Οι συλλογικές δράσεις ενισχύουν τον ρόλο της κρεοπαραγωγού βοοτροφίας

Η αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης ως μέσου βελτίωσης του εισοδήματος οδήγησε περίπου 80 κτηνοτρόφους στη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεταιρισμού, με σημείο αναφοράς το μοσχαρίσιο κρέας ελευθέρας βοσκής.

Η μέχρι τώρα πορεία πολλών κτηνοτρόφων οδηγούσε σε αδιέξοδα, λόγω της αδυναμίας διαπραγμάτευσης όχι μόνο του προς πώληση προϊόντος, αλλά και των εισροών που χρειάζονται για τη λειτουργία των μονάδων τους.

Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής «Ελληνικός Μόσχος», που καλύπτει σχεδόν το σύνολο της χώρας από αγελαδοτρόφους αμιγώς κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης, είναι πλέον γεγονός, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στα επαγγελματικά τους δρώμενα. Από τα πρώτα του βήματα έδειξε ότι έχει σημαντικές δυνατότητες για την ανάδειξη ενός προϊόντος, που σήμερα διακινείται χωρίς ταυτότητα και φυσικά σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιώργος Τσόκανος, μιλώντας στην «ΥΧ», αναλύει τις σκέψεις του για αυτό το εγχείρημα, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν δεκάδες κτηνοτρόφους στη δημιουργία ενός σύγχρονου συλλογικού σχήματος, που για τον ίδιο αποκτά βαρύνουσα οικονομική και επαγγελματική σημασία.

«Το γεγονός ότι κλείσαμε την περσινή οικονομική περίοδο με έναν τζίρο 1,6 εκατ. ευρώ αποτελεί για εμάς μία σημαντική αφετηρία, ώστε να κάνουμε τα επόμενα βήματα», υποστηρίζει ο ίδιος και συνεχίζει: «Θέλουμε το ελληνικό μοσχάρι να πάρει τη θέση που του αναλογεί με την ταυτότητα και την ποιότητά του. Ο Ελληνικός Μόσχος για εμάς αποτελεί ένα ισχυρό brand name, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας». Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι σήμερα, εξέφρασε τον προβληματισμό του ως επαγγελματίας σχετικά με τη συνέχιση αυτής της δραστηριότητας και από τα παιδιά του: «Το επάγγελμά μας μπορεί να έχει πολλές δυσκολίες, όμως αποτελεί μία σημαντική διέξοδο για πολλούς νέους που θέλουν επιχειρήσουν σε αυτόν τον τομέα.

Δεν μπορώ να φανταστώ τα παιδιά μου να δουλεύουν σε μία πόλη για να πάρουν μισθό και να χάνουν αυτή την ποιότητα ζωής που έχουμε φτιάξει. Ελπίζουμε ότι, μέσα από τον συνεταιρισμό, θα μας δοθεί η δυνατότητα να αναδείξουμε τον ρόλο μας όχι μόνο στον τομέα της διατροφής, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος».

Μείωση του κόστους παραγωγής

Παρουσιάζοντας τους στόχους του συνεταιρισμού, όπως αυτοί αποφασίστηκαν από τις γενικές συνελεύσεις των μελών, ο κ. Τσόκανος εστίασε στη μείωση του κόστους παραγωγής. «Για εμάς, οι εισροές παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Προσπαθούμε μέσα από κοινή προμήθεια ζωοτροφών και κτηνιατρικών φαρμάκων να μειώσουμε σημαντικά αυτό το κόστος και, παράλληλα, να αναδείξουμε τον τρόπο διαχείρισης των μονάδων μας. Η ελληνικότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε αποσκοπεί στην πλήρη ταυτοποίηση του προϊόντος που παράγουμε, ενισχύοντας παράλληλα και τους παραγωγούς ζωοτροφών».

Επίσης, ο κ. Τσόκανος έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα ενημέρωσης των κτηνοτρόφων από ειδικούς επιστήμονες, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί. «Οι σχέσεις μας με την ερευνητική και πανεπιστημιακή κοινότητα αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για εμάς, ώστε να βελτιώσουμε τη θέση μας στην παραγωγή. Με σεμινάρια, εκδηλώσεις, καθώς και προσωπικές επαφές με ειδικούς στον χώρο προσπαθούμε να φέρουμε πιο κοντά τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία στους συναδέλφους μας. Αυτό φυσικά επιτυγχάνεται, διότι ο συνεταιρισμός έχει αποκτήσει φωνή και υπευθυνότητα με τους συνομιλητές του».

Κλείνοντας, ο κ. Τσόκανος αναφέρθηκε και στο θέμα της εμπορίας του κρέατος, έτσι όπως αυτό μεθοδεύεται από τον ίδιο τον συνεταιρισμό. «Έχουμε ξεπεράσει τους μεσίτες και κάνουμε συνεργασίες απευθείας με σφαγεία, που στη συνέχεια τα σφάγια κατευθύνονται στο δίκτυο συνεργαζόμενων κρεοπωλών», καταλήγει ο ίδιος.