Σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος της Ελλάδας στο 3ο Αγροτικό Συνεδρίο της Ναυτεμπορικής

Σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος της Ελλάδας στο 3ο Αγροτικό Συνεδρίο της Ναυτεμπορικής

Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, οργανώσεων και φορέων του αγροτικού κόσμου από όλη την Ελλάδα, εταιρειών αλλά και του ακαδημαϊκού κόσμου πλαισίωσαν με τις απόψεις τους και διαλόγους τα θεματικά πεδία του 3ου Αγροτικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής με θέμα «Ο ρόλος της Ελληνικής Γεωργίας στην ανασυγκρότηση της χώρας», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 στο Divani Caravel Hotel.

Οι 250 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πρακτικές που ακολουθούνται σε χώρες του εξωτερικού, να συνομιλήσουν με αυτούς που κατέστησαν «success story» τους συνεταιρισμούς τους και να εκτιμήσουν τις νέες λύσεις που η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει στις καλλιέργειες.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις στο πρωτογενή τομέα πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο προσθέτοντας ότι, εκτός της πολιτικής βούλησης υπάρχουν και χρηματοδοτικά εργαλεία, και ο ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ Χαράλαμπος Κασίμης συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο προσανατολίζεται και στην εκμετάλλευση κοινοτικών πόρων πέραν αυτών που προβλέπει η ΚΑΠ για να δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχο τη στήριξη των αγροτικών εισοδημάτων από τις απότομες διακυμάνσεις. Ειδικότερα για το αγροτικό εισόδημα αναφέρθηκε η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου λέγοντας ότι η μεταρρύθμιση στη φορολογία των αγροτικών εισοδημάτων έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν επιμέρους βελτιώσεις, ενώ συγχρόνως στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος εξετάζονται ή βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας στοχευμένες φορολογικές παρεμβάσεις για να δοθούν κίνητρα για αύξηση της παραγωγής. Την κρισιμότητα της χρονικής συγκυρίας για τον αγροτικό κλάδο λόγω των δομικών αλλαγών στη νέα ΚΑΠ επεσήμανε η Βουλευτής Νομού Σερρών ΝΔ, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή τονίζοντας ότι χρειάζεται καλή προετοιμασία και σωστή διαπραγμάτευση από πλευράς Πολιτείας. Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα των άμεσων ενισχύσεων, ο Αν. Καθηγητής & Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευστάθιος Κλωνάρης ανέφερε ότι η έκθεση επίδοσης έναντι των στρατηγικών κάθε κράτους-μέλους θα αποτελεί το κριτήριο για την των ενισχύσεων του πρώτου πυλώνα  για τους αγρότες στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής της ΚΑΠ κάνοντας έτσι σαφές ότι στη νέα προγραμματική περίοδο όποιος δεν επιτυγχάνει τον στόχο, θα χάνει τις ενισχύσεις. Στο «σκόπελο» της γραφειοκρατίας στάθηκε ιδιαίτερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος Περιφερειών Ελλάδος, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ενώ τόνισε τη σπουδαιότητα  της αποκέντρωσης του ΥπΑΑΤ καθώς και της ενδυνάμωσης του ρόλου των περιφερειών στη διαχείριση των προγραμμάτων του ΠΑΑ με στόχο την καλύτερη και πιο επωφελή εξυπηρέτηση του Έλληνα αγρότη.

Οι συνθήκες αλλάζουν αλλά και ο αγρότης δεν είναι αβοήθητος στη νέα πραγματικότητα γιατί η καινοτομία και η έρευνα αποτελούν τα νέα του «όπλα». Μέσω της τεχνολογίας μπορούμε να δούμε το μέλλον της αγοράς, των τιμών παραγωγού και να κατευθύνουμε τους αγρότες. Ειδικά για την Ελλάδα, εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αξιοποίηση του τουριστικού ρεύματος και να επιχειρηθεί «αποκέντρωση» των πωλήσεων στην περιφέρεια, γεγονός που θα ενισχύσει τους μικρούς παραγωγούς, καθώς ο νέος καταναλωτής ζητά τοπικά προιόντα και έτσι ο μικρός κλήρος της Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα σύμφωνα και με τον Καθ. Κώστα Καραντιντινή Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών, Ουψάλα, Van Vliet Chair, University of Saskatchewan, Canada.

Απέναντι στους νέους καταναλωτές είναι οι νέοι αγρότες οι οποίοι πρέπει να βρουν τρόπους να συγκεράσουν απόψεις προς όφελος όλων, καθώς κατακερματισμένες απόψεις δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στην ΕΕ υποστήριξε ο Πρόεδρος του European Young Farmers Association (CEJA) Jannes Maes. Ενώ ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Θεόδωρος Βασιλόπουλος σημείωσε ως μείζονα ζητήματα την εκπαίδευση για τους νεοεισερχόμενους στο κλάδο, την ανάγκη στήριξης από πλευράς Πολιτείας καθώς και τη σημαντικότητα της οργάνωσης των παραγωγών.

Στο πάνελ της Ενότητας με τίτλο «Ζωική και φυτική παραγωγή – Ευκαιρίες και προοπτικές» οι συμμετέχοντες ―Βαγγέλης Αργύρης, Πρόεδρος στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, Μανώλης Γιαννούλης, Πρόεδρος στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Θεοφάνης Κουρεμπές, Πρόεδρος στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), Βασίλης Μάρκου, Πρόεδρος στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) και Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος στον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με συντονιστή τον Γιάννη Πανάγο, ιδρυτή και Διευθυντή της εφημερίδας Agrenda― εστίασαν στα οφέλη της σύμπραξης παραγωγών-μεταποιητών με δεδομένο ότι η νέα πραγματικότητα ωθεί σε πλαίσιο συνεργασιών και εφόσον βέβαια οι διεπαγγελματικές κινούνται με στόχο να μεγαλώνουν την συνολική πίτα της κατηγορίας που εκπροσωπούν τα μέλη τους, ενώ δόθηκε έμφαση στο ότι μια διεπαγγελματική είναι φορέας στον οποίο θα πρέπει παραγωγοί και βιομηχανία να βρίσκουν κοινούς τόπους συνεργασίας, όχι πεδίο διαφωνίας.

Ακρογωνιαίος λίθος για μια επιτυχημένη αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα είναι η ποιότητα των προϊόντων γιατί αυτή «εγγράφεται» στη συνείδηση του καταναλωτή, ήταν το βασικό συμπέρασμα από τη συζήτηση του 1ου πάνελ της 3ης Ενότητας με θέμα την αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα, στο οποίο συμμετείχαν οι Χρήστος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Κώστας Αποστόλου, Πρόεδρος στην Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, Γιάννης Δημάκης, Γενικός Διευθυντής, στην Έωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας ΡΕΑ, Δρ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Επίτιμο Μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ και Μέτοχος/Μέλος Δ.Σ. της ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε “OLYMP”, Γιώργος Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος στη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και Πρόεδρος στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων και το οποίο συντόνισε ο Γιάννης Περλεπές, Γενικός Διευθυντής της Ναυτεμπορικής. Άλλωστε η ποιότητα είναι το μόνο πεδίο ανταγωνισμού της ελληνικής αγοράς, η οποία προετοιμάζεται για το στοίχημα της εξωστρέφειας με το μότο «παράγω και εξάγω», ενώ πρέπει να λάβει υπόψη της ότι τα δεν πωλούνται με το marketing αλλά με το επιτυχημένο branding, όπως αυτό που δημιούργησε το ελληνικό γιαούρτι στις ξένες αγορές.Ακόμη ένα άλλο θέμα που τέθηκε ση συζήτηση ήταν οι πιθανές επιπτώσεις των των διμερών εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε με τρίτες χώρες ειδικώς για κάποια προϊόντα.

