Σύνοδος G20 – υπουργοί Γεωργίας: Δεν θα ληφθούν μέτρα που θα εμποδίζουν το εμπόριο τροφίμων

Στην κορυφή της ατζέντας η επισιτιστική ασφάλεια, η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα των συστημάτων τροφίμων

Στη δέσμευση να επιτύχουν την «παγκόσμια επισιτιστική και διατροφική ασφάλεια» και να εξασφαλίσουν «βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα τροφίμων», χωρίς να αφήνουν κανένα κράτος να υπολείπεται, προχώρησαν οι υπουργοί Γεωργίας των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών στην τελευταία σύνοδο της G20 στη Φλωρεντία.

Παράλληλα, οι υπουργοί Γεωργίας ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την προώθηση «βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων που δημιουργούν οφέλη για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την ευημερία».

Με την Ιταλία να ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου για το 2021, οι σύνεδροι συμφώνησαν να μην υιοθετήσουν αδικαιολόγητα περιοριστικά μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακραία μεταβλητότητα των τιμών των τροφίμων στις διεθνείς αγορές, απειλώντας έτσι την επισιτιστική ασφάλεια.

Η συγκέντρωση της G20 αναγνώρισε ότι το διεθνές εμπόριο προϊόντων αγροδιατροφής είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή, υπογραμμίζοντας τη σημασία ενός «ανοιχτού, διαφανούς, προβλέψιμου και χωρίς διακρίσεις, πολυμερούς συστήματος συναλλαγών σύμφωνα με τους Κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Ακόμη, οι υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να μειώσουν κατά το ήμισυ την παγκόσμια σπατάλη τροφίμων σε επίπεδο λιανικής και καταναλωτή και να μειώσουν τις απώλειες τροφίμων κατά μήκος των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού. Όλες οι πλευρές παραδέχτηκαν ότι η Απώλεια και η Σπατάλη των Τροφίμων (FLW) είναι μια παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί επείγουσες και συλλογικές ενέργειες.

Η διήμερη σύνοδος επικεντρώθηκε επίσης στον ρόλο της έρευνας και της καινοτομίας για την αύξηση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των αγροδιατροφικών συστημάτων, στην ανάγκη ανταλλαγής τεχνολογικών γνώσεων ως εργαλείων ενίσχυσης της ανθεκτικότητας, καθώς και στις νέες τεχνικές αναπαραγωγής και στον πιθανό ρόλο της ψηφιακής ιχνηλασιμότητας.

Οι υπουργοί της G20 αναγνώρισαν ότι η έρευνα «ενισχύεται μέσω κοινών αρχών διαφάνειας, αμοιβαιότητας και αριστείας» και υποσχέθηκαν ότι «θα εργαστούν για την ενίσχυση της ερευνητικής συνεργασίας και τη βελτίωση της διεπαφής μεταξύ επιστήμης και πολιτικής».

Τέλος, στο πλαίσιο της συνόδου διεξήχθησαν δύο επιστημονικά εργαστήρια, το ένα για την αντιμικροβιακή αντοχή και το άλλο για τη γεωργία και την κλιματική αλλαγή.

«Τα αγροδιατροφικά συστήματα κλειδί για τη μείωση των ανισοτήτων»

Οι ηγέτες της G20 πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ομαλή λειτουργία των παγκόσμιων αγροδιατροφικών συστημάτων, τα οποία αντιμετωπίζουν συνεχείς προκλήσεις από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), QU Dongyu, κατά την έναρξη της συνόδου στη Φλωρεντία.

Η πανδημία έχει «οξύνει τις υπάρχουσες ανισότητες», είπε ο επικεφαλής του FAO, επικαλούμενος την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η κατά κεφαλήν απώλεια εισοδήματος για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερη από αυτή των προηγμένων οικονομιών, καθώς και την εκτίμηση του FAO ότι η επισιτιστική ανασφάλεια έχει αυξηθεί από το 8,4% στο 9,9% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο γενικός διευθυντής του FAO τόνισε πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι «τα αγροδιατροφικά συστήματα είναι το κλειδί για τη μείωση αυτών των ανισοτήτων, ειδικά στις αγροτικές περιοχές».