Συμπύρηνο ροδάκινο: Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση για μειωμένη παραγωγή

Χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί επισήμως η τιμή του συμπύρηνου για φέτος, πλην ανεπίσημων μεμονωμένων διαρροών που στρώνουν το έδαφος για αφετηρία στα 26 λεπτά, όσο δηλαδή ήταν η τιμή και πέρσι, ξεκίνησε η συγκομιδή της πρώτης ύλης για ένα από τα πιο δυναμικά εξαγωγικά προϊόντα της ελληνικής παραγωγής.

Σε παραγωγικό επίπεδο, είναι σαφές ότι φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη, γεγονός το οποίο αποδίδεται ιδίως στις αντίξοες καιρικές συνθήκες της περιόδου της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, ωστόσο, ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ποσοστό της απώλειας, το οποίο διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Μέσα στην εβδομάδα ξεκίνησε η συγκομιδή της Κατερίνας, που αποτελεί περίπου το 30% του συμπύρηνου ροδάκινου.

Όπως μας είπε ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελίκης, Γιάννης Παπάζογλου, «ενώ στην Κατερίνα φαινόταν ότι θα ήταν αρκετά μειωμένα τα κιλά, δείχνει ότι η εικόνα αυτή δεν είναι γενικευμένη. Φαίνεται ότι στα κτήματα που είναι πιο κοντά στο βουνό, τόσο μικρότερο είναι το πρόβλημα.

Αντίθετα, όσο πιο κοντά στο ποτάμι, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα. Υπάρχουν κτήματα που, ενώ έδειχναν στο αραίωμα ότι θα έχουν μεγάλη απώλεια, αποδεικνύεται συν τω χρόνω ότι εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα τα πράγματα από ό,τι φαινόταν στην αρχή. Μπορεί να μην πάρουν 4 τόνους, να πάρουν 3,7 τόνους. Από την άλλη, σαφώς υπάρχουν και κτήματα που θα δώσουν 1 τόνο το στρέμμα».

Για μεικτή εικόνα, ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, μιλάει ο Βαγγέλης Καραΐνδρος, ροδακινοπαραγωγός, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας Venus. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι βέβαιο ότι σε όλες τις ποικιλίες θα υπάρχουν μειώσεις, οι οποίες έως έναν βαθμό μπορεί να αντισταθμιστούν από τα καινούργια κτήματα. «Γενικά, οι Κατερίνες θεωρούνται μειωμένες. Θα φανεί εάν η πρώιμη αραίωση που έκανε ο καιρός θα δώσει τους μεγάλους καρπούς που περιμένουμε, άρα και περισσότερα κιλά, ώστε να αντισταθμιστεί έως έναν βαθμό η έλλειψη σε αριθμό ροδάκινων από τα κιλά. Ακόμα και στο δικό μου κτήμα που έχω διάφορες Κατερίνες, η καθεμιά είναι διαφορετική. Το Άνδρος έκανε μια μεγάλη πτώση, επίσης. Πιστεύω ότι μεσοσταθμικά η μείωση της παραγωγής θα είναι περίπου 20% ανά φάρμα», μας είπε.