Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας: Οι Γάλλοι ζητούν παράταση των μέτρων εξαίρεσης για την επάρκεια των σιτηρών, αντίθετος ο Βοϊτσεχόφσκι

Το διήμερο 18-19 Σεπτεμβρίου οι εξελίξεις

Αντιμέτωπος με μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις βρέθηκε ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την αντιμετώπιση της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία, που διεξήχθη στο άτυπο συμβούλιο υπουργών, την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου στην Ισπανία.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φενώ ζήτησε να παραταθούν τα μέτρα εξαίρεσης σε ό,τι αφορά την αμειψισπορά και την αγρανάπαυση, που είχαν ισχύσει το 2023, για τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας στην Ευρώπη λόγω των έκτακτων συνθηκών του πολέμου.

Τη γαλλική πρόταση φαίνεται ότι στηρίζουν και άλλες χώρες, τη στιγμή που ο Επίτροπος, μια εβδομάδα πριν, προσπάθησε να προλάβει τις εξελίξεις, δηλώνοντας στα μέλη της επιτροπής Γεωργίας της Ευρωβουλής ότι «Η Επιτροπή δεν εξετάζει την παράταση της εξαίρεσης για την αμειψισπορά και την αγρανάπαυση».

Πάντως ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι σκοπεύει να φέρει το ζήτημα προς συζήτηση στο επόμενο συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.