Τσιρώνης στο 3ο ΠΕ Συνέδριο: Για πρώτη φορά, αυξάνεται η βιομηχανική και αγροτική παραγωγή.

Συμμετοχή Τσιρώνη στο 3ο ΠΕ Συνέδριο: Για πρώτη φορά, αυξάνεται η βιομηχανική και αγροτική παραγωγή.

Τουρισμός, Απασχόληση και Ανάπτυξη της Υπαίθρου

Την Πέμπτη 21/9 στις 10:30πμ ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, συμμετείχε στην 2η Παράλληλη Πρωινή Συνεδρία με θέμα «Τουρισμός, Απασχόληση και Ανάπτυξη της Υπαίθρου», στο πλαίσιο του 3ου Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που πραγματοποιείται από την Τετάρτη 20/9 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Συνομιλητές στο πάνελ ήταν επίσης η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Αν. Υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη

Καλημέρα σε όλες και όλους.

Χαίρομαι που είμαι σήμερα μαζί σας στην αγαπημένη μας Κρήτη, που όπως ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος μας, είναι ένα βήμα μπροστά από την υπόλοιπη χώρα στην παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

Η χώρα μας, φίλες και  φίλοι γυρίζει πλέον σελίδα:

Η ανεργία μειώνεται. Ίσως κάποιες και κάποιοι επιχειρούν να θολώσουν αυτό το τεράστιας σημασίας γεγονός, λέγοντας, ότι μειώνεται επειδή φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό ή ότι μειώθηκε ο πληθυσμός της χώρας. Για να καθαρίσουμε λοιπόν το τοπίο, ας μην μιλήσουμε για ανεργία, αλλά για απασχόληση: Το γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των απασχολουμένων, όχι μόνο στην μερική απασχόληση, αλλά και στην πλήρη απασχόληση.

Γεγονός δεύτερο: Για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια αυξάνεται η βιομηχανική παραγωγή και η αγροτική παραγωγή.

Γεγονός τρίτο: οι άμεσες ξένες επενδύσεις αγγίζουν τα προ κρίσης επίπεδα.

Τα γεγονότα αυτά δεν χρήζουν κατά την γνώμη μου θριαμβολογίες για δύο σημαντικούς λόγους:

 • Η χώρα υπέστη τόσο μεγάλη καταστροφή από το 2008 μέχρι σήμερα, που ακόμα και η μεγαλύτερη επιτυχία δεν σημαίνει ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν βρίσκονται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση.
 • Δεν έχουν ακόμα εξαλειφθεί οι αιτίες της καταστροφής. Και επιτρέψτε μου να πω λίγες περισσότερες σκέψεις για αυτό το σημείο: Το πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε την διαφθορά και την διαπλοκή, παρουσιάζει την κρίση περίπου σαν ένα φυσικό φαινόμενο που χτύπησε την χώρα, όπως θα την χτυπούσε ένας σεισμός. Εδώ όμως δεν πρόκειται για σεισμό, αλλά για την κατάρρευση ενός πελατειακού συστήματος, που ξεζούμιζε όλο τον πλούτο της χώρας για να συντηρείται στην εξουσία. Όσο λοιπόν αυτό το πελατειακό σύστημα είναι ζωντανό και προσπαθεί να ξανακερδίσει την εξουσία, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο θριαμβολογίας. Ακόμα και εάν είχαμε καταφέρει σε δύο χρόνια να φέρουμε την οικονομία στα επίπεδα του 2007, όσο αυτό το σύστημα παραμένει ζωντανό, η Ελλάδα θα κινδυνεύει, η ανάπτυξη θα κινδυνεύει και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα κινδυνεύουν να πάνε χαμένες. Μέχρι λοιπόν να πεθάνει οριστικά το παλιό διεφθαρμένο πελατειακό σύστημα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού!

Επιτρέψτε μου μερικά παραδείγματα από τον τομέα της αρμοδιότητας μου, όπου δεν υπάρχει περιθώριο θριαμβολογίας,

