Με σύμμαχο την ευφυή γεωργία, ξεκίνησε την άρδευση ο ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακίου

Τα σοβαρά προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα της Αργολίδας λόγω της υπεράντλησης και της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων αποτέλεσαν την αφετηρία για την ίδρυση του ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακίου. Η χρήση, όμως, σε απόλυτο βαθμό της τεχνολογίας για τη μείωση του κόστους παραγωγής ήταν η πυξίδα σε όλες τις κινήσεις που έγιναν από τη σύσταση του ΤΟΕΒ το 2010 μέχρι σήμερα, που άρχισε να δίνει νερό στους παραγωγούς της περιοχής.

Σήμερα, έναν μήνα περίπου μετά τα εγκαίνια, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κουρτακίου, Κώστας Πιπέρος, δηλώνει ότι «έχει γίνει ένα σημαντικό έργο, διότι λύνει σε απόλυτο βαθμό τα προβλήματα στην άρδευση. Με αυτό το έργο έχει μπει τέλος σε κλοπές, που καταγράφονταν στο παρελθόν, υπάρχει ταχύτατη εξυπηρέτηση και η πίεση του νερού είναι σε επίπεδα που δεν υπήρχαν παλιά».

Ο ίδιος προσθέτει πως «όταν ολοκληρωθούν οι συνδέσεις, θα μπορεί να ποτίζει 7.000 στρέμματα και να δώσει ανάσα σε πολλούς παραγωγούς. Το κόστος, αυτήν τη στιγμή, είναι ιδιαίτερα χαμηλό και όταν σε μία τριετία-τετραετία τοποθετήσουμε τα φωτοβολταϊκά, θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο κόστος». Ο ΤΟΕΒ Ήρας Κουρτακίου χρεώνει με 2,80 ευρώ ανά ώρα, ενώ όπως υποστηρίζει ο κ. Πιπέρος οι υπόλοιποι χρεώνουν με 4 ευρώ ανά ώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτιμάται πως μέχρι την άνοιξη περισσότεροι από 400 παραγωγοί θα χρησιμοποιούν την άρδευση του ΤΟΕΒ.