4ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ: Τα προβλήματα και οι προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών

4ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ: Τα προβλήματα και οι προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών

Τα πλεονεκτήματα, τις προοπτικές, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο τομέας της αγροδιατροφής στην Ελλάδα, ανέδειξαν οι συμμετέχοντες στην πρώτη μέρα του 4ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο από κοινού με την εταιρία-μέλος του, BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Επιμελητηρίου Καβάλας, με την υποστήριξη του Γεωτεxνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σήμερα και αύριο, στην Καβάλα. Κατά τις εργασίες του φόρουμ 30 Έλληνες παραγωγοί αγροτικών προϊόντων πραγματοποιούν Β2Β συναντήσεις με 8 γερμανικές λιανεμπορικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις, με στόχο τη διείσδυση στην αγορά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Στέφανος Τζιρίτης, αναφερόμενος στη σημασία της αγροτικής οικονομίας, επεσήμανε ότι «η ελληνική οικονομία, για να έχει έναν υγιή οικονομικό ιστό, πρέπει να εστιάσει πιο εντατικά στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Η αγροτική ανάπτυξη είναι σημείο κλειδί», τόνισε, για να προσθέσει ότι η κρίση, βοήθησε τη χώρα να θυμηθεί την ταυτότητά της. «Υπάρχουν πολλοί νέοι που στράφηκαν και πάλι προς τον αγροτικό τομέα. Πρέπει να γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματά μας και να τα εκμεταλλευόμαστε» σημείωσε, για να αναφέρει αμέσως μετά ότι σύμφωνα με το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, ο αγροδιατροφικός τομέας μαζί με τον καπνό συμμετείχε το 2016 κατά 22,3% επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, έναντι 20,5% το 2015. Σε ότι αφορά, τέλος, στην επιλογή της Καβάλας για τη διοργάνωση του 4ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων, υπογράμμισε ότι βασίστηκε στη γνωστή μακρά παράδοση που έχει ο νομός και η ευρύτερη περιοχή στον τομέα. «Οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παράγουν προϊόντα ανταγωνιστικά, πολύ καλής ποιότητας και με μία ταυτότητα εδραιωμένη στην ελληνική αγορά» συμπλήρωσε.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, τόνισε ότι «το Επιμελητήριο αναγνωρίζει τη δυναμική και την αξία του αγροδιατροφικού τομέα και την ανάγκη εξωστρέφειας για τις επιχειρήσεις του, γι’ αυτό και πολύ συχνά αναλαμβάνει ανάλογες πρωτοβουλίες». Όπως είπε, «ο τομέας των αγροτικών προϊόντων αποτελεί έναν εκ των βασικότερων πυλώνων ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, τόνωσης της απασχόλησης, καθώς και προσέλκυσης επενδύσεων, ιδιαίτερα στην αγορά της τυποποίησης και πολύ περισσότερο της μεταποίησης», ενώ επεσήμανε ότι «τα ελληνικά τρόφιμα, από την Κρήτη έως τη Θράκη και από το Ιόνιο έως και τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου με “όπλο” τη θρεπτική τους υπεραξία, αποκτούν ισχυρότερη φήμη στις ευρωπαϊκές αγορές». Πρόσθεσε, δε, θέλοντας να υπογραμμίσει τις στενές εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας ότι το 9,6% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στη γερμανική αγορά – η γερμανική αγορά απορροφά το 9,6% των ελληνικών εξαγωγών.

