Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Brexit: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανοιχτή σε μια “λογική προσπάθεια” για την αλιεία

Ντέιβιντ Φροστ:"Απογοητευμένος" με την αντίδραση της Ένωσης

H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να κάνει μια “λογική προσπάθεια” στο θέμα της αλιείας, ένα από τα κύρια σημεία εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για τη σχέση της μετά το Brexit με τη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.

“Γνωρίζουμε καλά ότι θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια: πρέπει αυτή η προσπάθεια να είναι λογική, να προασπίζει τις αλιευτικές δραστηριότητες της ΕΕ και αυτό περνά μέσα από μια πρόσβαση στα ύδατα που να είναι αμοιβαία και σταθερή”, δήλωσε ο Μπαρνιέ κατά την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Μπαρνιέ πρότεινε να μεταβεί στο Λονδίνο “την προσεχή εβδομάδα” για να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις.

“Ανέφερα ήδη τον Ιούλιο το άνοιγμα μιας συζήτησης (για το θέμα), δεν είχα πραγματικά αμοιβαίο άνοιγμα” σχετικά με την πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα για τις ευρωπαϊκές αλιευτικές εταιρίες υποστήριξε, επικαλούμενος τη “μεγάλη ενότητα και τη μεγάλη αλληλεγγύη” όλων των κρατών μελών.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι έχει σημειωθεί “πρόοδος” σε ορισμένα θέματα και ότι οι “αποκλίσεις” συνεχίζουν να υφίστανται σε άλλα θέματα. “Αλλά υπάρχουν τρία θέματα στα οποία το χάσμα είναι πάρα πολύ μεγάλο σήμερα, ώστε να μπορώ να πω τώρα ότι η προοπτική είναι αυτής μιας συμφωνίας”, παραδέχτηκε.

Εκτός από την αλιεία, τα εμπόδια αφορούν τις εγγυήσεις που ζητούνται από τους Βρετανούς στο θέμα του ανταγωνισμού καθώς και τον τρόπο διευθέτησης των διαφορών στη μελλοντική συμφωνία. Το τελευταίο αυτό θέμα δεν έχει την ίδια σημασία για όλα τα κράτη μέλη, αλλά για ορισμένα, με την Γαλλία επικεφαλής, το θέμα αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Ο Μπαρνιέ πρότεινε να ταξιδέψει στο Λονδίνο “την επόμενη εβδομάδα” για να συνεχίσει τις συνομιλίες, “συμπεριλαμβανομένου του Σαββατοκύριακου, αν είναι απαραίτητο”, πριν τις συνεχίσει στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. “Πρότεινα στη βρετανική ομάδα να διαπραγματευτεί στο σύντομο χρονικό διάστημα που μας μένει, ώστε να συζητήσουμε μια συμφωνία έως το τέλος Οκτωβρίου”, είπε.

Ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ αντέδρασε αμέσως μέσω Twitter, δηλώνοντας “απογοητευμένος” με την αντίδραση της ΕΕ και “έκπληκτος που η ΕΕ δεν δεσμεύεται πλέον να εργαστεί εντατικά” για μια συμφωνία και ότι οι 27 εξακολουθούν να ζητούν προσπάθειες από το Λονδίνο. Ο Φροστ έγραψε επίσης ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει την απάντησή του, αύριο Παρασκευή.

Brexit: Υπήρξε «κάποια» κινητικότητα στη Σύνοδο Κορυφής, διαπιστώνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, απευθύνει έκκληση για «συμβιβασμό»

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ενημέρωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας) δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πως υπήρξε «κάποια κίνηση» χθες Πέμπτη, στις μακρές συνομιλίες των ηγετών των 27 στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας ως προς τη σχέση με τη Βρετανία μετά το Brexit.

«Σε κάποιους τομείς υπήρξε κίνηση, σε άλλους απομένει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά», ανέφερε η Μέρκελ.

«Για εμάς είναι σημαντικό η Ιρλανδία να μπορέσει να συνεχίσει να ζει ειρηνικά, να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, γνωρίζουμε όμως ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει σκοπό να επιτύχει έναν συγκεκριμένο βαθμό ανεξαρτησίας, ότι δεν είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτό το πνεύμα, ζητήσαμε από τον (επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ) Μισέλ Μπαρνιέ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις», συνέχισε.

«Ζητήσαμε από τη Μεγάλη Βρετανία να συνεχίσει να δείχνει διάθεση για την επίτευξη συμβιβασμού και συμφωνίας», πρόσθεσε η Μέρκελ. «Εάν είναι απαραίτητο, θα ζήσουμε χωρίς (συμφωνία), αλλά πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να έχουμε μια συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να πάρει θέση σήμερα.

Μπροστά στην απειλή του no deal, η γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως ο όρος «συμβιβασμός» αφορά και τα δύο μέρη της διαπραγμάτευσης, παρότι το καθένα «έχει τις δικές του κόκκινες γραμμές».

Νωρίτερα, ο Μπαρνιέ, αναφερόμενος στο ακανθώδες ζήτημα των δικαιωμάτων αλιείας, ο Μπαρνιέ είπε πως «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια».

Στα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων «διαπιστώνουν με ανησυχία» ότι οι πρόοδοι που είχαν επιτευχθεί «σε ζητήματα κλειδιά που ενδιαφέρουν την ΕΕ δεν είναι ακόμη επαρκείς για να συναφθεί συμφωνία» και καλούν το Λονδίνο να πράξει αυτό που θεωρούν «απαραίτητο» για να κλειστεί η συμφωνία.

Από πλευράς Βρετανίας ο Ντέιβιντ Φροστ, επικεφαλής διαπραγματευτής του ΗΒ, εξέφρασε «απογοήτευση» για τις αξιώσεις της ΕΕ και «κατάπληξη» διότι οι Βρυξέλλες δεν δεσμεύθηκαν να «εργαστούν με πιο εντατικό τρόπο» για να κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