 • Όσο εξακολουθεί ο κτηνοτρόφος μας να χρειάζεται μήνες ή και χρόνια για να βγάλει μία άδεια για σταβλική εγκατάσταση,
 • Όσο ο παραγωγός μας εισπράττει τα έσοδα από τον κόπο του με οκτάμηνες ή και δωδεκάμηνες επιταγές.
 • Όσο η νοικοκυρά επιλέγει να αγοράσει αρνάκι από τα Ανώγεια και κάποιος επιτήδειος της δίνει αρνάκι Ρουμανίας
 • Όσο δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες και κτηματολόγιο.
 • Όσο τα μισά μας βουνά λογγώνουν και δεν μπορούν να βοσκηθούν και τα άλλα μισά από την υπερβόσκηση και τις πυρκαγιές έχουν ερημοποιηθεί και δεν έχουν αρκετή τροφή. Πριν δεκαετίες αυτά τα βουνά ταΐζανε τριπλάσια ζώα, ενώ σήμερα εισάγουμε ζωοτροφές.
 • Όσο στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ η φέτα μας πουλιέται 5€ και η Κρητική γραβιέρα 8€
 • Όσο συνεχίζει η μαύρη εργασία στα χωράφια.
 • Όσο οι σημερινοί πρόεδροι των συνεταιρισμών είναι όμηροι των παλιών αμαρτιών και δεν αναπτύσσεται η υγιής συνεταιριστική επιχειρηματικότητα.

Το πρώτο λοιπόν μήνυμα της σημερινής συνάντησης θα ήθελα να είναι ότι τελειώνουμε με την Ελλάδα του χθες, τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος. Οικοδομούμε την Ελλάδα του αύριο, όπου με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον η βιώσιμη παραγωγή θα δίνει ένα καλό εισόδημα στον παραγωγό και ούτε ένα ευρώ δεν θα καταλήγει στον παρασιτισμό.

Επιτρέψτε μου τώρα να αναφερθώ στο ολοκληρωμένο σχέδιο που ήδη έχει μπει σε εφαρμογή:

Είμαστε η κυβέρνηση που τόλμησε να αναρτήσει τους δασικούς χάρτες, ανοίγοντας ένα απόστημα δεκαετιών. Οι πολίτες αυτής της χώρας ήταν όμηροι πολιτικών, επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και διαπλοκής. Με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών οι παραγωγοί μας θα γίνουν κύριοι της γης τους. Το τονίζω ότι ούτε ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης δεν θα χαθεί. Ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι θα κερδίσουν πολύ περισσότερες εκτάσεις.

Τα διαχειριστικά σχέδια βοσκήσιμων γαιών, μία υποχρέωση που την θυμάμαι από την δεκαετία του ‘80, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Μαζί με τις περιφέρειες θα δώσουμε μάχη με τον χρόνο για να έχουμε ήδη τις πρώτες μετρήσεις φέτος την άνοιξη. Στόχος μας να προστατεύσουμε το δάσος και να ελαχιστοποιήσουμε την εισαγωγή ζωοτροφών, όπως κάνουν οι Ιταλοί ανταγωνιστές μας στην Σαρδηνία.

Εκτιμάμε ότι μέσα στον Οκτώβριο ολοκληρώνονται οι εργασίες της επιτροπής, με στόχο οι αδειοδοτήσεις για σταβλικές εγκαταστάσεις να βγαίνουν σε ελάχιστες μέρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ακριβώς οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που εκτρέφουν την διαπλοκή και τελικά οδηγούν και σε καταστροφή του περιβάλλοντος.

Προωθούμε τον έλεγχο, την βελτίωση και την ταυτοποίηση του Ελληνικού σήματος. Με τον συνάδελφο μου, τον κύριο Φωτάκη, ενώνουμε τις δυνάμεις του ΥΠΑΑΤ με την ΓΓΕΤ ώστε τα επιστημονικά εργαστήρια όλης της χώρας σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τους παραγωγούς να κάνουν στοχευμένη έρευνα για βελτίωση των ελληνικών φυλών και ποικιλιών και για την ταυτοποίηση τους, με στόχο της πάταξη των ελληνοποιήσεων και την ανάδειξη των ευεργετικών τους ιδιοτήτων για την υγιεινή διατροφή. Ποιος γνωρίζει, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν ελληνικές ποικιλίες προβάτων με κρέας πλούσιο σε ω3 λιπαρά; Πόσοι καταναλωτές γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού βαλανιδιάς, που είναι εφάμιλλες με εκείνες του διάσημου «μανούκ»α. Να θυμίσω ότι το μέλι «μανούκα» πουλιέται σήμερα σε τιμές που φτάνουν τα 250€ το κιλό, ενώ το ελληνικό μέλι σπάνια ξεπερνά τα 15€ το κιλό.

Στον νέο νόμο για τα νωπά προϊόντα, εξασφαλίζουμε μέγιστο χρόνο αποπληρωμής του παραγωγού μας τους 2 μήνες και κατοχυρώνουμε την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στα τυροκομικά προϊόντα και του κρέατος στα σημεία πώλησης.