Οι πρωτοβουλίες για εξωστρέφεια και οι καλές πρακτικές αγροτικής επιχειρηματικότητας ήταν τα βασικά θέματα για τα οποία αντάλλαξαν απόψεις οι συμμετέχοντες στο 2ο πάνελ συζήτησης της 2η Ενότητας με τίτλο «Αγροτοδιατροφική επιχειρηματικότητα» ― Στυλιανός Γαλλής, Πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φυστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδος, Γιώργος Καλφόγλου, Παραγωγός-Υπεύθυνος Πωλήσεων στον  Αγροτικό Συνεταιρισμό Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών Φαρσάλων, Πέτρος Μπλέτας, Πρόεδρο στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Πρόεδρο στον Αγροτικό Συνεταιρισμός Σύκων και Ξηρών Καρπών – ΣΥΚΙΚΗ, Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Stevia Hellas και Ιδρυτής της Ιδρυτής της mermix και Γιώργος Τούμπος, Πρόεδρος στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου που συντόνισε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Υπαιθρος Χώρα Γιάννης Σάρρος. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν οι αδυναμίες και οι αναγκαιότητες για μια επιτυχημένη αγροτική επιχιερηματικότητα όπως ο συνδυασμός κουλτούρας και δράσης αγρότη και επιχειρηματία, η έλλειψη υποδομών και νόμιμου εργατικού δυναμικού και οι πρακτικές του κράτους, και κατατέθηκαν οι σχεδιασμοί για τα επόμενα βήματα όπως ιδιωτικά επενδυτικά πλάνα για υποδομές, στρατηγικοί σχεδιασμοί για τις αγορές του εξωτερικού και περαιτέρω εκμετάλλευση της εξωστρέφειας.

Στα εργαλεία και τις λύσεις που προσφέρει η καινοτομία ήταν αφιερωμένο το πάνελ της τελευταίας ενότητας με τίτλο «Καινοτομία στην Ελληνική Γεωργία», στο οποίο συμμετείχαν οι Ιωάννης Γαλάτουλας, Γεωπόνος GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Σταύρος Ζωγραφάκης, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Απόστολος Κλοντζάρης, Γενικός Διευθυντής Τομέα Επιστήμης Γεωργίας, Bayer Ελλάς, Γιώργος Νυχάς, Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συντόνισε ο ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Υπαιθρος Χώρα Γιάννης Σάρρος. Ψηφιακές τεχνολογίες, συμβολή της ακαδημαϊκής κοινότητας στη διαμόρφωση επιχειρηματικής κουλτούρας στους νέους αγρότες, τα νέα εργαλεία που προσφέρει η Bayer Ελλάς, η οποία έχει θέση στον πυρήνα της στρατηγικής της την παραγωγική ανασυγκρότηση με στόχο την προστιθέμενη αξία. Έτσι έχει αναλάβει τη δέσμευση για αειφόρο γεωργία συνδέοντας την οικονομιή απόδοση με την εταιρική υπευθυνότητα και λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τάσεις όπως η στροφή των καταναλωτών στην υγιή διατροφή, η ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου, η θέσπιση αυστηρής νομοθεσίας για τα αγροδιατροφικά προϊόντα από την ΕΕ αλλά και η ταυτόχρονη στήριξη της βιώσιμης αγροτικής παραγωγής.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ως χορηγοί οι:

Bayer Ελλάς, Alpha Bank, ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ ΑΕΒΕ, ΣΕΚΕ, GAIA Επιχειρείν και INTERAMERICAN.

Ως χορηγοί επικοινωνίας οι:

STAR Κεντρικής Ελλάδας, ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση, ΚΡΗΤΗ TV και Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ, Εφημερίδα LARISSANET, Κανάλι SUPERB, ΗΠΕΙΡΟΣ TV1 και TRT

Ως εξειδεικευμένοι χορηγοί επικοινωνίας οι:

Ύπαιθρος Χώρα και Ypaithros.gr, Agrenda, Agronews.gr, Ελληνική Γεωργία, Olive Νews, Εφημερίδα.

Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ιστότοπος 3ου Αγροτικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής