Συνάντηση ΥπΑΑΤ με μέλη της ΠΕΚ – Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό συναντήθηκαν χθες Τρίτη 5 Οκτωβρίου κτηνοτρόφοι – μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων στο γραφείο του και έθεσαν προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων Ροδόπης Σάκη Κοσουτζή ήταν συνάδελφοί του από τη Θεσσαλονίκη, τον Πύργο Ηλείας και τη Δράμα.

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων αναφέρει σε επιστολή της προς τον Υπουργό ότι η κτηνοτροφία διέρχεται μεγάλη κρίση ξεπερνώντας τα όρια της παραγωγικής επιβίωσης λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών μέχρι και 45% υποσκελίζοντας την οποιαδήποτε αύξηση έως και 20% στις τιμές των προϊόντων που ήταν καθηλωμένες χαμηλά τα τελευταία χρόνια.

Επίσης γίνεται λόγος για στρεβλή διαχείριση στο θέμα των βοσκοτόπων με μεγάλες αδικίες, κακές πληρωμές, υπερφορολόγηση, έλλειψη ρευστότητας, έλλειψη ελέγχων στα προϊόντα ζωικής προέλευσης δη προϊόντων ΠΟΠ, μη αδειοδότηση κτηνοτροφικών μονάδων, προβληματικό ΕΛΓΑ κ.α. που καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.

Στα αιτήματά τους συγκαταλέγεται η άμεση χορήγηση βοηθήματος στους κτηνοτρόφους λόγω των τελευταίων καταστροφών που προκλήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες της παρατεταμένης ανομβρίας και των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού από το κλείσιμο της εστίασης και κυρίως από τις υπέρογκες αυξήσεις των ζωοτροφών με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην έχουν ούτε τα προς το ζην και να μην μπορούν να σιτίσουν τα ζωντανά τους. Συνέπεια της οικονομικής δυσπραγίας είναι το γεγονός ότι σφάζονται πολλά κοπάδια.

Ως προς τη νέα ΚΑΠ ζητούν άμεση κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και της παράνομης τεχνικής λύσης από το 2022 και όχι σταδιακά έως το 2026 διατηρώντας ένα στρεβλό καθεστώς, παραβαίνοντας τις οδηγίες της Ε.Ε. όπου βοσκότοπος σημαίνει χρήση και όχι κατοχή. Τονίζουν ότι «δεν μπορεί να πληρώνεται βοσκότοπος χωρίς ζώα». Ζητούν επίσης επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης και απόδοσή της στους πραγματικούς δικαιούχους.

Στη συνέχεια, καταθέτουν αίτημα αυτονόμησης του ΕΛΟΓΑΚ από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καθώς αυτοχρηματοδοτείται αποκλειστικά από κτηνοτρόφους, εμπόρους κρεάτων, τυροκόμους και γαλακτοβιομηχάνους. Επίσης ζητούν πάταξη των ελληνοποιήσεων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και εστίασης προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ροδόπης, σε ξεχωριστή συνάντηση με τον υπουργό, συζήτησε για τα ιδιαίτερα προβλήματα των κτηνοτρόφων της περιοχής. «Κύριο είναι αυτό με τη συνδεδεμένη γάλακτος. Ζητάμε να κατέβει το πλαφόν γιατί υπάρχει πρόβλημα εισκόμισης από τους ορεινούς και ημιορεινούς οικισμούς. Επιπλέον ζητήσαμε τα βιολογικά τριφύλλια να καταχωρηθούν αποκλειστικά και μόνο στους κτηνοτρόφους για να μειωθεί το κοστολόγιο παραγωγής» δηλώνει στην ΥΧ.