Συναντήσεις φορέων και αγροτών για λύση στο αρδευτικό πρόβλημα του Ορχομενού

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023, με πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φανή Σπανού, ευρεία συνάντηση φορέων και αγροτών για τις αρδευτικές ανάγκες περιοχών του Δήμου Ορχομενού.

Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ορχομενού και εκτός από τον Περιφερειάρχη Φανή Σπανό και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά συμμετείχαν η Δήμαρχος Ορχομενού Βούλα Καράλη, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και φορέων της περιοχής, όπως και πολλοί αγρότες.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, διαπιστώθηκαν υπαρκτά ζητήματα άρδευσης, τα οποία οξύνθηκαν λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών και άλλων παραγόντων και συμφωνήθηκαν άμεσες, αλλά και μεσοπρόθεσμες λύσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας άρδευσης.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ανακοίνωσε ως άμεση λύση την εξεύρεση συμπληρωματικής πηγής άρδευσης από υπάρχουσα γεώτρηση. Η επιπλέον ποσότητα νερού άρδευσης θα διατεθεί στους αγρότες από σήμερα κιόλας και για την επόμενη χρονική περίοδο, ώστε να εξασφαλιστεί το μέγιστο πλήθος κύκλων ποτίσματος για το σύνολο των αγροτών.

Ακόμη, ως άμεσο μέτρο προκρίθηκε η ενίσχυση του δυναμικού των υδρονομέων για την καλύτερη επόπτευση της άρδευσης.

Παράλληλα δρομολογήθηκαν οι εξής παρεμβάσεις και λύσεις:

  • Καταγραφή και επισκευή σημείων καθ’ όλο το μήκος του δικτύου, όπου διαπιστώνονται απώλειες νερού.
  • Καθορισμός δέσμης έργων και παρεμβάσεων για την αύξηση της παροχής νερού άρδευσης (αναβάθμιση αντλιοστασίων κλπ.).
  • Ανάπτυξη σχεδίου διαχείρισης και κατανομής ύδατος με τη θέσπιση συγκεκριμένης ποσότητας νερού ανά 1.000 κυβικά νερού για κάθε τομέα.
  • Ανάπτυξη συστήματος τηλεμετρίας. Έργο, το οποίο έχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι σε διαδικασία δημοπράτησης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Ευχαριστούμε τον Δήμο Ορχομενού και το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου και των (φορέων για την εξαιρετικά παραγωγική μας σημερνή συζήτηση. Κοιτώντας τους παραγωγούς μας στα μάτια, αναγνωρίζουμε τις ανάγκες βελτίωσης της ποιότητας άδρευσης, ανεξάρτητα από τις αιτίες που μπορεί να προκάλεσαν τις όποιες δυσκολίες. Κι ερχόμαστε με μια δέσμη άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων, να δώσουμε τις λύσεις που χρειάζονται συγκεκριμένα σημεία του κάμπου μας, αλλά και που θα βελτιώσουν το σύνολο του Κωπαίδικού πεδίου. Την προσπάθεια μας χαρακτηρίζουν πρώτιστα η καλή συνεργασία και η ισχυρή κοινή μας βούληση να υποστηρίξουμε την αγροτική μας παραγωγή και τους ανθρώπους της».

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά δήλωσε: «Σύμφωναμε τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, οι αντλίες μας που προωθούν το νερό από το Μόρνο ως το Κωπαδικό πεδίο, από την 27η Ιουνίου 2023 έως και σήμερα λειτουργούν αδιάλειπτα (2.972 ώρες έως και την Παρασκευή 28 η Ιουλίου 2023 που παραλήφθηκαν τα στοιχεία). Η ενδυνάμωση των υπαρχόντων ποσοτήτων νερού με νέα ποσότητα από συμπληρωματική αντλία, συμφωνήθηκε σήμερα και ήδη πραγματοποιείται ως άμεση λύση.

Οι ισχυροί καύσωνες και η ξηρότητα του εδάφους αύξησαν τις ανάγκες νερού και είναι αυτές οι κλιματολογικές συνθήκες, που επέβαλλαν από την πλευρά μας εγρήγορση και άμεσες παρεμβάσεις. Η συνεργασία μας με όλους, τόσο με το Δήμο Ορχομενού αλλά και όλων των αρμοδίων που εμπλέκονται στην άρδευση, μας οδήγησε σε λήψη νέων αποφάσεων. Ευχαριστώ τους αγρότες για τη συνεργασία, το Δήμο Ορχομενού, μα κυρίως ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μας που κάτω από αντίξοες συνθήκες, βρίσκονται στον κάμπο. Δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας όλοι για πιο ομαλή άρδευση μέσα σε θερμοκρασίες, οι οποίες μέσα στον κάμπο παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές».