ΣΥΡΙΖΑ: Η αδιαφορία της κυβέρνησης για άμεσα μέτρα οδηγεί την ελληνική αγελαδοτροφία σε μαρασμό και αφανισμό

Ερώτηση 36 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της αν. Τομεάρχη Αγρ. Ανάπτυξης Ο. Τελιγιορίδου και του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Αραχωβίτη προς τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα που κλυδωνίζουν τον κλάδο της αγελαδοτροφίας, ενός από  τους σημαντικούς κλάδους πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα.

Στο κείμενο της ερώτησής τους οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το υψηλό κόστος παραγωγής με την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές και την ενέργεια και η ταυτόχρονη μείωση της τιμής αγελαδινού γάλακτος στον παραγωγό απειλεί τη βιωσιμότητα των αγελαδοτροφικών επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταγωνιστούν τις εισαγωγές σκόνης γάλατος για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και ο κατάλογος των βουλευτών που συνυπογράφουν:

«Θέμα: Χαμηλές τιμές αγελαδινού γάλακτος με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους παραγωγής απειλούν την ελληνική αγελαδοτροφία

Η αγελαδοτροφία στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής με δυνατότητες ανάπτυξης, καθώς παράγονται ετησίως περίπου 620.000 τόνοι γάλακτος, όταν η ζήτηση είναι διπλάσια.  Παρόλο, όμως, που τα ελληνικά παραγόμενα προϊόντα αγελαδινής προέλευσης είναι διεθνώς αναγνωρισμένα για την ποιότητα και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, οι αγελαδοτρόφοι αποτελούν τον αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης καθώς ξένα προϊόντα αντικαθιστούν τα ελληνικά και ταυτόχρονα δεν αποκομίζουν την αμοιβή που τους αναλογεί.

Η πτώση της ήδη χαμηλής τιμής πώλησης γάλατος, ενώ την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής μεγαλώνει μετά την αλματώδη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών (σόγια, καλαμπόκι, σιτηρά κ.λ.π) και της ενέργειας, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις αγελαδοτροφικές επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται με την εισαγωγή νωπού και επεξεργασμένου αγελαδινού γάλακτος  σε τιμές μη ανταγωνίσιμες για την παραγωγή “ελληνικού γιαουρτιού”.  Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πολλές ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες επιλέγουν να παράγουν προϊόντα με ελληνικό όνομα, χρησιμοποιώντας γάλα που δεν είναι ελληνικό, με αποτέλεσμα τόσο την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, με την απόκρυψη της χώρας προέλευσης των πρώτων υλών, όσο και την απαξίωση των Ελλήνων παραγωγών.

Η μη αντιμετώπιση της κατάστασης γονατίζει τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι αναγκάζονται να πωλούν το γάλα τους σε τιμές χαμηλότερες του κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητά τους και να οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό και αφανισμό.

Αντί οι αγελαδοτρόφοι να προστατευτούν για να αναπτυχθεί η αγελαδοτροφία ώστε να ανταποκριθεί στην ζήτηση του ελληνικού γιαουρτιού, συνεχίζεται η χρήση  εισαγόμενων συμπυκνωμάτων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι Έλληνες παραγωγοί προτιμούν να διαθέσουν τα ζώα τους για κρεατοπαραγωγή στην μισή αξία που θα τα διέθεταν υπό άλλες συνθήκες, αντί να συνεχίζουν να τα εκτρέφουν για γαλακτοπαραγωγή.

Επειδή, οι συνθήκες λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, δεν πρέπει να αποτελούν δικαιολογία για τη μη λήψη μέτρων προστασίας των παραγωγών αγελαδινού γάλακτος αλλά και του κλάδου συνολικά,

Επειδή, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα ως συνέπεια της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών,

Επειδή, ακόμα και το κόστος μεταφοράς του νωπού γάλακτος από τις ελληνικές μονάδες γαλακτοπαραγωγής προς τις βιομηχανίες δεν μπορεί να συναγωνιστεί το κόστος στη μεταφορά του εισαγόμενου που έρχεται συμπυκνωμένο σε μορφή σκόνης,

Επειδή, εάν δεν παρθούν μέτρα για την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού ο κλάδος της αγελαδοτροφίας θα καταρρεύσει και θα μειωθεί δραματικά η ποσότητα ελληνικού παραγόμενου αγελαδινού γάλακτος και κρέατος,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την προστασία της εγχώριας παραγωγής από την αύξηση των εισαγωγών αγελαδινού γάλακτος για την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού;

Πώς προτίθεται να στηρίξει την επιβίωση των αγελαδοτροφικών επιχειρήσεων που συμπιέζονται από τις χαμηλές τιμές πώλησης γάλατος με την ταυτόχρονη αύξηση του κόστους παραγωγής;»

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσιος
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Ελισσάβετ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χρηστίδου Ραλλία