Tα τρόφιμα αντιστέκονται στην πτώση των εξαγωγών

Tα τρόφιμα αντιστέκονται στην πτώση των εξαγωγών

Άνοδο 7,8% εμφάνισαν οι εξαγωγές τροφίμων και ζώντων ζώων στο πεντάμηνο του 2016 παρά την πτώση που κατέγραψε το ίδιο διάστημα το σύνολο των εξαγωγών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος  Εξαγωγέων (ΠΣΕ) αξιοποιώντας τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ακόμα υψηλότερη, σε ποσοστό 39,3% ήταν η αύξηση των εξαγωγών στα ποτά και τον καπνό.

Η συνολική αξία των εξαγωγών στο πεντάμηνο εμφανίζεται μειωμένη κατά 12,4% (στα 2,02 δισ. ευρώ από 2,3 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2015). Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει μικρότερη μείωση, της τάξης του 6,4% ή κατά 98,3 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΣΕ:

Αξιοσημείωτη συνέπεια ως προς τις εναλλαγές προσήμων εμφανίζουν οι ελληνικές εξαγωγές, που υποχωρούν τους μονούς μήνες του χρόνου και αντιδρούν οριακά θετικά τους ζυγούς, επιβεβαιώνοντας την εικόνα αστάθειας που επικρατεί στο εξωτερικό εμπόριο του χώρου.

Το φαινόμενο αυτό καταγράφηκε και τον περασμένο Μάιο, μήνα κατά τον οποίο η αγορά ανέμενε τις εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές της. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται μειωμένη κατά 12,4% (στα 2,02 δισ. ευρώ από 2,3 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2015). Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει μικρότερη μείωση, της τάξης του 6,4% ή κατά 98,3 εκατ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα των νέων μειώσεων του Μαΐου, σε επίπεδο πενταμήνου έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε κάτω από το όριο των 10 δισ. ευρώ (9,86 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 10,78 δισ. ευρώ του 5μήνου του 2015). Εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (που δέχονται ακόμη ισχυρές πιέσεις, λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών τους), στο 5μηνο του 2016 προκύπτει πλέον οριακή μείωση κατά 0,7% ή κατά 55,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη «η πραγματική οικονομία της χώρας αναζητά κατεύθυνση, προσπαθώντας να προσαρμοστεί σε συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Μέχρι το Μάιο η αγωνία για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ενισχύονταν από τη βεβαιότητα νέων φόρων και επιβαρύνσεων, ενώ από τον Ιούνιο προστέθηκαν στην εξίσωση και οι συνέπειες του BREXIT.

Την ίδια ώρα, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την επιβολή των capital controls, χωρίς από τότε να έχει επιστρέψει η κανονικότητα στην αγορά, ενώ αναμένονται οι όποιες θετικές επιδράσεις από την καταβολή οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, την ουσιαστική ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου και νέων προκηρύξεων του ΕΣΠΑ, την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, την επαναφορά του waiver που θα δώσει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα, τις εξελίξεις γύρω από τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια και φυσικά την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και της προσέλκυσης νέων επιχειρήσεων.

Εν αναμονή αυτών των «πολλαπλασιαστών” ανάκαμψης, καθίσταται επιτακτική η προώθηση, σε όρους Εθνικής Στρατηγικής, των μεταρρυθμίσεων εκείνων που στόχο έχουν την ενίσχυση των εξαγωγών και συνολικά της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου, που θα ανατρέψει την εικόνα “λουκέτων”, “κανονιών” και “φοροκαταιγίδας” που καθηλώνουν τις προοπτικές επανεκκίνησης της παραγωγικής μηχανής της χώρας».

Την ίδια ώρα, η ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, επί των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνει ότι η μείωση του περασμένου Απριλίου στη συνολική αξία των εξαγωγών προέρχεται κυρίως από τις Τρίτες Χώρες(-25,4%), την ώρα που οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. κινούνται οριακά ανοδικά (+0,7%). Η εικόνα δεν αλλάζει σημαντικά, ακόμη και αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, καθώς παραμένουν οι ισχυρές πιέσεις από τις Τρίτες Χώρες (-19,7%) και η ασθενική αύξηση προς τις Χώρες της Ε.Ε. (+0,8%).

Το αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών είναι το μερίδιο στη συνολική αξία εξαγωγών για τις χώρες της Ε.Ε. να διαμορφωθεί στο 56,9%, έναντι ποσοστού 43,1% των Τρίτων Χωρών. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των χωρών της Ε.Ε. εκτινάσσεται στο 69,6%, έναντι 30,4% των Τρίτων Χωρών.

Η πορεία ανά κλάδο

Χαρακτηριστικό των πιέσεων είναι το γεγονός ότι μόνο 3 από τις 10 κύριες κατηγορίες προϊόντων κινήθηκαν ανοδικά τον περασμένο Μάιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2015.

Ειδικότερα, αύξηση προκύπτει για τους κλάδους των τροφίμων (+7,8%), των ποτών/καπνού (+39,3%) και των μηχανημάτων (+8,2%). Αντίθετα, την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν το ελαιόλαδο (-25,7%), τα πετρελαιοειδή (-23,6%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (-18,2%).