Επιπλέον, σε άριστη συνεργασία με το υπουργείο απασχόλησης, βάζουμε τα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και στον πρωτογενή τομέα. Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι η δουλειά του αγρότη είναι σύνθετη και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Πρέπει να τελειώνουμε με τον μύθο ότι ένας επιστήμονας αξίζει περισσότερο από έναν κτηνοτρόφο. Σας διαβεβαιώ, ότι μέσα σε 8 χρόνια μπορεί κάποιος να γίνει χημικός και να έχει αποκτήσει και μία αξιόλογη επαγγελματική εμπειρία. Αμφιβάλω εάν ένα ελάχιστο ποσοστό των συναδέλφων μου χημικών, θα μπορούσαν σε 8 χρόνια να γίνουν αξιόλογοι κτηνοτρόφοι και να ζουν από το κοπάδι τους. Εάν σε αυτό προσθέσουμε ότι ένας κτηνοτρόφος ή καλλιεργητής, πρέπει να επενδύει κάθε χρόνο και χρήματα για τις πρώτες ύλες, μπορεί να αντιμετωπίσει και αντίξοα καιρικά φαινόμενα και τέλος πρέπει να διαπραγματευτεί την πώληση του προϊόντος, τότε συνειδητοποιούμε γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξαναγυρίσουν οι άνεργοι στον πρωτογενή τομέα. Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι για την επιτυχημένη επιστροφή ανέργων στον πρωτογενή τομέα επιβάλλεται η συνδρομή της κοινωνικής οικονομίας.

Τέλος θέλω να αναφερθώ στην σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα: Καταρχήν θα πρέπει να αποδομήσουμε την αυταπάτη ότι οι φυσικές ομορφιές (οι καταγάλανες ακτές, ο ήλιος και τα όμορφα τοπία) είναι η αιτία που επισκέπτονται οι τουρίστες την Ελλάδα. Ίσως παίζουν κάποιον ρόλο αλλά θα εξηγήσω γιατί δεν είναι ο σπουδαιότερος: Δεκάδες χώρες στο Βόρειο και Νότιο ημισφαίριο έχουν αντίστοιχο κλίμα και φυσικό κάλλος, χωρίς την επιτυχία της Ελλάδας. Αντίστροφα, χώρες με εξαιρετική επισκεψιμότητα και πανάκριβο τουριστικό προϊόν, δεν έχουν καμία φυσική ομορφιά. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά: Αν αποκλειστικός γνώμονας ήταν το φυσικό τοπίο, τότε η Πίνδος θα ήταν ασυναγώνιστος προορισμός σε σχέση με την Ελβετία ή την Αυστρία. Στην πραγματικότητα, ο σημαντικότερος παράγοντας είναι ο άνθρωπος της υπαίθρου. Ο άνθρωπος της υπαίθρου έφτιαξε αυτά τα υπέροχα χωριουδάκια στις Άλπεις, στην Κρήτη, ή στις Κυκλάδες και τα έρημα χωριά της Πίνδου είναι αδύνατον να προσελκύσουν τουρίστες, παρά την ανυπέρβλητη ομορφιά τους. Και αυτό το ελκυστικό περιβάλλον δεν θα υπήρχε χωρίς τον πρωτογενή τομέα. Για αυτό απέτυχαν τα περισσότερα «δασικά χωριά». Γιατί δεν ήταν χωριά με χωριάτες που ζουν από την γη τους.

Αν συνειδητοποιήσουμε λοιπόν τα τεράστια όπλα που  διαθέτουμε, θα μπορούσαμε να απογειώσουμε ταυτόχρονα τον πρωτογενή τομέα μαζί με τον τουρισμό: Αγροτουρισμός με διανυκτερεύσεις σε πραγματικές, κατάλληλα διαμορφωμένες, κτηνοτροφικές μονάδες, πεζοπορικός τουρισμός. οικοτουρισμός, οινικός τουρισμός, γευσιγνωσία. Όλα αυτά μπορούν να ζωντανέψουν την ορεινή Ελλάδα και μπορούν να ξεκινήσουν από την Κρήτη, για έναν πολύ απλό λόγο: Τα ορεινά χωριά της Κρήτης είναι ζωντανά, έχουν επαρκή πληθυσμό και υποδομές, που με μικρές επενδύσεις, μπορούν να πολλαπλασιάσουν την επισκεψιμότητα, να επεκτείνουν την τουριστική περίοδο και να ενισχύσουν σημαντικά το εισόδημα των αγροτών.

Τέλος ως οικολόγος θα ήθελα να θυμίσω δύο πυλώνες που δεν αφορούν την συγκεκριμένη συνεδρία, αλλά θα ήταν άδικο να μην μνημονευτούν:

 • Ο ένας είναι η κυκλική οικονομία:
 • Ο άλλος είναι η ενεργειακή αυτονομία