Συμπιεσμένες τιμές και μειωμένη παραγωγή του ελαιολάδου έφεραν μείωση στις κρητικές εξαγωγές

-Διαφήμιση-

Τα 199,2 εκατ. ευρώ έφτασαν οι κρητικές εξαγωγές την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση σε αξία κατά 5% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο όπου είχαν αγγίξει τα 209,7 εκατ. ευρώ. Ενώ, μειωμένος κατά 27% καταγράφηκε και ο όγκος τους από τους 259.716 τόνους του αντίστοιχου διαστήματος του 2018, στους 189.691 τόνους το πρώτο τετράμηνο του 2019, όπως αναφέρει στο σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, μετά από επεξεργασία των προσωρινών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

«Συνεχίζεται η πτωτική πορεία των Κρητικών εξαγωγών για το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου» σχολίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, αποδίδοντας την πτώση αυτή στη μειωμένη παραγωγή της περιόδου 2018-2019, τα προβλήματα στην ποιότητα που αντιμετώπισε το προϊόν αλλά και τη συμπιεσμένη τιμή του ελαιολάδου, όπως έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «διατηρείται η αισιοδοξία για κλείσιμο του έτους με θετικό πρόσημο, πάντα σε συνάρτηση με τον όγκο των εξαγωγών του ελαιολάδου, προϊόν που αποτελεί το 35,4% του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και το 62% του κλάδου των τροφίμων και ποτών του νησιού». Η αισιοδοξία αυτή παραμένει, αναμένοντας βέβαια και την πορεία που θα ακολουθήσει η παραγωγή και το προϊόν κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αλλά και με δεδομένο ότι οι πρώτες εκτιμήσεις βλέπουν ότι η παγκόσμια παραγωγή δεν θα είναι τόσο αυξημένη όσο κατά την προηγούμενη περίοδο, παρά τα αποθέματα της Ισπανίας, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε στην «ΥΧ».

Σε ότι αφορά τους νομούς της Κρήτης ο ΣΕΚ αναφέρει ότι οι εξαγωγές του νομού Λασιθίου μειώθηκαν κατά 62,8%, του νομού Ρεθύμνης κατά 30,8%, ενώ, μικρότερη μείωση κατά 1,6% σημείωσαν οι εξαγωγές του νομού Ηρακλείου. Στον αντίποδα, αύξηση και μάλιστα εντυπωσιακή, όπως χαρακτηρίζει, ο Σύνδεσμος σημείωσαν οι εξαγωγές του νομού Χανίων κατά 22% σε αξία και 16% σε ποσότητα.

-Διαφήμιση-