Συνασπισμός 43 φορέων ζητεί την αναθεώρηση της διαδικασίας έγκρισης των γενετικών τροποποιήσεων

Πάνω από 40 οργανώσεις, επιστημονικές ομάδες, εκπρόσωποι των τροφίμων, της γεωργίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων καλούν την Επιτροπή να σταματήσει την έγκριση εκκρεμών γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών και να αναθεωρήσει το σύστημα έγκρισης.

Σε δισέλιδη επιστολή που στάλθηκε στις 23 Μαΐου προς τον επίτροπο Υγείας της ΕΕ, Βιτένις Αντριουκάιτις, ο συνασπισμός απευθύνει έκκληση προς την Επιτροπή να μην εγκρίνει αιτήσεις γενετικά τροποποιημένων φυτών που έχουν ήδη εγκριθεί από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Στην επιστολή, υπογεγραμμένη από τον Christoph Then της Testbiotech εξ ονόματος των 43 οργανισμών, οι υπογράφοντες διαμαρτύρονται ότι οι περισσότερες από τις αιτήσεις περιλαμβάνουν συνδυασμό διαφορετικών γενετικά τροποποιημένων χαρακτηριστικών, χωρίς όμως να έχουν ελεγχθεί τα συνδυασμένα αποτελέσματά τους. Όπως, μάλιστα, αναφέρουν στην επιστολή τους, η πλειονότητα των αιτήσεων αφορούσε φυτά ανθεκτικά στα ζιζανιοκτόνα, τα οποία δεν έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες.

Οι υπογράφοντες ζητούν να μην εγκριθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις που βασίζονται στη γνώμη της ΕΑΑΤ και επιθυμούν να θεσπίσει η Επιτροπή υψηλότερα πρότυπα για την αξιολόγηση των κινδύνων.