Συνάντηση Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής με Γ. Τσιρώνη

Συνάντηση Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής με Γ. Τσιρώνη
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Το σύνολο των θεμάτων και προβλημάτων που αφορά τον πρωτογενή τομέα της Αττικής, και δη την κτηνοτροφία, επισήμαναν σε συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, τα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 9/12 στο υπουργείο, σε συνέχεια της συμμετοχής του κ. Τσιρώνη στις εργασίες του συνεδρίου «Περιαστική Κτηνοτροφία και Κτηνοτρόφοι» που πραγματοποίησε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής το περασμένο Νοέμβριο.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό, ήταν, μεταξύ άλλων: Η συμμετοχή του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής σε επιτροπές και διαδικασίες του ΥπΑΑΤ που αφορούν τα μέλη του, η εφαρμογή της «νησιωτικότητας» και «ορεινότητας» στην Αττική (νησιά και ορεινές περιοχές αντίστοιχα), η ύπαιθρος της Αττικής να είναι επιλέξιμη για αγροτικά προγράμματα (όπως LEADER κλπ), η ανάγκη να ισχύει η προέγκριση αδειοδότησης ως επαρκές δικαιολογητικό για την συμμετοχή σε Σχέδια Βελτίωσης ή/& ηλεκτοδότηση, κα.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Κοντογιάννης επισήμανε πως η διαχείριση των νεκρών ζώων και οι απαραίτητες ρυθμίσεις μέχρι σήμερα αφήνουν εκτεθειμένους τους κτηνοτρόφους, αλλά και την δημόσια υγεία, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη να δοθεί λύση στην ηλεκτρονική απλούστευση διαδικασιών, ακόμα και στην διακίνηση των ζώων. Σημειώθηκε ακόμη «μετά τον νόμο 4351/2015 που χαρακτηρίζει δυνάμενες να διατηρηθούν όλες τις υφιστάμενες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και την δυνατότητα παράτασης όλων των διαδικασιών για αδειοδότηση μέχρι 31-12-2018, πρέπει να αποδοθούν οι εγκαταστάσεις και οι χρήσεις, ως διατηρήσιμες, τουλάχιστον μέχρι την συνταξιοδότηση των κτηνοτρόφων» υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για την δημιουργία νέων χώρων για την παραγωγή ζωικών προϊόντων στους δήμους.

Επιπλέον, τα μέλη του Συλλόγου εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την δημιουργία χώρων για Κτηνοτροφικά Πάρκα από τους δήμους και την δημόσια διοίκηση, και επισήμαναν ότι προωθούν κάθε σοβαρή προσπάθεια για την ενίσχυση όσων επαγγελματιών κτηνοτρόφων θα μπορούσαν να μετατρέψουν τις εγκαταστάσεις τους σε επιδεικτικά αγροκτήματα, ή σε χώρους εξοικείωσης των αστών με την κτηνοτροφικές εργασίες (εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις ή επιδεικτικές εγκαταστάσεις). Τέλος, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής επιθυμεί να δημιουργηθούν συνθήκες για την δημιουργία City Farm για την προσέγγιση των αστών με τους αγρότες και την παραγωγή.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress