Συρία: Παρά τον πόλεμο οι αγρότες συνεχίζουν να φτιάχνουν το παραδοσιακό πετιμέζι

Συρία: Παρά τον πόλεμο οι αγρότες συνεχίζουν να φτιάχνουν το παραδοσιακό πετιμέζι
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Αν και σήμερα πολλοί άνθρωποι προτιμούν το γρήγορο φαγητό, στη νότια Συρία το φυσικό και παραδοσιακό πετιμέζι από σταφύλια παραμένει δημοφιλές. Αγρότες στην επαρχία Σουέιντα, στη νότια Συρία, γνωστή για μία από τις καλύτερες και πιο γλυκές ποικιλίες σταφυλιού στη χώρα, καλωσορίζουν κάθε χρόνο αυτήν την εποχή τη συγκομιδή των σταφυλιών. Το πετιμέζι που φτιάχνεται από συμπιεσμένο σταφύλι είναι γνωστό στην περιοχή εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως πριν από το μέλι.

Το μαύρο παχύρευστο γλυκό σιρόπι είναι εξαιρετικά υγιεινό και βοηθά στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών, καθώς είναι πλούσιο σε φυσικά συστατικά όπως ο σίδηρος και το κάλιο. Κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, όταν τα σταφύλια έχουν ωριμάσει και γλυκάνει, οι αγρότες θα επιλέξουν τα κατάλληλα για να παρασκευάσουν το πετιμέζι, το οποίο αργότερα θα βρίσκεται στα τραπέζια πολλών νοικοκυριών της χώρας.

Σύμφωνα με τους αγρότες, η παραγωγή πετιμεζιού είναι μία αργή, όμορφη τελετουργία. Νέοι άντρες και γυναίκες βοηθούν τις οικογένειές τους στη διαδικασία της συγκομιδής. Στη συνέχεια μεταφέρουν τα σταφύλια στο πατητήρι όπου τα σταφύλια πιέζονται και βγάζουν χυμό, ο οποίος αργότερα θα μετατραπεί σε πετιμέζι. Η παρασκευή πετιμεζιού γίνεται εδώ και αιώνες και κάθε οικογένεια κληρονομεί τα μυστικά από τους προγόνους της.

Παρά τον επταετή πόλεμο που μαστίζει τη Συρία με αποτέλεσμα οι τιμές των τροφίμων να εκτοξευθούν, οι αγρότες συνεχίζουν να διατηρούν ζωντανή την παράδοση. Η παρασκευή πετιμεζιού στη Σουέιντα είναι μία χαρούμενη ετήσια παράδοση για τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους που περνούν ολόκληρες νύχτες για την προετοιμασία, μιλώντας, τρώγοντας και λέγοντας ιστορίες από τα παλιά.

Στην αρχή, όπως λέει ένας αγρότης, διαλέγουν ένα σταφύλι γνωστό ως Salti, καθώς είναι το πλέον κατάλληλο για την παρασκευή πετιμεζιού. Στη συνέχεια το πλένουν πολύ καλά για να φύγουν η σκόνη και τα φυτοφάρμακα και μετά πιάνουν ένα – ένα τα τσαμπιά και τα απλώνουν στο πατητήρι για να βγάλουν τον χυμό τους. Στη συνέχεια παίρνουν τον χυμό και τον βάζουν σε έναν καμβά ή σε σακούλες που κρέμονται οι οποίες περιέχουν ένα είδος λευκής σκόνης που ονομάζεται al-Hur για να καθαρίσει τον χυμό και να αφαιρέσει τις ακαθαρσίες και την οξύτητα. Το αφήνουν έτσι για μία ολόκληρη ημέρα. Την επομένη ο χυμός τοποθετείται σε δοχεία πάνω σε ξυλόφουρνους. Εκεί βράζει ο χυμός έως ότου συμπυκνωθεί και γίνει σαν μέλι. Αφού κρυώσει, το σιρόπι είναι έτοιμο να συσκευασθεί σε ειδικά γυάλινα βάζα τα οποία θα πρέπει να σφραγισθούν καλά μέχρι να χρησιμοποιηθούν.

Το πετιμέζι είναι βασικό στοιχείο της διατροφής των κατοίκων της Σουέιντα. Οι άνθρωποι εκεί το χρησιμοποιούν ως γλυκαντικό, καθώς και ως ξεχωριστό πιάτο μαζί με ταχίνι χάρη στα γνωστά οφέλη του για την υγεία.

«Είναι καλό να πούμε στους ανθρώπους που πνίγονται στην κουλτούρα του γρήγορου φαγητού ότι η επιστροφή στη Μητέρα Φύση είναι το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε μια υγιή ζωή χωρίς καμία από τις ασθένειες που βλέπουμε σήμερα» λέει ένας αγρότης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-Διαφήμιση-