Συμβούλιο της ΕΕ: Η σλοβενική Προεδρία παρουσίασε τις προτεραιότητές της στο Ευρωκοινοβούλιο

Τις προτεραιότητες της σλοβενικής Προεδρίας, η οποία θα βρίσκεται στο τιμόνι του Συμβουλίου της ΕΕ μέχρι το τέλος της χρονιάς συζήτησαν οι ευρωβουλευτές μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας Janez Janša και την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Όπως προέκυψε από τις συνομιλίες, η σλοβενική Προεδρία θα επικεντρωθεί στην ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα, μετατρέποντας φιλόδοξους πράσινους στόχους σε δεσμευτική νομοθεσία, τη στρατηγική αυτονομία, την ψηφιακή μετάβαση, το κράτος δικαίου και την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Ο Σλοβένος πρωθυπουργός υπενθύμισε τις διάφορες κρίσεις που έχει βιώσει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια, από οικονομικά ζητήματα έως τη μετανάστευση, το Brexit και την πανδημία COVID-19, τα οποία αναγκάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να φερθεί πιο στρατηγικά και να επικεντρωθεί στην εξωτερική πολιτική. Όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις, διαμηνύθηκε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τις τρέχουσες εργασίες για προγράμματα αποκατάστασης στα κράτη μέλη και την ανάγκη προόδου στις εκστρατείες εμβολιασμού. Ζήτησε να υπάρξει στήριξη στις αξίες της ΕΕ, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστατευθούν τα οικονομικά συμφέροντα και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να διατηρηθεί η πολυμορφία.

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν τις προτεραιότητες της σλοβενικής Προεδρίας, ιδίως την εστίαση στην ανάκαμψη μέσω της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και την ώθηση και το περιεχόμενο στις συζητήσεις της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης» (CoFoE). Αρκετοί επέμειναν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες για τη διατήρηση του κράτους δικαίου σε ολόκληρη την ΕΕ και γνωστοποίησαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την κατάσταση των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και της δικαιοσύνης στη Σλοβενία.