Σήμερα οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων των αγροτών – Κ. Μητσοτάκης για αγρότες: «Πρώτα να πάρουν αποφάσεις, δεν αποκλείεται συνάντηση»

Εισηγήσεις για κλιμάκωση από τα περισσότερα μπλόκα

Ο αγροτικός κόσμος παραμένει στα μπλόκα, και σήμερα (6/2) αναμένονται αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Η σύσκεψη θα γίνει το μεσημέρι, στη Νίκαια Λάρισας.

Στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, όπως και στο μπλόκο του Ε-65 στην Καρδίτσα, οι αγρότες έκαναν συσκέψεις χθες προκειμένου να δουν και να αποφασίσουν με τι εισηγήσεις θα έρθουν στη σημερινή σύσκεψη, την οποία συγκαλεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για να αποφασίσουν από εδώ και πέρα πώς θα κινηθούν. Και στο μπλόκο του Πλατυκάμπου και στο μπλόκο του Ε-65 στην Καρδίτσα οι αγρότες αποφάσισαν να εισηγηθούν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Τι σημαίνει αυτό και με ποια μορφή θα γίνει αυτή η κλιμάκωση θα αποφασιστεί στη Νίκαια της Λάρισας.

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μάνια Γκουσιάρη, υπάρχουν διάφορες προτάσεις, όπως για παράδειγμα να διοργανωθεί ένα συλλαλητήριο μεγάλο στην Αθήνα. Υπάρχουν μηνύματα από διάφορα άλλα μπλόκα της χώρας που επίσης μιλούν για κλιμάκωση του αγώνα, άλλα λίγο πιο ήπια, άλλα λίγο πιο σκληρά, με την έννοια ότι κάποιοι εισηγούνται ολικούς αποκλεισμούς εθνικών δρόμων και κάποιοι εισηγούνται συμβολικούς αποκλεισμούς.

Αυτό που λένε οι αγρότες είναι ότι τα όσα ανακοινώθηκαν θεωρούν ότι δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους και ότι σε κάθε περίπτωση, όταν θα το αποφασίσουν να έρθουν σε διάλογο -που τον θέλουν βεβαίως – θέλουν αυτός να γίνει με τον πρωθυπουργό.

Η δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στο θέμα των αγροτών κοντά στην Κάρλα που προτάσσουν αιτήματα που αφορούν καθαρά τη δικιά τους περιοχή διότι είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα η αποστράγγιση των νερών. Οι ίδιοι θέτουν και θέματα δημόσιας υγείας καθώς τα νερά είναι στάσιμα.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι οι πόροι που έχει στη διάθεση της δεν είναι ανεξάντλητοι, γι΄αυτό δεν εξετάζει αυτή την ώρα και άλλα μέτρα στήριξης προς τους αγρότες, οι οποίοι όμως, παραμένουν στα μπλόκα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση επιμένει στον διάλογο και υπενθυμίζει ότι στη Θεσσαλία δόθηκαν περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ και έως το τέλος Ιουνίου θα έχει καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων.

Eντός των ημερών θα ανακοινωθεί το μέτρο 5.2 για 100% κάλυψη των πληγέντων. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ υπενθύμισε ότι αυτήν την εβδομάδα ανακοινώνεται το μέτρο 5.2 ενώ ξεκαθάρισε ότι ρεύμα σε σπίτι αγρότη δεν έχει κοπεί. Ο συνομιλητής του, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Χάρης Μαμουλάκης υπενθύμισε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει πολιτική βούληση για πάταξη της αισχροκέρδειας.

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της κεντρικής Μακεδονίας

Αγρότες από τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής επιχείρησαν τη Δευτέρα (5/2) να φτάσουν με τα τρακτέρ τους στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, να καταθέσει ψήφισμα, ωστόσο δεν τα κατάφεραν καθώς αποκλείστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, στην Εθνική οδό, στο ύψος του Λακκώματος. Λίγη ώρα αργότερα οι αγρότες επέλεξαν να φύγουν από την περιοχή και να επιστρέψουν στο μπλόκο των Μουδανιών.

