Σύσκεψη για τις προοπτικές ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στην Πέλλα

Σύσκεψη για τις προοπτικές ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στην Πέλλα

Ευρεία σύσκεψη για την παραχώρηση των δικαιωμάτων βόσκησης και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9/5 με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρου Θεοδωρίδη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τρύφων Τσαντάκης, η Προϊσταμένη Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού Σταυρούλα Καρτσώλη, και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, ο κ. Θεοδωρίδης παρουσίασε συνοπτικά τις προοπτικές ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στην Π.Ε. Πέλλας.

Όπως τόνισε, στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση της κτηνοτροφίας με την μετατροπή του σημερινού ισοζυγίου 70/30 μεταξύ αγροτών/κτηνοτρόφων σε 50/50 τα προσεχή χρόνια. «Από την ενίσχυση της κτηνοτροφίας μπορούν να υπάρξουν σημαντικά έσοδα για το ελληνικό κράτος, καθώς και αναζωογόνηση της περιφερειακής, πραγματικής οικονομίας. Κάθε χρόνο πληρώνουμε περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε εισαγωγές κτηνοτροφικών ειδών, προϊόντων, εξοπλισμού, φυραμάτων και εφοδίων που μπορούν να εξοικονομηθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης πρότεινε «τη δημιουργία μίας Ένωσης των Κτηνοτρόφων, κατά το πρότυπο των Ενώσεων Ομάδων Παραγωγών που δημιουργήθηκαν τελευταία» τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την προώθηση της κτηνοτροφίας στην Πέλλα.
 
Αναφορικά με την παραχώρηση των δικαιωμάτων βόσκησης σε περιοχές της Π.Ε. Πέλλας, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τρύφων Τσαντάκης μίλησε για τις τελευταίες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο και στη σύνταξη των Σχεδίων Διαχείρισης Βοσκοτόπων, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2018, που αποτελεί προϋπόθεση για την κατανομή των βοσκοτόπων.
 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δημιουργήθηκε μία άτυπη Επιτροπή για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης διαχείρισης των βοσκοτόπων, με στόχο την υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων εξορθολογισμού του συστήματος και δικαιοσύνης στην κατανομή των δικαιωμάτων βόσκησης.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ε. Πέλλας, το προσεχές χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, τους βουλευτές και την κυβέρνηση, για την αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων (με την ένταξη δασικών βοσκοτόπων) και των παραχωρηθέντων εκτάσεων στους δικαιούχους.