Συμμαχία Ρωσίας-Κίνας στον αγροτικό τομέα

Τα στρατηγικά deals που έκλεισαν μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών

Κινεζικές και ρωσικές εταιρείες, οι οποίες πριν από μερικές μέρες συμμετείχαν σε περιφερειακό συνέδριο στη Βορειοανατολική Κίνα, υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών συνεργασίας σε τομείς που εκτείνονται από τη μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι το ηλεκτρονικό εμπόριο και τον αγροτικό τομέα, όπως ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η διάσκεψη στη Shenyang, πρωτεύουσα της επαρχίας Liaoning, ακολούθησε τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας στο Πεκίνο μεταξύ του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Στη διάσκεψη συμμετείχαν αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ρωσίας, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, καθώς και σχεδόν 800 κινεζικές εταιρείες που ευελπιστούν να εισέλθουν στη ρωσική αγορά.

Η Κίνα έχει ζητήσει αυξημένη διασυνοριακή σύνδεση και βαθύτερη οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία· μια στάση που έρχεται σε έντονη αντίθεση με την αποδοκιμασία και τις κυρώσεις της Δύσης μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία πέρυσι. Με αυτόν τον τρόπο, η Βορειοανατολική Κίνα, η οποία περιλαμβάνει τις επαρχίες Liaoning, Heilongjiang και Jilin, αναμένεται να αποκτήσει νέα στρατηγική σημασία ως ζώνη διμερών σχέσεων διασυνοριακού και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ταχύτερη και μεγαλύτερης κλίμακας μεταφορά αγαθών μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, συνολικά 40 ρωσικές εταιρείες είχαν ξεκινήσει επιχειρήσεις στη Liaoning, όπως ανέφερε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Κίνας. Οι εξερχόμενες αποστολές αγαθών από τη Liaoning προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 82,3% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα 5,83 δισ. δολάρια. Όλα αυτά, σε μια περίοδο που οι ρωσικές εταιρείες είναι ανεπιθύμητες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Τον Μάιο, τα κινεζικά τελωνεία δήλωναν ότι η περίκλειστη επαρχία Jilin θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Βλαδιβοστόκ, το μεγαλύτερο λιμάνι της ρωσικής Άπω Ανατολής, για να μεταφέρει αγαθά στις Zhoushan και Jiaxing της ανατολικής κινεζικής επαρχίας Zhejiang από τον Ιούνιο, μειώνοντας το κόστος και τον χρόνο μεταφοράς για φορτία με προορισμό την Ανατολική Κίνα. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Σι Τζινπίνγκ τον Σεπτέμβριο, η Heilongjiang προορίζεται να γίνει μια «κομβική» πύλη για το άνοιγμα της Κίνας στον βορρά, προαναγγέλλοντας ότι η επαρχία θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας, της επισιτιστικής και της ενεργειακής ασφάλειας.

Τον ίδιο μήνα, το διμερές εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αυξήθηκε στα 21,18 δισ. δολάρια· το υψηλότερο σημείο που έχει βρεθεί από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας (GACC).

Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται ότι η προπαρασκευαστική διαδικασία, πριν από την επισημοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας-Κίνας, είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό.