Συμφώνησε η Επιτροπή Γεωργίας για τον τρόπο κατανομής των 8,07 δισ. ευρώ κατά τη μεταβατική περίοδο

Σε εξέλιξη είναι οι διεργασίες για τον Μεταβατικό Κανονισμό της ΚΑΠ και την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον Β’ Πυλώνα. Πριν από λίγες ημέρες, ομόφωνα η Επιτροπή Γεωργίας ενέκρινε το κείμενο, με το οποίο προτίθεται να διαπραγματευτεί με το Συμβούλιο σχετικά με το Next Generation.

Να τονιστεί ότι η πρόταση της Επιτροπής Γεωργίας θα κατατεθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Τι ζητούν οι ευρωβουλευτές

Οι ευρωβουλευτές ζητούν τα κονδύλια ύψους 8,07 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αγροτική ανάπτυξη να απορροφηθούν κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, το 30% περίπου του ποσού να είναι διαθέσιμο το έτος 2021 και το υπόλοιπο 70% το 2022.

Η Επιτροπή Γεωργίας θέλει να εξασφαλίσει ότι το 55% των κονδυλίων θα κατευθυνθεί για τη στήριξη των νεοσύστατων επιχειρήσεων και τις επενδύσεις (όπως εκσυγχρονισμός μηχανημάτων παραγωγής, ασφάλεια στην εργασία των παραγωγών, κυκλική οικονομία, ψηφιακά κ.ά.). Επιπλέον, ζητά τουλάχιστον το 37% της διαθέσιμης χρηματοδότησης να αφορά δράσεις για το περιβάλλον και το κλίμα (βιολογική γεωργία, βέλτιστη διαχείριση υδάτων, LEADER κ.ά.). Το υπόλοιπο 8% προτείνεται να αξιοποιηθεί από τα κράτη-μέλη σε δράσεις που τα ίδια θα επιλέξουν.

Σχετικά με το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών προτείνεται η αύξηση του ποσού στήριξης από έως 70.000 σε έως 100.000 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα το πριμ πρώτης εγκατάστασης είναι πάντα πολύ μικρότερο του ανώτερου επιτρεπόμενου ευρωπαϊκού πλαφόν.

Ζητά, δε, η στήριξη για τα συστήματα ποιότητας να αυξηθεί από τα 3.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτροπή αιτείται αύξηση στο 80% της συγχρηματοδότησης για επενδύσεις που συμβάλλουν στη βιώσιμη και ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη.