Συστάσεις για χειμερινή φυτοπροστασία στα εσπεριδοειδή

Συστάσεις για την καταπολέμηση ασθενειών και εχθρών στα εσπεριδοειδή μέσω της χειμερινής φυτοπροστασίας προτείνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου. Πιο αναλυτικά, στο δίκτυο παγίδευσης καταγράφονται μέτριοι πληθυσμοί της μύγας της μεσογείου.

Στις πολύ πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών πλησιάζει η ωρίμανση. Η δραστηριότητα όσο και η γονιμότητα της μύγας σταδιακά θα περιοριστούν με την πτώση της θερμοκρασίας. Συστήνεται καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα. Όπως επίσης και η συλλογή και η απομάκρυνση των προσβεβλημένων καρπών πάνω από το δέντρο και από το έδαφος.

Κορυφοξήρα

Οδηγίες και για την κορυφοξήρα, τη μυκητολογική ασθένεια του ξύλου η οποία είναι καταστρεπτική λόγω της σύντομης αποξήρανσης των προσβεβλημένων δέντρων δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Ηρακλείου. Όπως τονίζεται, μεγαλύτερη ευαισθησία παρουσιάζουν οι λεμονιές και οι κιτριές με τις νέες μολύνσεις να ευνοούνται με υγρό και βροχερό καιρό και ταυτόχρονη ύπαρξη πληγών-σημείων εισόδου του παθογόνου μύκητα που δημιουργούνται από παγετό, χαλάζι, άνεμο ή καλλιεργητικά εργαλεία.

Τα δένδρα είναι ευπαθή κατά το φθινόπωρο και τον χειμώνα και λιγότερο την άνοιξη. Συστήνεται ένας ψεκασμός με χαλκούχα μυκητοκτόνα στις αμέσως επόμενες ημέρες λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας (χαλαζοπτώσεις, δυνατοί άνεμοι). Στη διάρκεια της βροχερής περιόδου επαναλαμβάνεται ο ψεκασμός αμέσως μετά από χαλάζι, παγετό ή ισχυρό άνεμο.

Αποφεύγετε κλαδέματα και κατεργασία του εδάφους κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου, ιδιαίτερα στις λεμονιές. Κλάδοι, κορμοί και ρίζες δεν πρέπει να τραυματίζονται κατά τις καλλιεργητικές εργασίες το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Τυχόν πληγές που δημιουργούνται στη χρονική αυτή περίοδο να προστατεύονται με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα.

Κλαδέματα και καθαρισμοί των δέντρων συστήνονται την άνοιξη και κυρίως κατά την ξηρή περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου με αφαίρεση, απομάκρυνση και καταστροφή των ξερών κλάδων μαζί με υγιές τμήμα μήκους 15-20 εκ.