Συμφωνία για την τιμή στο βαμβάκι με βάση την υγρασία ανακοίνωσε ο Β. Κόκκαλης

Συμφωνία για την τιμή στο βαμβάκι με βάση την υγρασία ανακοίνωσε ο Β. Κόκκαλης

Μία σημαντική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να τεθούν κανόνες στην αγορά του βαμβακιού διασφαλίζοντας το συμφέρον όλων των πλευρών, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο της εσπερίδας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Λάρισα, με θέμα “εθνική στρατηγική βάμβακος – προοπτικές“.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης ανακοίνωσε τη συμφωνία μεταξύ Υπουργείου και φορέων για διαφοροποίηση της τιμής με βάση την υγρασία του παραδιδόμενου προϊόντος, τονίζοντας την ανάγκη “να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη διάκριση της υγρασίας σε εξωτερική και εσωτερική, δημιουργίας προτύπων υπολογισμού των ξένων από το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος, όπως και για το ενδεχόμενο, αν αυτό είναι εφικτό και αρχικά μόνο για τις μεγάλες Οργανώσεις Παραγωγών, ξεχωριστής εκκόκκισης για κάθε παρτίδα βάμβακος ώστε οι μετρήσεις να είναι αντικειμενικότερες και ευκολότερες”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΟΒ Βας. Μάρκου αναφέρθηκε στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη διενέργεια προπωλήσεων συσπόρου βάμβακος και προέτρεψε τους παραγωγούς «να μην πουλάνε το βαμβάκι τους όταν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί στον κόσμο θέλουν να το πουλήσουν (δηλαδή Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος) αλλά να το πουλήσει, τμηματικά όλο τον υπόλοιπο χρόνο, μέσω συμβολαιακής γεωργίας, σε Εκκοκκιστική Επιχείρηση, με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης».

Β. Κόκκαλης: Στο στόχαστρο η υγρασία

Στην αναγκαιότητα ενημέρωσης και κατάρτισης των αγροτών, για τις νέες εξελίξεις, τις συνθήκες κινδύνου οι οποίες απαιτούν ειδικό χειρισμό (π.χ. Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων για το Πράσινο σκουλήκι), μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 αναφέρθηκε, αρχικά στην ομιλία του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Εν συνεχεία μίλησε για τη δημιουργία Εθνικού Φακέλου Ποιότητας, κρίσιμο προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών θέσεων στις διεθνείς απαιτητικές αγορές, που συμβάλλουν εδώ και χρόνια το Πρόγραμμα Μελέτης Ποικιλιών και το Πρόγραμμα Ταξινόμησης των Παραγόμενων Δεμάτων της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος με το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο λαρισαίος κυβερνητικός παράγοντας στη βελτίωση του παραγόμενου προιόντος, τονίζοντας πως «σήμερα μπορούμε να ανακοινώσουμε τη συμφωνία μεταξύ Υπουργείου και Φορέων για διαφοροποίηση της τιμής με βάση την υγρασία του παραδιδόμενου προϊόντος. Να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη διάκριση της υγρασίας σε εξωτερική και εσωτερική, η ανάγκη δημιουργίας προτύπων υπολογισμού των ξένων από το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος,  όπως και για το ενδεχόμενο, αν αυτό είναι εφικτό και αρχικά μόνο για τις μεγάλες Οργανώσεις Παραγωγών, ξεχωριστής εκκόκκισης για κάθε παρτίδα βάμβακος ώστε οι μετρήσεις να είναι αντικειμενικότερες και ευκολότερες».

Β. Μάρκου: Ζητούμενο το σωστό τάιμινγκ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος Βασίλης Μάρκου στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για τη διενέργεια προπωλήσεων συσπόρου Βάμβακος, ώστε να επιτρέπει την έγκαιρη ή καλύτερα, σωστή πώληση του βάμβακος. Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που παράγουν βαμβάκι, περίπου 85%, παράγουν το βαμβάκι τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Τότε είναι λοιπόν που το 85% των βαμβακοπαραγωγών όλου του κόσμου ζητά να πουλήσει το βαμβάκι του. Τότε ΔΕΝ είναι η κατάλληλη στιγμή να πουλήσει κάποιος το βαμβάκι του. Η λύση είναι, ο παραγωγός να μην πουλά το βαμβάκι του όταν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί στον κόσμο θέλουν να πουλήσουν το δικό τους βαμβάκι, αλλά, να το πουλήσει, τμηματικά όλο τον υπόλοιπο χρόνο, μέσω συμβολαιακής γεωργίας, σε Εκκοκκιστική Επιχείρηση, με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Έτσι πουλάνε οι παραγωγοί το βαμβάκι τους στις ΗΠΑ, στην Βραζιλία και στην Αυστραλία, που έχουν αναπτυγμένη βαμβακοκαλλιέργεια».