Από την πλευρά του, ο κ. Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, τόνισε ότι τα πάνω από 100 γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης αποδεικνύουν την υψηλή ποιότητα και την ποικιλία της ελληνικής γεωργικής παραγωγής. «Η Ελλάδα είναι γεωργία, τουρισμός και ο συνδυασμός των δύο. Τη φετινή χρονιά, αναμένουμε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό. Θα πρέπει η πολιτεία, σε συνεργασία με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, καθώς επίσης και με μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία και δι-επαγγελματικές οργανώσεις, να διαφημίσει οργανωμένα τα προϊόντα αυτά. Οι τουρίστες μπορούν και πρέπει να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων, δημιουργώντας μία αειφόρο ζήτηση στις χώρες τους», ανέφερε ο κ. Γούναρης.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Walter Stechel τόνισε τη σημασία εκδηλώσεων σαν το Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων, για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να  αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που δύνανται, τόσο από πλευράς ποσοτήτων όσο και από πλευράς ποιότητας, να γίνουν πιο εξωστρεφείς. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η πρόσβαση στη γνώση, αλλά και η συνεργασία στο πλαίσιο συνεταιρισμών συνιστούν βασικά συστατικά επιτυχίας των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Γενικό Πρόξενο.

 Ο Σύμβουλος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου, κ. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, επεσήμανε ότι «η παραγωγική ύπαιθρος μπορεί να σηκώσει μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθεί για το σκοπό αυτό να παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία στήριξης των επιχειρήσεων, για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές μέσα από συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. που το 2016 έφτασαν τα 150 εκατ. Ευρώ. Ήδη είναι σε εφαρμογή, από τις 16 Μαΐου 2017, το Μέτρο της Μεταποίησης (4.2.1), με ενεργή την προκήρυξη του προγράμματος για τη μεταποίηση, όπου θα δοθεί η δυνατότητα σε δεκάδες επιχειρήσεις να το αξιοποιήσουν και να ενισχυθούν στα επενδυτικά τους σχέδια στον αγροδιατροφικό τομέα.

Με το νέο οργανόγραμμα, που κατατέθηκε από το Υπουργείο, δημιουργείται νέα Γενική Διεύθυνση Τροφίμων, όπου τα θέματα νομοθεσίας, τροφίμων, προωθησης, διατροφικής πολιτικής είναι σε πρωτη προταιρεότητα στις πολιτικές του Υπουργείου, ενώ αυτή την εβδομάδα θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, που πλήττουν τα ελληνικά τρόφιμα και περιλαμβάνει την υποχρεωτική σήμανση της προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και για την καταγωγή του κρέατος.  

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στο «Φόρουμ Αγροδιατροφής-Βιομηχανίας-Τουρισμού», το οποίο δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2016, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

Τέλος, αναφέρθηκε στους στόχους του Υπουργείου, οι οποίοι μεταξύ άλλων είναι η δημιουργία προγραμμάτων προώθησης των ελληνικών προϊόντων μέσω της καθιέρωσης του ελληνικού σήματος π.χ. για το ελαιόλαδο, την επιτραπέζια ελιά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα ξενοδοχεία, η ενίσχυση επιχειρήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ και του Πρόγραμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με κατεύθυνση τη διατροφή και τον τουρισμό, καθώς και η δυνατότητα προαιρετικής πιστοποίησης για τα προϊόντα ορεινής και νησιωτικής γεωργίας.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος επεσήμανε ότι το Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων αποτελεί μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία που ικανοποιεί μια βασική ανάγκη του επιχειρηματικού κόσμου: τη σύζευξη ανάμεσα στη θεωρητική γνώση με τα άμεσα, πρακτικά αποτελέσματα των εμπορικών συμφωνιών. Η πραγματοποίησή του για τέταρτη χρονιά, αποδεικνύνει πως το Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων έχει όλες τις προϋποθέσεις για να εδραιωθεί ως θεσμός στο αγροδιατροφικό τοπίο της Ελλάδας. Ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα της περιοχής, ο οποίος βασίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα, στη διατήρηση των παραδοσιακών συνταγών και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, κ. Άγγελος Τσατσούλης, υπογράμμισε την ευκαιρία που δίνεται, μέσω του φόρουμ, στις ελληνικές και ιδιαίτερα στις τοπικές επιχειρήσεις να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό, να διεισδύσουν στην αγορά της Γερμανίας και να γνωστοποιήσουν την αξία και την ποιότητα της μεσογειακής διατροφής, με προϊόντα όπως φρούτα, ελαιόλαδο, ελιές, κρασί, παραδοσιακά γλυκίσματα, πίτες, σταφίδες, αρωματικά φυτά και προϊόντα ροδιού. «Η αύξηση της εξωστρέφειας της επιχειρηματικής δραστηριότητας και οι δράσεις προβολής των τοπικών επιχειρήσεων και των τοπικών προϊόντων συμβάλλουν καθοριστικά στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και στη συνεργασία ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων», τόνισε.

Εργαλεία για την ανάπτυξη της γεωργίας είναι η επιστήμη, η έρευνα, η τεχνολογία και οι συμπράξεις καινοτομίας, ανέφερε ο Δρ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ. και Κοσμήτωρ στο Κολέγιο Περρωτής της Αμερικανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. «Για παράδειγμα, σύγχρονα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η παρουσία και ο εμπλουτισμός των φυτών με φιλικά προβιοτικά μικρόβια τα καθιστούν ανθεκτικότερα σε διάφορες βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις, δηλαδή αρρώστιες, κρύο, ξηρασία κτλ.», ανέφερε.

Στις επιδόσεις των Ελλήνων παραγωγών αγροτικών προϊόντων αναφέρθηκε ο κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί το 3ο παραγωγό παγκοσμίως ελιάς, ελαιολάδου και ακτινίδιων και τον 1ο προμηθευτή 35 προϊόντων σε 14 χώρες. «Ειδικότερα για τη Γερμανία, αποτελεί το 1ο προμηθευτή της σε σπαράγγια,  τον 2ο σε ακτινίδια, ελιές και τσιπούρα, τον 3ο σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τον 4ο σε βερίκοκα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά παράγεται στην περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,» επισήμανε. Από την άλλη πλευρά, όπως είπε, η Γερμανία εισάγει το 21% των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονται, το 32% των ποτών και το 25% των γαλακτοκομικών προϊόντων. «Μια προσεκτική ματιά σε όλους αυτούς τους αριθμούς και πολλούς περισσότερους αναδεικνύουν τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας», τόνισε ο κ. Μυστακίδης.

Ο Γενικός Διευθυντής της WIN Ltd, κ. Αλέξανδρος Αραμπατζής, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης αγροτικών προϊόντων “Enjoy it’s from Europe”, με στοχευμένες μέλετες και έρευνες αγοράς, αλλά και συγκεκριμένες ενέργειες ενίσχυσης της εξωστρέφειας και προβολής των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα σε χώρες εντός αλλά και εκτός Ε.Ε.

Ο κ. Τριαντάφυλλος Βαλαβανίδης, ∆ιευθυντής καταστήματος Καβάλας της Εθνικής Τράπεζας, υπογράμμισε ότι η Εθνική  «μέσα σε καθεστώς Ελέγχου Κεφαλαίων (Capital Controls) των δύο τελευταίων χρόνων, προσανατολίστηκε δυναμικά και ουσιαστικότερα στη στήριξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς / μεταποιητικού αγροτικού τομέα, με νέα και σύγχρονα προϊόντα, όπως η χρηματοδότηση μέσω της συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας, η δυνατότητα είσπραξης των αγροτικών επιδοτήσεων από τους αγρότες-κτηνοτρόφους, μέσω των προνομιακών λογαριασμών «Αγροτικός Plus» και «Αγροτικές Ενισχύσεις» και η παροχή ρευστότητας μέσω χρηματοδοτικού ορίου με χρήση της «Κάρτας του Αγρότη», σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Ο κ. Βαλαβανίδης αναφέρθηκε επίσης στη διάθεση των χρηματοδοτικών προϊόντων της τράπεζας, αλλά και προϊόντων συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε και τα Ευρωπαϊκά Ταμεία ΕΤΕπ, COSME, ΤΕΠΙΧ, JEREMIE, Αναπτυξιακά Προγράμματα ΕΣΠΑ κ.α.

