Συνεχίζει να απασχολεί τις ευρωπαϊκές αρχές η ανίχνευση υπολειμματικότητας σε εισαγόμενα τρόφιμα από την Τουρκία

Σε μπαχαρικά και αποξηραμένα σύκα οι τελευταίες ειδοποιήσεις στο Σύστημα RASFF

Πέντε ειδοποιήσεις σε διάστημα μόλις δύο ημερών, μετά τα Χριστούγεννα, δέχθηκε το Σύστημα RASFF (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα), για προϊόντα τουρκικής προέλευσης, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά το ζήτημα που έχει –ουκ ολίγες φορές– απασχολήσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και τις ελληνικές αρχές ελέγχου για ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και ουσιών σε τρόφιμα προερχόμενα από τη γειτονική χώρα.

Τα περισσότερα αφορούσαν υπέρβαση ορίων υπολειμματικότητας σε δείγματα βοτάνων και μπαχαρικών, αλλά και σε αποξηραμένα σύκα. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, δεν είναι πρώτη φορά που η ανίχνευση αφλατοξίνης, μίας κατηγορίας μυκοτοξινών, απασχολεί τις ευρωπαϊκές αρχές, αφού και πριν από έναν χρόνο η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωνε ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα από την Τουρκία στην αντιμετώπιση ορισμένων μυκοτοξινών, τόσο σε αποξηραμένα σύκα όσο και σε φιστίκια.

Ακόμη μία ειδοποίηση εκδόθηκε στο Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης από τη Γερμανία, στις 5 Ιανουαρίου του 2024, και αφορούσε την υπέρβαση ορίων υπολειμματικότητας βενζο[α]πυρένιου σε ποσότητες μαύρου πιπεριού τουρκικής προέλευσης που διακινούνταν στην εγχώρια αγορά. Φρούτα και λαχανικά τουρκικής προέλευσης, που εισάγονται στην ΕΕ, απασχολούν σχετικά συχνά τις ευρωπαϊκές αρχές ελέγχου ως προς την υπολειμματικότητα ουσιών και ειδικότερα φυτοφαρμάκων, τις περισσότερες φορές άνω των επιτρεπτών ορίων βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας. Ενδεικτικά, σε περισσότερο από το 35% των φορτίων φρούτων και λαχανικών που εισήχθησαν στην Κοινότητα την περασμένη χρονιά εντοπίζονταν υπερβολικές ποσότητες φυτοφαρμάκων, με αρκετές ποσότητες να μην περνούν τελικά τους ελέγχους και να γυρίζουν πίσω στην Τουρκία.

Αυτό, βέβαια, που επισημαίνουν οι παραγωγοί της ΕΕ είναι το ζήτημα των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων –κυρίως νωπών– στα οποία όχι μόνο να ελέγχεται η υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων εκτός των επιτρεπόμενων ορίων, αλλά και τυχόν δραστικές ουσίες, οι οποίες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται εντός της Κοινότητας με βάση την ενωσιακή νομοθεσία. Πρακτικές, δηλαδή, που δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι σε εχθρούς και ασθένειες των καλλιεργητών τρίτων χωρών, έναντι των περιορισμών που έχουν οι αγρότες της ΕΕ και ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Ειδοποιήσεις RASFF από γειτονικές χώρες και για δύο ελληνικά προϊόντα

Έλεγχοι όμως στην αγορά, αλλά και στις ίδιες τις επιχειρήσεις κατά την περίοδο των γιορτών οδήγησαν σε ειδοποιήσεις στο Σύστημα RASFF που αφορούσαν και δύο ελληνικά προϊόντα. Η μία περίπτωση αφορούσε φορτίο αποξηραμένων σύκων που εντοπίστηκε στην κυπριακή αγορά, στο οποίο ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη B1 και οδηγήθηκε στην καταστροφή.

Στη δεύτερη περίπτωση, επρόκειτο για παρτίδα ελληνικής ΠΟΠ φέτας στην οποία ανιχνεύτηκε Σαλμονέλα από τον έλεγχο που διενήργησε η ίδια η εταιρεία στην Ιταλία, ανακοινώνοντας απόσυρση του προϊόντος από τους καταναλωτές.