Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: «Ναι» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Αλβανία και Β. Μακεδονία

Το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας έδωσε την περασμένη Τρίτη το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, με ό,τι θετικό μπορεί να συνεπάγονται αυτές για την καθιέρωση συνθηκών ομαλότητας στη βαλκανική χερσόνησο.

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε την απόφαση ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ ΜακΑλιστερ, έστω κι αν θεωρεί ότι αυτή ήρθε καθυστερημένα. «Εν μέσω μιας κρίσης, η ΕΕ ξεπέρασε τους διαχωρισμούς, επιδεικνύοντας πραγματική αλληλεγγύη προς τους φίλους και εταίρους μας. Χαιρετίζω την καθυστερημένη απόφαση της έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη μου για το γεγονός ότι έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τώρα για αυτό το σημαντικό βήμα», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Την απόφαση χαιρέτησε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέροντας ότι «είναι προς το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σηματοδοτεί την έναρξη της πορείας προς μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη ευρωπαϊκή κοινότητα».