Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για τις εισαγωγές βόειου κρέατος χωρίς ορμόνες

agelada-agrotes

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Κομισιόν ανακοίνωσε στα κράτη-μέλη την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της λειτουργίας μιας υπάρχουσας ποσόστωσης για την εισαγωγή βόειου κρέατος χωρίς ορμόνες στην ΕΕ. 

Ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, είπε σχετικά: «Με την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων, η Κομισιόν έφερε σε πέρας ένα πολύ σημαντικό ζήτημα με έναν κύριο εμπορικό εταίρο όπως είναι οι ΗΠΑ. Θα ήθελα επίσης να επαναλάβω ότι η νέα συμφωνία δεν θα αλλάξει τον συνολικό όγκο, την ποιότητα ή την ασφάλεια του εισαγόμενου βόειου κρέατος στην ΕΕ, εξακολουθώντας να συμμορφώνεται με τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα».

Βάσει εντολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Κομισιόν κατέληξε σε συμφωνία κατ’ αρχήν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και με άλλες σημαντικές προμηθεύτριες χώρες, ότι 35.000 τόνοι της συγκεκριμένης ποσόστωσης θα διατεθούν από τις ΗΠΑ σταδιακά κατά τη διάρκεια περιόδου επτά ετών, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα είναι διαθέσιμη για τους υπόλοιπους εξαγωγείς.

Μετά την ολοκλήρωση αυτού του αμοιβαία ικανοποιητικού αποτελέσματος, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η Κομισιόν θα υποβάλει τις νομικές της προτάσεις στο Συμβούλιο όπου θα το εγκρίνει και κατόπιν να συνάψει τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες τους επόμενους μήνες, αφού ζητήσει και τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.