Η κα Μιχαέλα Μπαλή, Εκπρόσωπος για την Ελλάδα και την Κύπρο του Γερμανικού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (GTAI), ανέδειξε τον δυναμισμό της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και τις δυνατότητες συνεργασίας ελληνικών με γερμανικές επιχειρήσεις. Η βιομηχανία τροφίμων, επεσήμανε η κα Μπαλή, συμβάλλει με 36% στην προστιθέμενη αξία της μεταποίησης, απασχολεί το 2,7% του συνολικού εργατικού δυναμικού και το 33,7% του εργατικού δυναμικού της μεταποίησης. Στην παραγωγή τροφίμων και ποτών δραστηριοποιούνται περίπου 15.000 επιχειρήσεις. Ανεξάρτητα από την πορεία των εξαγωγών, τόσο οι συνολικές εξαγωγές τροφίμων, όσο και οι εξαγωγές τροφίμων προς τη Γερμανία παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια αυξητική τάση. Ωστόσο οι επιχειρήσεις του κλάδου λόγω της κρίσης δεν μπορούν να αναπτυχθούν, όπως θα μπορούσαν, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης και ρευστότητας, αλλά και λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων και του συγκριτικά μικρού μεγέθους τους, ανέφερε η κα Μπαλή.  Τέλος, η κα Μπαλή τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων παραγωγών, την ανάγκη επενδύσεων σε σύγχρονες τεχνολογίες και τη δημιουργία τοπικού, αλλά και ελληνικού  «branding».

Ο Δρ. Γεώργιος Σαρανταυγάς, Director Standards & Solutions GS1 Association Greece, ανέλυσε το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διεθνών Προτύπων GS1, που αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, εκμεταλλευόμενο τα πλεονεκτήματα σύγχρονων τεχνολογιών.  

*Χορηγοί επικοινωνίας του 4ου ελληνογερμανικού φόρουμ τροφίμων είναι το ypaithros.gr και η «ΥΧ»

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε:

Με μια καθόλα ενδιαφέρουσα εισήγηση που κέρδισε το ενδιαφέρον των παρισταμένων από τον Ομότιμο Καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. και πρώην υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη, άνοιξε ο κύκλος των εισηγήσεων του 4ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων στην Καβάλα.

Το θέμα της εισήγησης που παρουσίασε ο πρώην υπουργός και καθηγητής ήταν “Οι εξελίξεις στην γονιδιωματική και ο ρόλος της καινοτομίας στη γεωργική παραγωγή” όπου τόνισε ότι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για τον τόπο η εθνική ανασυγκρότησή περνάει από την παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάπτυξη που στηρίζεται στους πραγματικά παραγωγικούς τομείς.

Ο κ. Τσαυτάρης, ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μια σύντομη αναφορά στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χωράς λέγοντας χαρακτηριστικά “επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε μια γρήγορη ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, μέχρι τότε δεν θα μείνει κανείς νέος άνθρωπος στην Ελλάδα που να θέλει να προσφέρει και να δημιουργήσει. Η γρήγορη αυτή ανάπτυξη στην οποία αναφέρομαι μπορεί να έρθει μέσα από τη γεωργία και τις συνέργειές της όπως επίσης και μέσα από τον τουρισμό, όπου ο τουρίστας ερχόμενος εδώ καταναλώνει ελληνικά αγροτικά ποιοτικά προϊόντα. Και κατά το παρελθόν η γεωργία ήταν αυτή που στήριξε την εθνική οικονομία και στα χρόνια των παππούδων μας μετά τη μικρασιατική καταστροφή το 1922 και στα χρόνια των πατεράδων μας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο. Η γεωργία ήταν αυτή που έδωσε δουλειά σε εκατομμύρια χέρια και που μπορεί πραγματικά να υποστηρίξει τα ελληνικά προϊόντα στις μεγάλες και ανταγωνιστικές αγορές τους εξωτερικού”.

