Συνεδριάζει ο ΣΑΣΟΕΕ στον Βόλο

Καμία διάθεση να επαναπαυθούν λόγω θέρους δεν έχουν οι συνεταιρισμοί, τη στιγμή που τα καυτά ζητήματα στον αγροτικό τομέα παραμένουν.

Σήμερα Παρασκευή 2/8 συνεδριάζει το ΔΣ του ΣΑΣΟΕΕ στον Βόλο με αντικείμενο τη διαμόρφωση της τελικής ατζέντας προτάσεων προς την κυβέρνηση, με στόχο λύσεις που θα βγάλουν από το τέλμα συνεταιρισμούς και αγρότες.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αλέξανδρος Κοντός: «Στην ατζέντα μας περιλαμβάνεται μια σειρά ζητημάτων, με κύριο θέμα τη διαμόρφωση πρότασης για τον νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς. Θα πρέπει ο νέος νόμος να δίνει μία κατεύθυνση στη δημιουργία ισχυρών και βιώσιμων σχημάτων έτσι ώστε να μπορούν να δραστηριοποιούνται στην αγορά με ανταγωνιστικούς όρους.

Θα πρέπει να αρθούν κωλύματα του προηγούμενο πλαισίου που εμπόδιζαν τα συνεταιριστικά σχήματα, ώστε να διαθέτουν την ευελιξία να παίρνουν αποφάσεις όπως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πολύ σημαντικό θέμα είναι και αυτό της PQH, οι οφειλές των συνεταιρισμών αλλά και οι οφειλές των αγροτών προς τους συνεταιρισμούς. Επίσης θα ανοίξουμε και το ζήτημα των εργατών γης, γιατί όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αγροτική μας παραγωγή».

Ο ίδιος σχολίασε και το ζήτημα της ανάγκης αναμόρφωσης των αναπτυξιακών εργαλείων της ελληνικής γεωργίας, αναφέροντας: «Έχοντας διαμορφώσει κατά το παρελθόν πολιτικές στον αγροτικό τομέα σας θυμίζω ότι είχαμε εντάξει με συγκεκριμένο νόμο την παροχή καθοδήγησης στους αγρότες με υψηλής κατάρτισης προσωπικό, κάτι που δυστυχώς στα χρόνια που ακολούθησαν απαξιώθηκε.

Ελπίζουμε να αλλάξει αυτό. Αναφορικά με την παροχή συμβουλών, βλέπουμε οι όποιες πρωτοβουλίες να εκπορεύονται από τον ιδιωτικό τομέα. Μιλώντας και με την ιδιότητα του διευθυντή της ΣΕΚΕ, όπως έχετε δει είμαστε υπέρ της υιοθέτησης μιας επιστημονικής και τεχνολογικής προσέγγισης στην ελληνική γεωργία».

Ο οικοδεσπότης, πρόεδρος της ΕΒΟΛ και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Νικήτας Πρίντζος, έχει δηλώσει ότι «ο ΣΑΣΟΕΕ θα παίξει καθοριστικό ρόλο, ως σύμβουλος του ΥΠΑΑΤ στη διαμόρφωση εκείνης της πολιτικής που θα φέρει την επιθυμητή ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα.

Αυτό θα γίνει με ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις, τις οποίες θα διαμορφώσουμε κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου».