Συμβούλιο υπουργών γεωργίας: Εγκρίθηκε το Σχέδιο Δράσης για τη Βιολογική Γεωργία

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη βιολογική παραγωγή, με στόχο τη χρήση τουλάχιστον του 25% της γεωργικής γης της ΕΕ για βιολογικές καλλιέργειες έως το 2030, ενέκριναν πριν από λίγο οι υπουργοί γεωργίας, στο πρώτο Συμβούλιο υπουργών που πραγματοποιείται υπό την προεδρία της Σλοβενίας.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που το Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής στην ΕΕ» ανέφερε σε μήνυμά του ο Επίτροπος γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι. Και υπογράμμισε: «Ανυπομονώ να συνεργαστούμε στενά για να στεφθεί το Σχέδιο Δράσης με μεγάλη επιτυχία».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2020, οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ προέβησαν σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν οι επιδιώξεις και οι στόχοι της στρατηγικής στα μελλοντικά εθνικά στρατηγικά σχέδια για την ΚΑΠ μέσω ειδικών συστάσεων ανά χώρα. Με ευρεία συναίνεση, οι υπουργοί ζήτησαν να υπάρχει διαφάνεια, ευελιξία και ταχύτητα κατά τη διαδικασία δημοσίευσης και ενσωμάτωσης των εν λόγω συστάσεων στα εθνικά στρατηγικά σχέδια κάθε κράτους μέλους.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα για τη στρατηγική, υιοθετώντας τον στόχο ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού βιώσιμου συστήματος τροφίμων, από την παραγωγή έως την κατανάλωση. Τα συμπεράσματα κομίζουν ένα τριπλό πολιτικό μήνυμα από τα κράτη μέλη που συμφώνησαν να διασφαλίσουν:

  • επαρκή και οικονομικά προσιτά τρόφιμα, συμβάλλοντας παράλληλα στην κλιματική ουδετερότητα της ΕΕ έως το 2050
  • δίκαιο εισόδημα και ισχυρή στήριξη για τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα
  • ανταγωνιστικότητα της γεωργίας της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο