Τα ελληνικά προϊόντα κατακτούν και τους Σουηδούς

Κλείστηκαν περισσότερες από 170 συναντήσεις για 29 ελληνικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του «Hellenic Swedish Business Forum 2016 and B2B Meetings»

Τα ελληνικά προϊόντα κατακτούν και τους Σουηδούς

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τη δυνατότητα αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Σουηδία, μετά και την ελληνική επιχειρηματική αποστολή που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου στη Στοκχόλμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι κλείστηκαν περισσότερες από 170 συναντήσεις για 29 ελληνικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του «Hellenic Swedish Business Forum 2016 and B2B Meetings» που διοργανώθηκε, με την ευκαιρία της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών, στις 3 Οκτωβρίου, στη σουηδική πρωτεύουσα.

Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν δραστηριοποιούνται σε πολλούς κλάδους του ελληνικού επιχειρείν, με έμφαση στα τρόφιμα, τα προϊόντα ντελικατέσεν, τα γεωργικά προϊόντα, το κρασί, τα καλλυντικά, τον τουρισμό, καθώς επίσης την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Όπως επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το ειδικότερο ενδιαφέρον της σουηδικής κυβέρνησης να αναπτύξει περαιτέρω τις διμερείς εμπορικές ανταλλαγές με την Ελλάδα, εξέφρασε ο Σουηδός υφυπουργός Εξωτερικών, Oscar Stenström, τόσο κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μάρδα στο σουηδικό ΥΠΕΞ, όσο και κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε από το βήμα του Ελληνοσουηδικού Επιχειρηματικού Φόρουμ.

Το Φόρουμ διοργανώθηκε από την Ελληνική Πρεσβεία στη Στοκχόλμη σε συνεργασία με το Ελληνοσουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Αθήνας, με τη συνδρομή του σουηδικού τμήματος του οργανισμού Enterprise Europe Network.

Κατά την ομιλία του, ο Δημήτρης Μάρδας αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που παρέχει στους ενδιαφερόμενους Σουηδούς επενδυτές η δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα προσφέρει τη μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, παρουσίασε τα μέτρα που υιοθετούνται για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων και την εξάλειψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων σε όλα τα στάδια υλοποίησης ενός επενδυτικού σχεδίου. Στόχος του σχεδίου νόμου για τις αδειοδοτήσεις είναι η διαδικασία έγκρισης μιας ξένης επένδυσης να μην υπερβαίνει τους 6 με 8 μήνες, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μάρδας συναντήθηκε με διευθυντικά στελέχη μεγάλης σουηδικής εταιρείας, με τα οποία συζητήθηκε η πιθανότητα εγκατάστασης παραγωγικής μονάδας στην Ελλάδα.