Συνεχίζεται η μάχη στον κάμπο για την ποιότητα του βαμβακιού

Δ

ύσκολες μέρες για τον Θεσσαλό βαμβακοπαραγωγό ήταν αυτές που προηγήθηκαν, ενώ έκδηλη ήταν η ανησυχία στα πρόσωπά τους και για τη συνέχεια, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και του παρατεταμένου καύσωνα που πλήττει τον κάμπο. Οι καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στα χωριά και στα γεωπονικά γραφεία, καθώς η βαμβακοπαραγωγή κινδυνεύει τόσο από το πράσινο σκουλήκι, όσο και από την ανομβρία. Για τους λόγους αυτούς, κρίνονται επιβεβλημένες οι αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες, ώστε να μη χαθεί μία πολύ καλή χρονιά, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τους γεωπόνους, η ζέστη κατέστρεψε αφενός το πράσινο σκουλήκι και τα αβγά του σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά ο κίνδυνος παραμένει. Ήδη, η ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για υψηλά επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού που διαπιστώνονται στο δίκτυο φερομονικών παγίδων του νομού. Όσον αφορά το ρόδινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται χαμηλά έως μέτρια επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές της ΠΕ Λάρισας, με εξαίρεση την ευρύτερη περιοχή των δήμων Κιλελέρ και Φαρσάλων, όπου εμφανίζονται υψηλά επίπεδα.

Από την άλλη, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν καθημερινή φροντίδα και παρουσία στο χωράφι για άμεση επέμβαση, αν χρειαστεί, ώστε να μη χαθούν τα μικρά καρύδια (πτώση φύλλων) και αδυνατίσει ο σπόρος. Στην περίπτωση αυτή, θα υπάρξει χαμηλή στρεμματική απόδοση, εξέλιξη που ούτε ως σκέψη δεν περνάει από το μυαλό του παραγωγού. Ιδιαίτερα φέτος που η τιμή του «λευκού χρυσού» είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών. Αυτή την περίοδο, η χρηματιστηριακή τιμή κυμαίνεται στα 58 λεπτά, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι προπωλήσεις που προηγήθηκαν, σε ποσοστό 20% επί της παραχθείσας ποσότητας, κλείδωσαν στα 52-53 λεπτά.

Άρδευση

Όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα των αρδεύσεων, είναι γεγονός ότι τα υδάτινα αποθέματα στον κάμπο, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, βρίσκονται στα όριά τους. Ο ΤΟΕΒ Πηνειού ανακοίνωσε παύση άρδευσης πριν από λίγες μέρες για τους παραγωγούς συγκεκριμένων περιοχών, ενώ προειδοποιεί τους παραβάτες με πρόσθετο αρδευτικό τέλος και μηνύσεις.

Την ίδια ώρα, ο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου προσπαθεί να συγκεντρώσει από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των μελών του το ποσό των 100.000 ευρώ, προκειμένου να μπει σε ρύθμιση για τις οφειλές του στη ΔΕΗ και να επανασυνδεθεί το δίκτυό του με ρεύμα.