Συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ: Πότε καταργούνται οι δασμοί σε αγροτικά προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος

Σε ισχύ βρίσκεται από την 1η Αυγούστου η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με το Βιετνάμ, η οποία έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των δασμών των ευρωπαϊκών εξαγωγών με προορισμό τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των δασμών στο 99% όλων των αγαθών που εμπορεύονται οι δύο πλευρές.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει η ΕΕ με μια αναπτυσσόμενη χώρα. Λαμβάνοντας υπόψη τις αναπτυξιακές ανάγκες του Βιετνάμ, παραχωρείται στην ασιατική χώρα μεγαλύτερη 10ετής περίοδος για την εξάλειψη των δασμών του στις εισαγωγές της ΕΕ.

Ωστόσο, πολλά σημαντικά προϊόντα της ΕΕ, όπως τα φαρμακευτικά, τα χημικά προϊόντα ή τα μηχανήματα απολαμβάνουν ήδη αδασμολόγητους όρους εισαγωγής από την έναρξη ισχύος. Οι δασμοί στα αγροδιατροφικά προϊόντα, όπως το βόειο κρέας και το ελαιόλαδο, θα καταργηθούν σε τρία χρόνια, ενώ στα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά το πολύ σε πέντε χρόνια.

Επιπλέον, η Κομισιόν θεωρεί ότι οι περιεκτικές διατάξεις σχετικά με την υγειονομική και φυτοϋγειονομική συνεργασία θα επιτρέψουν τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων της ΕΕ στη βιετναμέζικη αγορά μέσω πιο διαφανών και γρήγορων διαδικασιών.