Την ίδια ώρα στο ψήφισμα με τα αιτήματά τους, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης έθεταν ως πρωταρχική επιδίωξη τις αποζημιώσεις για την ακαρπία της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική, που αγγίζει το 90%.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Φλώρινας

Κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της περιοχής της Φλώρινας. Με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στον σιδηροδρομικό σταθμό και αμέσως μετά ακολούθησε μια πορεία μηχανοκίνητη τόσο μέχρι το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, αλλά έφτασαν με τα τρακτέρ τους και έως το τελωνείο Νίκης, στα σύνορα της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία, όπου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος, έτσι ώστε να μπορέσουν να διατρανώσουν, όπως αναφέρουν τα αιτήματά τους στους κατοίκους και στους επισκέπτες.

Στις Σέρρες οι αγρότες έκλεισαν την Εγνατία οδό στον κόμβο του Στρυμονικού

Στις Σέρρες, οι αγρότες έκλεισαν συμβολικά για 15 λεπτά την Εγνατία Οδό, στον κόμβο του Στρυμωνικού. «Αυτό που καταφέραμε είναι να έχουμε ένα μπλόκο στον κόμβο του Στρυμονικού θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας» δήλωσε ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου.

Συγκέντρωση αγροτών με τρακτέρ στην πόλη των Τρικάλων

Στα Τρίκαλα αγρότες με τα τρακτέρ τους από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, κατέκλυσαν την πόλη. Συναντήθηκαν με την αντιπεριφερειάρχη Χρύσα Ντιντή, στην οποία υπέβαλαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Είναι μαζί τους αγρότες από τα μπλόκα της Θεσσαλίας, αγρότες από πληγείσες περιοχές αλλά και φοιτητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις σπουδές τους λόγω των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφεραν οι αγρότες στην ρεπόρτερ της ΕΡΤ, «δεν θα φύγουν από τα μπλόκα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, καθώς οι ίδιοι έχουν ετοιμάσει τους φακέλους με τις ζημιές που έχουν υποστεί και πολλές φορές ξεπερνάνε τις 100.000 ευρώ, ενώ η πρώτη αρωγή που έχουν πάρει αγγίζει τις 2.000 ευρώ». Σήμερα θα υπάρξουν τοπικές συσκέψεις των αγροτών σε όλα τα μπλόκα της Θεσσαλίας ενόψει και της αυριανής πανελλαδικής σύσκεψης.

Σύσκεψη αγροτών σε Γιάννενα και Λάρισα

Ώρα αποφάσεων για τους αγρότες που αποφασίζουν σήμερα το μέλλον και την μορφή των κινητοποιήσεων τους στην πανελλαδική σύσκεψη παρουσία εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στη Νίκαια της Λάρισας.

Στα Ιωάννινα το θέμα των αγροτών θα συζητηθεί στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο και μέσα στην μέρα αναμένονται αποφάσεις .

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι οι πόροι που έχει στη διάθεση της δεν είναι ανεξάντλητοι, γι΄αυτό δεν εξετάζει αυτή την ώρα και άλλα μέτρα στήριξης προς τους αγρότες, οι οποίοι όμως, παραμένουν στα μπλόκα.

Κ. Μητσοτάκης για συνάντηση με αγρότες: «Πρώτα να πάρουν αποφάσεις – Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα»

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση με τους αγρότες, άφησε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συζήτηση με δημοσιογράφους, όπου ανέφερε ότι αναμένει τις αποφάσεις των αγροτών.

Ο πρωθυπουργός εξέπεμψε για ακόμη μια φορά μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει ανοικτή την πόρτα του διαλόγου, ακούει τα αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και προσπαθεί να βρει λύσεις πάντα υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας.

O διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δημοσιογράφους έγινε μετά την εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Δημήτρη Τσιόδρα. Η πρώτη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό ήταν εάν θα συναντήσει τις επόμενες ημέρες αγρότες από τα μπλόκα.

«Καθίστε πρώτα να πάρουν αποφάσεις», ήταν η πρώτη απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επανήλθαν οι δημοσιογράφοι ρωτώντας αυτή τη φορά «δεν αποκλείεται όμως μια συνάντηση μαζί τους;». Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα, απάντησε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ERTNews.gr 1, 2, 3