“Η γεωργία” υπογράμμισε, “έχει τα δικά της κεφάλαια ωστόσο δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε σχεδιασμό επι χάρτου όταν ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται μέσα μέσα στα επόμενα δυο τρία χρόνια. Η κοινωνία συνεχώς ανεβάζει τις απαιτήσεις από τον αγροτικό τομέα, διογκώνει τις απαιτήσεις όταν την ίδια στιγμή συρρικνώνει όλους τους διαθέσιμους πόρους π.χ. εξαντλεί το νερό, υποβαθμίζει τα εδάφη, ακριβαίνει τα λιπάσματα. Όλα αυτά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη σύγχρονη πραγματικότητα χωρίς νέα έρευνα, χωρίς καινοτόμες δράσεις στη γεωργία, χωρίς νέες μεθόδους καλλιέργειας, χωρίς σύγχρονα ψηφιακά προγράμματα”.

Η ελληνική γεωργία, υπογράμμισε, μπορεί και πρέπει να αλληλοϋποστηριχθεί με τη μεταποιητική βιομηχανία και βιοτεχνία με πρώτη ύλη τα εξαιρετικά ποιοτικά γεωργικά προϊόντα. Τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και ειδικά τα τρόφιμα αλλά και άλλα μπορούν να υποστηρίξουν αλλά και να υποστηριχθούν από τη μεγάλη και διαρκώς διογκούμενη τουριστική βιομηχανία ενώ μπορούν να συμβάλουν στην προστασία της υγείας και της ποιότητας του διαρκούς επιμηκυνόμενου προσδόκιμου ζωής και στα προβλήματα των ενηλίκων ειδικά στον Δυτικό κόσμο.

Το μέλλον ανήκει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ζαφείρης Μυστακίδης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι σήμερα η συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα στην ελληνική οικονομία είναι υψηλή υπερβαίνοντας το 3% του ελληνικού ΑΕΠ – ποσοστό διπλάσιο από το 1,5% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Σε μια χώρα που δοκιμάζεται”, συνέχισε, «από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, μπορεί με σιγουριά να λεχθεί πλέον ότι το μέλλον ανήκει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας του αγροτοδιατροφικού προϊόντος. Τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα είναι ξεχωριστά, λόγω της τεράστιας βιοποικιλότητας και του μεσογειακού κλίματος της Ελλάδας και κυρίως αποτελούν την ραχοκοκαλιά της μεσογειακής διατροφής που έχει αποδειχτεί ότι είναι η πιο υγιεινή διατροφή και ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία. Πλέον το μεσογειακό διατροφικό μοντέλο αποτελεί συνταγή για μακροζωία, υγεία , ομορφιά και κατακτά μια προς μια τις ποιο απαιτητικές αγορές διεθνώς».

“Η Γερμανία”, επισήμανε ο κ. Μυστακίδης, “παραδοσιακά βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των κυριότερων αγοραστών των προϊόντων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποδεικνύοντας ότι οι Γερμανοί καταναλωτές αναγνωρίζουν την αξία και την ποιότητά τους. Σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών αγροδιατροφικών προϊόντων παίζει η εφαρμογή όλων των διεθνών προτύπων ασφαλείας που ακολουθούνται κατά την παραγωγική διαδικασία”.

