Σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων Άμστερνταμ-Τεχεράνης διαμέσου αγροτικού τομέα

Παρά τις αμερικανικές απειλές, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θέλουν να συνεχίσουν τις οικονομικά επωφελείς συναλλαγές με το Ιράν μέσω συνεταιριστικών συνεργασιών

Υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει εκ νέου σε μια αμείλικτη πολιτική οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων απέναντι στο Ιράν, απειλώντας με οικονομική τιμωρία όσους τολμούν να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Τώρα, προχωρούν και στην άρση των εξαιρέσεων για τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, κάτι που σημαίνει ότι η απειλή κυρώσεων για όσους συνεχίζουν να προμηθεύονται πετρέλαιο από την Τεχεράνη ισχύει και για την Ελλάδα. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, αρκετές χώρες της ΕΕ ψάχνουν την κατάλληλη χρηματοοικονομική φόρμουλα για να συνεχίσουν να κάνουν εμπόριο με το Ιράν.

Ο Ολλανδός πρέσβης δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ιράν να εξαλείψει προβλήματα που σχετίζονται με την εγχώρια αγροτική παραγωγή και τις εξαγωγές.

Στο προσκήνιο πλέον εμφανίζεται η περίπτωση της Ολλανδίας, η οποία επιχειρεί να συσφίξει τις σχέσεις της με την Τεχεράνη διαμέσου του αγροτικού κλάδου. Κάτι τέτοιο επιβεβαίωσε και ο πρέσβης της Ολλανδίας στο Ιράν, Jacques Werner, μιλώντας σε ιρανικά μέσα. «Ο ολλανδικός αγροτικός τομέας απολαμβάνει προηγμένη τεχνολογία και καινοτομία που θα μπορούσε να μεταφερθεί στο Ιράν. Εμείς προσπαθούμε να διαφυλάξουμε το εμπόριό μας και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με αυτήν τη χώρα», σημείωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην αγροτική δυναμική του Ιράν, ο Ολλανδός πρέσβης επεσήμανε ότι η ασιατική χώρα συνιστά μια μεγάλη αγορά με κατάλληλες υποδομές για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. «Συνεπώς, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία, ώστε να δημιουργηθούν κοινές συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών», εξήγησε ο Werner.

Ο Ολλανδός πρέσβης δήλωσε επίσης ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ιράν να εξαλείψει προβλήματα που σχετίζονται με την εγχώρια αγροτική παραγωγή και τις εξαγωγές.

Η Ολλανδία δεν είναι η μόνη χώρα που προσπαθεί να παρακάμψει τα αμερικανικά εμπόδια που ορθώνονται στην εμπορική δραστηριότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο Ιράν. Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Ιανουαρίου η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία είχαν ανακοινώσει τη δημιουργία του INSTEX, ενός ειδικού μηχανισμού εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν, με στόχο την αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων και τη διευκόλυνση του νόμιμου εμπορίου τρίτων χωρών με την Τεχεράνη. Με αυτόν τον τρόπο, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις πλούσιες αγορές πετρελαίου της χώρας.