Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης: Περικοπές και «πάγωμα» πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε δικαιούχους Σχεδίων Βελτίωσης

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με παραγωγούς – δικαιούχους ενίσχυσης του ΠΑΑ, που απευθύνθηκαν σε συμβεβλημένες με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων τράπεζες και έλαβαν χρηματοδότηση από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», αγρότες ενταγμένοι σε πρόγραμμα Σχεδίων Βελτίωσης που έλαβαν τραπεζικά δάνεια για αγορά εξοπλισμού και περίμεναν την εξόφληση της ενίσχυσής τους, ενημερώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα τους περικοπεί μέρος αυτής. Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός φαίνεται ότι επεξεργάζεται τις περιπτώσεις αυτές, καθυστερώντας να ενημερώσει τους αγρότες πότε και ποια ενίσχυση θα λάβουν.

ΥΠΑΑΤ και τράπεζες αδειάζουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύμφωνα με όσα μας είπαν τραπεζικά στελέχη, ο Οργανισμός λειτούργησε με δικά του κριτήρια σε τέτοιες περιπτώσεις παραγωγών, που συνδύασαν ενίσχυση του ΠΑΑ με το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΥΠΑΑΤ.

Να σημειωθεί εδώ ότι, βάσει του Ακαθάριστου Ισοδύναμου Επιχορήγησης (ΑΙΕ), υπάρχουν όντως περιπτώσεις κατά τις οποίες όταν συνδυάζεται ενίσχυση από πρόγραμμα του ΠΑΑ με δανεισμό από το ΤΕΑΑ, επέρχεται περικοπή στην ενίσχυση. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις που το άθροισμα της εγκεκριμένης επιχορήγησης και του ισοδύναμου επιχορήγησης, που εμπεριέχεται στο δάνειο, υπερβαίνει τα καθορισμένα από τον Κανονισμό όρια του Παραρτήματος 2 του Κανονισμού 1305/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές από το ΥΠΑΑΤ, οι τράπεζες, σε συνεργασία με την υπηρεσία που διαχειρίζεται το εργαλείο, χορηγούσαν δάνεια συνυπολογίζοντας και το περιθώριο του ΑΙΕ, για να μην περικόπτεται ενίσχυση, όπου αυτό ήταν δυνατόν.

Τόσο στελέχη τραπεζών, όσο και η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, που σχεδίασε το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΤΕΑΑ θεωρούν ότι σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να επιβληθεί περικοπή στους εν λόγω παραγωγούς, ενώ δεν συντρέχει κανένας λόγος για να τους δημιουργούνται κωλύματα στην εξόφληση της ενίσχυσης.

Σε δήλωσή του στην «ΥΧ», ο προϊστάμενος της Μονάδας Αξιολόγησης και Θεσμικής Υποστήριξης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠΑΑ, Κώστας Αποστολόπουλος, εξέφρασε την απορία του για τους χειρισμούς του ΟΠΕΚΕΠΕ:

«Το ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, αναφέρουν ρητά ποιοι είναι οι περιορισμοί σε περίπτωση συνδυασμού χρηματοδοτικού εργαλείου και επιχορήγησης από Μέτρα του ΠΑΑ. Η Μονάδα Αξιολόγησης και Θεσμικής Υποστήριξης δεν έχει ενημερωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την ακριβή φύση του προβλήματος και τη σχετική νομική βάση». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει προβεί σε γραπτή τοποθέτηση προς τον Οργανισμό για το θέμα.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε στην «ΥΧ» και ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, Παναγιώτης Τουρναβίτης, εκφράζοντας την απορία πώς γίνεται ένας Οργανισμός του ΥΠΑΑΤ να… «σαμποτάρει» το ίδιο το ΥΠΑΑΤ. Έτερο τραπεζικό στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του μας είπε χαρακτηριστικά: «Με αυτούς τους χειρισμούς, θα σταματήσουμε να δίνουμε δάνεια μέσω του ΤΕΑΑ. Άλλη ενημέρωση είχαν οι αγρότες και οι τράπεζες και άλλα εφαρμόζονται».

Ενδεικτική είναι η μαρτυρία Θεσσαλού αγρότη, δικαιούχου προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης και δανειολήπτη μέσω του εργαλείου (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της «ΥΧ»). Πέρα από το «ψαλίδι» που ενημερώθηκε ότι θα του επιβληθεί στην ενίσχυση, δεν μπορεί να λάβει την εξόφληση του προγράμματος, καθώς η πληρωμή του είναι μπλοκαρισμένη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Πήρα δάνειο 25.000 ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων, καθώς προσδοκούσα ότι θα γλυτώσω κάποια χρήματα από το χαμηλότερο επιτόκιο, ενώ δεν ήθελα να βάλω εγγύηση το σπίτι μου, δυνατότητα που έδινε το εργαλείο. Αυτήν τη στιγμή χρωστάω χρήματα σε δύο επιχειρήσεις γεωργικού εξοπλισμού και πληρώνω τόκους για τα παρελκόμενα που αγόρασα. Δεν μπορώ να λάβω την εξόφληση γιατί, όπως ενημερώθηκα από στέλεχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν στέλνει για πληρωμή περιπτώσεις όπως η δική μου. Από τον Οργανισμό μού είπαν ότι το θέμα μου βρίσκεται στη νομοτεχνική επιτροπή και το επεξεργάζονται. Έχει περάσει όμως ένας μήνας και ακόμα περιμένω να αποφασίσουν».