Σήμερα η Ελλάδα αποτελεί το 3ο παραγωγό παγκοσμίως ελιάς , ελαιολάδου και ακτινίδιων και 1ο προμηθευτή 35 προϊόντων σε 14 χώρες. Αποτελεί επίσης τον 1ο προμηθευτή της Γερμανικής αγοράς σε σπαράγγια, τον 2ο σε ακτινίδια, τον 2ο σε ελιές , τον 2ο σε τσιπούρα, τον 3ο σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τον 4ο σε βερίκοκα και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά παράγεται στην περιοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Από την άλλη πλευρά η Γερμανία εισάγει το 21% των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονται, το 32% των ποτών και το 25% των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας WIN Σύμβουλοι Ανάπτυξης Αλέξανδρος Αραμπατζής στην εισήγησή του αναφέρθηκε λεπτομερώς στην προώθηση των εξαγωγών τροφίμων και ποτών όπως επίσης και σε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε με έμφαση ότι κάθε χρόνο η Ε.Ε. διαθέτει περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις για την προώθηση των εξαγωγών τους, ενώ υπογράμμισε ότι όλα τα προϊόντα πλην του καπνού τυγχάνουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Αραμπατζής στις χρηστικές πληροφορίες που έδωσε στους παριστάμενους επισήμανε ακόμα ότι η Ε.Ε. χρηματοδοτεί κυρίως οργανωμένα σχήματα όπως συνεταιρισμούς, ενώσεις συνεταιρισμών και παράγωγων, οργανωμένους συλλόγους ή διεπαγγελματικές οργανώσεις υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί συγκεντρώνουν το 50% της εγχώριας παραγωγής ενός συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ το ποσοστό της χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι και το 85% του εξαγωγικού κόστους του προϊόντος.

Είναι δύσκολο στην Ελλάδα να κάνεις στρατηγικό σχεδιασμό

Στις ευκαιρίες και τις προοπτικές της ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων αναφέρθηκε στην δική τους εισήγηση η Μιχαέλα Μπαλή, εκπρόσωπο για την Ελλάδα και την Κύπρο του Γερμανικού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (GTAI).

Η κ. Μπαλή τόνισε ότι ο κλάδος τροφίμων είναι ο σημαντικότερος κλάδος της μεταποίησης καθώς σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2015 συμβάλλει με 3,4% στο ΑΕΠ, με 36% στην προστιθέμενη αξία της μεταποίησης, απασχολεί το 2,7% των εργατικού δυναμικού και το 33,7% του εργατικού δυναμικού της μεταποίησης, ενώ περίπου 15.000 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων και ποτών, 10% εκ των οποίων σε Α.Ε. και Ε.Π.Ε.

Όπως επισήμανε ακόμα στην εισήγησή της ο κλάδος των τροφίμων είναι ο σημαντικότερος κλάδος της μεταποίησης αφού συγκεντρώνει το 20,3% των επιχειρήσεων της μεταποίησης, και το 26,1% του τζίρου της μεταποίησης. Ο ελληνικός αγροτικός τομέας συμβάλλει με 3,6% στο ΑΕΠ. Το 2000 ήταν ακόμα 5,62%, ενώ μεταξύ 2010 και 2015 το μερίδιο του αγροτικού τομέα αυξήθηκε κατά 1%. Επίσης συμβάλλει με 11,1% στην απασχόληση, ενώ το 2000 περίπου Προβλήματα

Εστιάζοντας στα προβλήματα των ελληνικών εξαγωγών η κ. Μπαλή ανέφερε την συνεχιζόμενη κρίση από το 2008, την ελλιπή δανειοδότηση, τη συνεχιζόμενη ανασφάλεια, τις πολιτικές αναταραχές, την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, τη συχνή μεταβολή του σχεδιασμού, π.χ. στη διαχείριση των απορριμμάτων ή στα γραφειοκρατικά εμπόδια, το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων, τις ανεπαρκείς ποσότητες, τις ελλιπείς πληροφορίες για ξένες αγορές.

Στη διάρκεια της πρώτης μέρας των εργασιών εισηγήσεις παρουσίασαν επίσης ο διευθυντής του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Καβάλα Τριαντάφυλλος Βαλαβανίδης και ο διευθυντής της εταιρείας GS One Association Γιώργος Σαρανταυγάς.

Η πρώτη μέρα του Ελληνογερμανικού Φόρουμ θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με την παρουσίαση των ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων που συμμετάσχουν, ενώ αύριο θα γίνει κλειστές επιχειρηματικές συναντήσεις και επισκέψεις Γερμανών επιχειρηματιών σε ελληνικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας.

 

Πηγή: ΑΠΕ