θα χαθούν αγορές που με δυσκολία κατακτήθηκαν, καθώς δεν θα μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε».
Με το σύκο ασχολούνται πάνω από 550 οικογένειες, αποτελώντας τη βασική τους καλλιέργεια. Η νέα αυτή καταστροφή για τους παραγωγούς της Εύβοιας έρχεται ως συνέχεια της περσινής μειωμένης παραγωγής από τις μεγάλες πυρκαγιές, λόγω του θερμικού φορτίου που υπέστησαν, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 45% η παραγωγή, εκτιμούν τα μέλη του συνεταιρισμού.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Κωνσταντίνου Καραβασίλη από την Κύμη Ευβοίας, κάνοντας και ο ίδιος λόγο για μεγάλη καταστροφή που ξεπερνά το 80% από τα 100.000 δέντρα που καλλιεργούνται στην περιοχή. «Η ζημιά είναι μεγαλύτερη από αυτήν που έγινε το 2018», δηλώνει με έμφαση.
Σταμάτησαν οι εξαγωγές στα νωπά
Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στην περιοχή του Μαρκόπουλου, όπου τα σύκα έχουν ανοίξει. Απογοητευμένος δηλώνει ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού Αλέξανδρος Κολιοβασίλης και κάνει λόγο για μεγάλες απώλειες στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στο εισόδημα.
«Από την κατάσταση αυτή ελάχιστες είναι οι ποσότητες που εμπορευόμαστε και δεν μπορούμε να καλύψουμε τις εξαγωγές. Πρέπει να σταματήσουν οι υγρασίες, ώστε να μπορέσουμε να συλλέξουμε ποιοτικό σύκο, όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό θα είναι ακατάλληλο για την εμπορία». Κλείνοντας, μας ενημέρωσε ότι έχει πάει κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να ελέγξει τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις, ώστε να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ελέγχου.