Σύσκεψη για το FORUM Ελιάς και Ελαιόλαδου με συντονιστή τον δήμαρχο Ζαχάρως Κ. Αλεξανδρόπουλο

Το λάδι, εξαιρετικής ποιότητας προϊόν του Δήμου Ζαχάρως και του νομού Ηλείας, επιχειρεί να αναδείξει η δημοτική αρχή της Ζαχάρως, αρωγός στην προσπάθειά των αγροτών και των επιχειρήσεων του κλάδου.

Η συγκρότηση FORUΜ ελαιολάδου ήταν το θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο Ζαχάρως, για το 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ΔΕΘ-Helexpo. Ο διαγωνισμός γίνεται από τη ΔΕΘ, σε συνεργασία με τη ΦΙΛΑΙΟΣ που λειτουργεί ως ένα ολοκληρωμένο HUB υποστήριξης του τομέα του δέντρου της ελιάς και των προϊόντων του, για να διερευνηθούν οι συνθήκες και να κατατεθεί η πρόταση να ανακηρυχθεί «Ολυμπιακό Έτος Ελαιόλαδου» το 2024, έτος διεξαγωγής της Ολυμπιάδας στο Παρίσι.

Τη σύσκεψη παρακολούθησαν δημότες, αγρότες και επιχειρηματίες του κλάδου. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Γορτυνίας Απόστολος Αποστολόπουλος, ο Ειδικός Συνεργάτης της HELEXPO ΔΕΘ Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, ο Καθηγητής και Αντιπρόεδρος της ΦΙΛΑΙΟΣ Γιώργος Ζακυνθινός, οι Αντιδήμαρχοι Ζαχάρως Χρήστος Τάγαρης, Κώστας Αναστασόπουλος και Φώτης Καλογερόπουλος, ενώ διαδικτυακά συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ Αλέξης Τσαξιρλής.

Το λάδι ως μέσο ανάπτυξης

Ο συντονιστής της συζήτησης, κ. Αλεξανδρόπουλος, στη διάρκεια της τοποθέτησής του ανέφερε: «O τόπος έχει ανάγκη από καλή παραγωγή ελαιολάδου σε ποιότητα και ποσότητα, σύγχρονα ελαιοτριβεία με σύγχρονης αντίληψης παραγωγούς και ιδιοκτήτες. Στόχος του υπό σύσταση FORUM είναι η ευρεία αναγνωρισιμότητα του προϊόντος και η οικονομική ανάπτυξη».

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων, ως βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του εγχειρήματος που συζητήθηκε, την κατάρτιση και την εκπαίδευση του αγροτικού κόσμου, σημείο που τονίστηκε και από άλλους ομιλητές.

Διεθνής διάκριση του προϊόντος – Συγκρότηση Ολυμπιακού FORUM Ελαιολάδου

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας, κ. Κούλης, τόνισε την ανάγκη σταθερής στρατηγικής συνεργασίας με τη ΔΕΘ με οφέλη για το δήμο του αλλά και την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Ηλείας. Αναφερόμενος στην περσινή συμμετοχή του Δήμου Γορτυνίας στη ΔΕΘ και στη διάκριση που απέσπασε η ποικιλία του ελαιολάδου της περιοχής του, εξήγησε πώς αυτό αποτέλεσε διεθνές διαβατήριο για την περαιτέρω αναγνώριση του προϊόντος και σημείωσε πως έτσι πρέπει να κινηθεί και ο νομός Ηλείας.

Ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τάγαρης επεσήμανε πως για να επιβιώσουμε πρέπει να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες εξελίξεις. Αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, τις συνέπειές της στις καλλιέργειες και τη σημασία της δημιουργίας σύγχρονων υποδομών. Κατέληξε ότι είναι αναγκαία η συλλογική προσπάθεια για την επιτυχή συγκρότηση FORUM Ελαιολάδου σε συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση και το Πανεπιστήμιο και για την επίτευξη του στόχου της αναβάθμισης του ελαιολάδου στην περιοχή του Δήμου Ζαχάρως και του νομού Ηλείας.

Ο Ειδικός Συνεργάτης της ΔΕΘ, κ. Παρασκευόπουλος εισηγήθηκε επίσης την ανάγκη συγκρότησης Ολυμπιακού FORUM, προκειμένου να χαρακτηριστεί το 2024 ως έτος ελιάς και ελαιόλαδου, αίτημα το οποίο προωθείται συνεχώς στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς. Ανέφερε πως η ΔΕΘ θα ανοίξει το δρόμο, ώστε να καταστεί το προϊόν επώνυμο, αλλά αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία επιχειρηματιών και συμβαλλόμενων.

Ο Καθηγητής κ. Ζακυνθινός τόνισε ότι πρέπει να προτάξουμε την πολιτική εξωστρέφεια, με συγκροτημένες ενέργειες, και να θυμηθούμε τη συμβολική αξία του ελαιολάδου, αυτή της «εκεχειρίας». «Είναι λάθος το λάδι να θεωρείται πάρεργο», ανέφερε. Κάνοντας λόγο για τις πολιτικές που εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλες χώρες χαρακτήρισε απαραίτητη την κατάρτιση και τη συγκρότηση ενός φορέα καταγραφής και επαλήθευσης ποιότητας του ελαιολάδου. «Γνωρίζοντας τις παθογένειες, οφείλουμε τουλάχιστον να ξέρουμε να τις υπηρετήσουμε ως όλον», είπε κλείνοντας.

Πηγή: ilialive.gr