Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις Συνδεδεμένες στους κτηνοτρόφους

Για αδικία εις βάρος των κτηνοτρόφων σε σχέση με τις πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης του 2020 κάνουν λόγο σε επιστολή τους προς το ΥπΑΑΤ τα μέλη του Γ.Α.Σ.Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών”.

Όπως αναφέρουν θα πρέπει να τροποποιηθεί ο τρόπος χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης και μα επανέλθει το σύστημα πληρωμής το οποίο ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, “προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των παραγωγών και να πληρωθούν για τον αριθμό των ζώων η απόδοση των οποίων ήταν  στο όριο των 100 κιλών γάλακτος”.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Γ.Α.Σ.Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών”:

«Κύριε  Υπουργέ,

Όπως σας είναι γνωστό ο τρόπος χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αιγοπροβάτων για το έτος 2020 τροποποιήθηκε.

Η τροποποίηση αυτή έγινε γνωστή στους αιγοπροβατοτρόφους τον Δεκέμβριο του έτους 2020 μετά από ανακοίνωση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε  για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης με καταληκτική ημερομηνία την 31.01.2021.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας COVID-19 στάθηκαν εμπόδιο σε πολλούς αιγοπροβατοτρόφους να ανταποκριθούν στην παραπάνω προθεσμία.

Επιπρόσθετα ο καταρροϊκός πυρετός στα αιγοπρόβατα είχε σαν συνέπεια την απώλεια ζώων.

Ακόμη υπήρξε σοβαρή μείωση των αποδόσεων γάλακτος λόγω της τεράστιας αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας η οποία οδήγησε σε υποσιτισμό των ζώων.

Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι να μην πληρωθούν την συνδεδεμένη ενίσχυση μάλιστα σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία δίνουν αγώνα επιβίωσης.

  Κύριε  Υπουργέ,

Σας παρακαλούμε όπως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας τροποποιήσετε τον τρόπο χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης του έτους 2020 και επαναφέρετε το σύστημα πληρωμής το οποίο ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των παραγωγών και να πληρωθούν για τον αριθμό των ζώων η απόδοση των οποίων ήταν  στο όριο των 100 κιλών γάλακτος.

Με την πεποίθηση ότι το αίτημά μας θα γίνει δεκτό, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».