Σύνοδος κορυφής «One Planet»: Συμφωνία για τη βιοποικιλότητα στα πρότυπα του Παρισιού ζητά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Μια εκτεταμένη παγκόσμια συμφωνία για τη βιοποικιλότητα που θα κυμαίνεται στα πρότυπα της ιστορικής Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλιμα περιμένει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τη 15η σύνοδο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (COP15), που είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο του 2021.

«Αυτή η COP15 για την προστασία της φύσης πρέπει να είναι ότι ήταν και η COP21 [σ.σ. 21η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι το 2015] για το κλίμα. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία στα πρότυπα του Παρισιού για να την ακολουθήσουμε. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι σημαντικότερο», δήλωσε η Γερμανίδα πολιτικός κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρόσφατης συνόδου κορυφής για το κλίμα, με τίτλο «One Planet Summit».

Αναφερόμενη στα ζητήματα που είναι σημαντικά για τη διασφάλιση της ισότητας, η ίδια εξήγησε ότι «οι επιπτώσεις της απώλειας της φύσης επηρεάζουν δυσανάλογα [περισσότερο] τις φτωχότερες και αυτόχθονες κοινότητες», ενώ υποστήριξε ότι «η ακμάζουσα βιοποικιλότητα μπορεί να εξασφαλίσει πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και ενέργεια για δισεκατομμύρια ανθρώπους».

Επιπλέον, η επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ υπογράμμισε τη σχέση αλληλεξάρτησης της απώλειας βιοποικιλότητας αφενός με τις ανησυχίες για την ασφάλεια, «επειδή οι συρράξεις ξεσπούν όταν περισσότεροι άνθρωποι παλεύουν για λιγότερους φυσικούς πόρους» και αφετέρου με την ποιότητα της ζωής, «επειδή χρειαζόμαστε τη φύση στη ζωή μας για τη σωματική και ψυχική μας υγεία».