Σύνοδος Κορυφής: Στον αέρα ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ

Διχάζει περισσότερο η «σφιχτή» Φινλανδική πρόταση

Σύνοδος Κορυφής: Στον αέρα ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ

Το νέο σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ, για την περίοδο 2021-2027 συζητούν σήμερα Παρασκευή 18/10 οι ηγέτες της στις Βρυξέλλες. «Συμβιβαστική λύση» επιχειρεί να βρει η Φινλανδική προεδρία, όπως αποκαλύπτει το Reuters.

Πρόταση

Σύμφωνα με την πρόταση που εκπόνησε η Φινλανδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει χρηματοδοτική ικανότητα μεταξύ του 1,03% και 1,08% του ΑΕE (Ακαθάριστο Εγχώριο Εισόδημα). Αυτό πρακτικά θα επιτρέψει στην ΕΕ να δαπανήσει μεταξύ 1 και 1,1 τρις ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια.

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται τo Reuters, η Φινλανδική αυτή πρόταση παρουσιάζεται πιο συγκρατημένη από τις προτάσεις της Κομισιόν που επεδίωκε έναν προϋπολογισμό στο 1,1% του ΑΕΕ, αλλά και του Ευρωκοινοβουλίου που κινούνταν στο 1,3% του ΑΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα λοιπόν θα κληθούν να συζητήσουν το νέο ΠΔΠ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη αυτή πρόταση, που καλείται να γεφυρώσει το χάσμα βορρά-νότου και μάλιστα στον πρώτο προϋπολογισμό όπως φαίνεται της μετά-Brexit εποχής. Βέβαια, οι μεγάλες διαφορές που επικρατούν μεταξύ των κυβερνήσεων δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε χρονοβόρες διαδικασίες, αφού τα περισσότερα από τα 27 κράτη-μέλη δείχνουν απογοητευμένα από την πρόταση της Φινλανδίας.

Γερμανικές πιέσεις

Η Γερμανία, αλλά και οι σκανδιναβικές χώρες, προτείνουν έναν πιο «μαζεμένο» προϋπολογισμό, υποστηρίζοντας τη θέση αυτή λόγω του Brexit, το οποίο θα σημάνει περισσότερη δική τους συνδρομή στα ταμεία της ΕΕ, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από έναν σημαντικό παίκτη.  Αντιθέτως, χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως και του ευρωπαϊκού νότου, «βλέπουν» σε έναν πιο γενναιόδωρο προϋπολογισμό χωρίς φυσικά τις περικοπές που προτείνει η Φινλανδία.

Από την πλευρά τους, οι Φινλανδοί παραμένουν αισιόδοξοι ότι το σχέδιο της πρότασής τους θα τύχει της υποστήριξης των ευρωπαϊκών κρατών, ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η σημερινή συνάντηση δεν θα αποτελέσει άλλο παρά μία αφετηρία διαλόγου, αφού οι περισσότεροι αξιωματούχοι εκφράζουν τόσο βαθιές αντιθέσεις, που καθιστούν σχεδόν απίθανη μία συμφωνία έως το Δεκέμβριο.

ΚΑΠ

Ερωτηματικό βέβαια παραμένει τι θα συμβεί με τον προϋπολογισμό της νέας ΚΑΠ, που βρίσκεται ακόμη στον αέρα, αφού οι εκπρόσωποι των κρατών μελών έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση, εάν πρώτα δεν γνωρίζουν το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, το ισχυρό μέτωπο των 17 πλέον κρατών μελών που ζητούν ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ να παραμείνει στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, προσκρούει ταυτόχρονα τόσο με την πρόταση της Κομισιόν όσο με τη θέση της Γερμανίας, που επιμένει σε πιο “συμμαζεμένα” κονδύλια.

Και πλέον με την πρόταση της φιλανδικής προεδρίας για το νέο ΠΔΠ, ως συμβιβαστική λύση, δεν αποκλείεται τα χρήματα προς την Κοινή Αγροτική Πολιτική να είναι ακόμη περιορισμένα, και να οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις.