ΣΥΡΙΖΑ: Πολλά τα προβλήματα για τους αγρότες από την καθυστέρηση εκκαθάρισης του πρώην Οργανισμού της Κωπαΐδας

Την πορεία εκκαθάρισης του πρώην Οργανισμού της Κωπαΐδας ζητούν να πληροφορηθούν δυο Στερεοελλαδίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επίκαιρη ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Εξηγούν πως έχουν προκύψει προβλήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, εξαιτίας μιας σειράς γραφειοκρατικών παθογενειών, που έχουν σχέση και με τη διαδικασία εκκαθάρισης αλλά και με την αποπληρωμή παλαιών τελών άρδευσης.

Πρόκειται για την ιστορία του πρώην Οργανισμού της Κωπαΐδας, που φτιάχτηκε, για να στηρίξει την αποξήρανση της λίμνης αλλά επί πολλά χρόνια ουδείς ενδιαφέρθηκε, να τον κλείσει ή τέλος πάντων να του αλλάξει αντικείμενο.

Έτσι, ενώ το έργο είχε ολοκληρωθεί  οι παρενέργειες είναι ακόμη υπαρκτές, παρότι προβλέπεται από το νόμο ότι απαιτήσεις, υποχρεώσεις και πάσης φύσεως εκκρεμότητες που υφίστανται κατά την κατάργηση του πιο πάνω φορέα μεταφέρονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία συνεχίζει και τις εκκρεμείς δίκες, χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη διατύπωση για τη συνέχισή τους ενώ η περιουσία περιέρχεται στο Δημόσιο.

Η κατάργηση του Οργανισμού Κωπαΐδας έγινε τελικά στις 30 Νοεμβρίου 2014  με τροπολογία που πέρασε σε νόμο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κι έκτοτε τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Κατά τους δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βοιωτίας, Νίκο Θηβαίο και Φθιώτιδας, Γιάννη Σαρακιώτη μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2014 η άρδευση των κτημάτων και η συντήρηση των δρόμων καναλιών της πεδιάδας της Κωπαΐδας  γινόταν υπό την επίβλεψη του Δ.Σ. του Οργανισμού Κωπαΐδας, το οποίο διοριζόταν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την υποχρέωση των καλλιεργητών ν΄ ανταποδίδουν για τις υπηρεσίες αυτές για καλλιέργεια σιταριού 6 ευρώ και για βαμβάκι 10 ευρώ, ανά στρέμμα.

Με το νόμο 4305/2014, λένε, οι αρμοδιότητες αυτές  μεταφέρθηκαν στην αιρετή Περιφέρεια Ανατολικής Στερεάς και υπάρχει πλέον κανονικότητα στις πληρωμές από τους καλλιεργητές.

Όμως, μέχρι σήμερα, τονίζουν, η εκκαθάριση καθυστερεί, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα περάτωσης του έργου και δεν υπάρχει ενημέρωση από την πλευρά της εκκαθαρίστριας για την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων του προηγούμενου οργανισμού.

Ζητούν, δε, να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία, διότι όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μη διενεργούνται συμβολαιογραφικές πράξεις για μεταβιβάσεις κτημάτων διότι, όπως εξηγούν έχουν προκύψει τα εξής προβλήματα:

  • Η καθυστέρηση πληρωμής οφειλών επιφέρει πρόστιμα (τόκους) και σε συνδυασμό με τα πολλά χρόνια, μη πληρωμής, έχει ως αποτέλεσμα το χρέος να έχει υπερδιπλασιαστεί και να μη συμφέρει τους αγρότες η εξόφλησή του.
  • Για μεγάλο αριθμό οφειλετών κυρίως από τον Ορχομενό, δεν υπάρχουν στο αρχείο χρεωστικές καρτέλες λόγω της δυσκολίας, που προκύπτει από τη λειτουργία της μηχανοργάνωσης, με αποτέλεσμα να μη μπορεί η εκκαθαρίστρια να εκδώσει βεβαίωση οφειλής ή μη.
  • Δεν μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα ρύθμισης των παλαιών χρεών των αγροτών, προς τον πρώην οργανισμό.
  • Δεν μπορεί να γίνει αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας από το Δημόσιο και την Περιφέρεια συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων, που αφορούν άμεσα στο δήμο Αλιάρτου.