Συνεχίζονται οι κίνδυνοι για την υπαίθρια ντομάτα

Η εμφάνιση του ωιδίου στις υπαίθριες καλλιέργειες με επιτραπέζια ντομάτα στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας συνεχίζεται, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοσή του, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στην πάνω επιφάνεια των φύλλων είναι κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες, διαμέτρου 10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξάνθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν τη διασπορά της ασθένειας.

Σύμφωνα με τις συστάσεις πρέπει να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξή του), με εκλεκτικά ωιδιοκτόνα σκευάσματα.

Tuta absoluta

H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί στις καλλιέργειες είναι ανησυχητικά υψηλοί, παρατηρούνται προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών.

Αλευρώδης

Μέτριοι έως υψηλοί είναι οι πληθυσμοί του αλευρώδους, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, στις υπαίθριες καλλιέργειες με ντομάτες. Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Σύμφωνα με τις συστάσεις, πρέπει να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Για την καλύτερη καταπολέμησή, το Περιφερειακό Κέντρο προτείνει οι ψεκασμοί να γίνονται πολύ πρωί ή μετά τη δύση του ηλίου, διότι ο μεγαλύτερος πληθυσμός του εντόμου αυτές τις ώρες είναι συγκεντρωμένος στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.

Θρίπας

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων. Σύμφωνα με τις συστάσεις πρέπει να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.