Ταυτισμένος με την επιχειρηματικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος ο «Μαγικός Κήπος»

Υδροπονική παραγωγή προϊόντων με βιωσιμότητα και ανταπόκριση στην αγορά.
19/09/2024
6' διάβασμα
taftismenos-me-tin-epicheirimatikotita-kai-tin-prostasia-tou-perivallontos-o-magikos-kipos-332463

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής ενισχύουν την αναγκαιότητα εγκατάστασης σύγχρονων θερμοκηπιακών μονάδων υδροπονίας. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε αυτές είναι εξελιγμένες, με εναλλακτικές λύσεις διαχείρισης και αυξημένες αποδόσεις.

Η αξιοποίηση της μακράς ηλιοφάνειας της χώρας μας με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των μονάδων αυτομάτως μειώνει το κόστος παραγωγής. Το ίδιο συμβαίνει και με την αξιοποίηση της βιομάζας, η οποία προέρχεται από την αγροτική παραγωγή. Και με τους δύο τρόπους ενισχύεται η κυκλική οικονομία.

Αξιοποιώντας όλες τις νέες τεχνολογίες στον τομέα της υδροπονίας, η εταιρεία IGC ΑΕ, με τον εμπορικό τίτλο «Μαγικός Κήπος» και εγκαταστάσεις στο Κάστρο Βοιωτίας, έχει κάνει σημαντικά βήματα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και δίνοντας ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους ώστε να επενδύσουν σε αυτές τις δράσεις.

«Η δημιουργία θερμοκηπιακών μονάδων μεγέθους 20 έως 40 στρεμμάτων θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε πολλά περιφερειακά σημεία της χώρας βιώσιμες εκμεταλλεύσεις από ιδιώτες ή συνεταιρισμούς με καλύτερη διαχείριση και εμπορία των προϊόντων»

Ο Κώστας Φιλιππακόπουλος, γενικός διευθυντής της IGC, ως ένθερμος υποστηρικτής των νέων τεχνολογιών, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον κλάδο, τάσσεται υπέρ της προώθησης και διασποράς των θερμοκηπίων νέου τύπου στο σύνολο της χώρας. Όπως τονίζει, «η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας μας με 600 εκατ. ευρώ αποτελεί συνέχεια συνεργειών της εταιρείας μας με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και την Τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότηση μελέτης θερμοκηπιακών καλλιεργειών εκτός εδάφους, η οποία εκπονείται από το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Στην πρόταση αυτή, συμμετέχει ομάδα του ΓΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Σάββα».

Και συνεχίζει: «Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου και με την υποστήριξη της BASF να παρουσιαστεί δημόσια σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Η μελέτη αυτή θα είναι οδικός χάρτης και, παράλληλα, ένα χρήσιμο εργαλείο, που θα βοηθήσει και την κυβέρνηση, ώστε να ακολουθήσει τις υποδείξεις και να αποφασίσει ποιες θα πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις για να διατεθούν τα 600 εκατομμύρια».

Ο κ. Φιλιππακόπουλος υποστηρίζει τη δημιουργία μονάδων μεγέθους 20 έως 40 στρεμμάτων και όχι τις μεγάλες των 350 και 400 στρεμμάτων. «Η θέση μου αυτή, όπως και πολλών άλλων ειδικών του χώρου, θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε πολλά περιφερειακά σημεία της χώρας βιώσιμες εκμεταλλεύσεις από ιδιώτες ή συνεταιρισμούς με καλύτερη διαχείριση και εμπορία των προϊόντων».

Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Ο Παναγιώτης Λαδακάκος, πρόεδρος, 
ο Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, διευθύνων σύμβουλος, και 
ο Κωνσταντίνος Φιλιππακόπουλος, γενικός διευθυντής της IGC AE.

Για τον ίδιο, η διασπορά των εκμεταλλεύσεων θα επιφέρει και διασπορά της γνώσης, ενώ η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών θα δημιουργήσει υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για έναν σημαντικό αριθμό γεωτεχνικών και αγροτών. Δίνοντας το παράδειγμα της παραγωγής υδροπονικής ντομάτας, ο ίδιος αναφέρει πως οι μέσες αποδόσεις κυμαίνονται από 65 έως 80 τόνους το στρέμμα και απαιτούνται 1,5-2,5 άτομα, σε σύγκριση με τους 15-20 τόνους παραγωγής σε ένα συμβατικό θερμοκήπιο.

Ο κ. Φιλιππακόπουλος θεωρεί πλεονέκτημα και ευκαιρία την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας, που μας διαφοροποιούν από τις χώρες του Βορρά. «Η τάση που επικρατεί σήμερα είναι η μεταφορά των δραστηριοτήτων στο Μαρόκο και στην Τυνησία. Η χώρα μας βρίσκεται σε αυτή την πλεονεκτική θέση και θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό», σημειώνει.

Σημαντικό, επίσης, ρόλο για τον ίδιο παίζει η κατανάλωση ενέργειας, η οποία σε αυτόν τον τύπο καλλιέργειας είναι ιδιαίτερα υψηλή. «Η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας για αυτοκατανάλωση από φ/β μπορεί να μετριάσει το κόστος παραγωγής και, παράλληλα, η πλεονάζουσα παραγωγή να διατεθεί στο δίκτυο. Το Νet Μetering στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στην πρωτογενή παραγωγή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και πρέπει να επανέλθει η εφαρμογή του», υποστηρίζει.

Ένας κήπος εναρμονισμένος με τις σύγχρονες τεχνολογίες

Εστιάζοντας στην πορεία της εταιρείας, ο κ. Φιλιππακόπουλος κάνει λόγο για χρήση των drones και στην υδροπονία. «Έχουμε προσθέσει τη χρήση drones, τα οποία μέσω οπτικής και θερμικής κάμερας καταγράφουν καθημερινά τις ανάγκες των φυτών και την ανάπτυξή τους. Κάνουμε χρήση σύγχρονων λογισμικών, για να έχουμε καλύτερη ανάλυση δεδομένων που αξιοποιούμε για έγκαιρες αποφάσεις», σημειώνει.

Σταθερές παραγωγές, καλύτερες συμφωνίες

Σύμφωνα, πάντα, με τον ίδιο, η εταιρεία έχει σταθερή ποσότητα παραγόμενου προϊόντος όλον τον χρόνο, λόγω του συνεχούς ελέγχου τόσο του κλίματος όσο και του θρεπτικού διαλύματος, με ακριβή ποσοτική πρόβλεψη της παραγωγής. «Τα προϊόντα μας παρουσιάζουν μεγαλύτερη διατηρησιμότητα, επειδή διατίθενται στην αγορά με το γλαστράκι μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν. Παράγονται χωρίς χρήση χημικών ουσιών, ορμονών ή αυξητικών παραγόντων και φυτοφαρμάκων. Η φυτοπροστασία γίνεται με ωφέλιμα έντομα και με την εφαρμογή ήπιων μεθόδων βιολογικής προστασίας, αν χρειαστεί. Οι πρακτικές αυτές έχουν καλύτερη ανταπόκριση από την αγορά», υποστηρίζει. 

Σημαντικό το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Βάσει των συγκριτικών στοιχείων μεταξύ συμβατικής και υδροπονικής μεθόδου, ο ίδιος δηλώνει πως αυτή της υδροπονικής παράγει μέχρι 20 φορές περισσότερο προϊόν. Επίσης, η ορθή διαχείριση του νερού ξεπερνά σε οικονομία ακόμα και το 50% αυτής της συμβατικής παραγωγής. Οι εφαρμογές αυτού του τύπου δεν ρυπαίνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, διότι δεν απορρίπτονται λιπάσματα στο έδαφος μέσω των συστημάτων ανάκτησης. Τέλος, δεν εφαρμόζονται αγροχημικά και, κατά συνέπεια, η υπολειμματικότητά τους τόσο στα φυτά όσο και στο περιβάλλον είναι μηδενική.