Ταχύτερη εξόφληση των προμηθευτών φέρνει η επέκταση της συμβολαιακής τραπεζικής στα σούπερ μάρκετ

symvolaiaki-trapeza-super-market
-Διαφήμιση-

Νέα δεδομένα στις συναλλακτικές σχέσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου με τους προμηθευτές, και ειδικότερα τους παραγωγούς, δημιουργεί η επέκταση του προγράμματος συμβολαιακής τραπεζικής της Tράπεζας Πειραιώς στα σούπερ μάρκετ.

Το εγχείρημα έρχεται να συμβάλει στον εξορθολογισμό του συστήματος πληρωμών, αγγίζοντας μία από τις χρόνιες παθογένειες της αλυσίδας παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων, η οποία μάλιστα έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση καλλιεργητών και λοιπών προμηθευτών, που σήμερα αγγίζουν ή και ξεπερνούν το εξάμηνο και ουσιαστικά καθιστούν τους τελευταίους «πιστωτές» του λιανεμπορίου.

Η αρχή στο πρόγραμμα γίνεται με την αλυσίδα Κρητικός – ΑΝΕΔΗΚ ΑΕ η οποία, μετά και την πρόσφατη απόκτηση της CRM Aριάδνη, αριθμεί συνολικά 250 καταστήματα από την Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κρήτη.

Πώς λειτουργεί στην πράξη το σύστημα της συμβολαιακής λιανεμπορίου; Η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύει με κεφάλαια την συμμετέχουσα αλυσίδα, εν προκειμένω την Κρητικός, προκειμένου να έχει την οικονομική δυνατότητα της αυθημερόν εξόφλησης των προμηθευτών της. Μια ενέργεια η οποία έχει εκλείψει στην εγχώρια αγορά από το 2010, οπότε και η χώρα βρίσκεται σε μνημονιακό καθεστώς και ύφεση.

Η αλυσίδα Κρητικός, με τη σειρά της, πληρώνοντας ουσιαστικά τοις μετρητοίς, θα μπορεί να απολαμβάνει τους καλύτερους όρους της αγοράς από τους προμηθευτές. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να αγοράζει και, επομένως, να πουλάει σε καλύτερες τιμές, με αποτέλεσμα να βγαίνει ωφελημένος και ο καταναλωτής.

Η Συμβολαιακή Τραπεζική Λιανεμπορίου καλύπτει ουσιαστικά το τελευταίο βήμα της διαδρομής ενός προϊόντος και, «κουμπώνοντας» με τα αντίστοιχα προγράμματα που τρέχουν στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, έρχεται να αγκαλιάσει χρηματοδοτικά όλους τους κρίκους της αλυσίδας, από το χωράφι μέχρι το ράφι. Η χρηματοδοτική υποστήριξη του παραγωγού, του μεταποιητή, του προμηθευτή και της λιανικής επιχείρησης έχει ως τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον καταναλωτή, ο οποίος μπορεί να ωφεληθεί τόσο από τις καλύτερες τιμές πώλησης των προϊόντων στο ράφι, όσο και από την καλύτερη ποιότητά τους.

Με τη Συμβολαιακή Τραπεζική Λιανεμπορίου, η Τράπεζα Πειραιώς δημιουργεί στην πράξη ένα νέο καινοτόμο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και των προμηθευτών τους σε τρόφιμα, με αμοιβαία οφέλη και των δύο μερών που συμβάλλουν στη δημιουργία ισχυρών συνεργασιών, στην ορθολογική διαμόρφωση τιμών, στην ενίσχυση του κλάδου και στην προώθηση ελληνικών ποιοτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, για την ένταξή τους στο νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα, ενώ σε επόμενη φάση αναμένεται και η συμμετοχή εταιρειών που δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα συμβολαιακής.

Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τα τιμολόγια

Η νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς υποστηρίζεται από μια ειδικά σχεδιασμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα πληρωμών, μέσω της οποίας συντονίζεται η συναλλακτική σχέση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ και των προμηθευτών που η ίδια έχει επιλέξει. Η διαδικασία είναι απλή και ταχύτατη: Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ κοινοποιεί στην Τράπεζα τους προμηθευτές της, και όχι κατ’ ανάγκη μόνο όσους εντάσσονται στο Πρόγραμμα της Συμβολαιακής. Με την αγορά των προϊόντων, ανεβάζει το σχετικό τιμολόγιο, οπότε ανοίγει ο δρόμος της άμεσης εξόφλησης του προμηθευτή.

Xρηματοδοτική στήριξη από το χωράφι στο ράφι

Η Συμβολαιακή Λιανεμπορίου εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής που υλοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς από το 2013. Ξεκίνησε με τη Συμβολαιακή Γεωργία και ακολούθησαν η Συμβολαιακή Κτηνοτροφία, η Συμβολαιακή Αλιεία, η Συμβολαιακή Τραπεζική Αγροεφοδίων και η Συμβολαιακή Τραπεζική Ξενοδοχείων. Η Συμβολαιακή Γεωργία/Κτηνοτροφία/Αλιεία εξασφαλίζει την πώληση και την πληρωμή της αγροτικής παραγωγής, στηριζόμενη στο συμβόλαιο μεταξύ της επιχείρησης και του παραγωγού. Η στοχευμένη χρηματοδότηση φτάνει απευθείας και αποκλειστικά στην παραγωγή και συμβάλλει στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

symvolaiaki-trapeza-super-market2Η Συμβολαιακή Τραπεζική Αγροεφοδίων αφορά στη χρηματοδότηση των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων, προκειμένου να επωφεληθούν προνομιακής τιμολόγησης κατά την αγορά των αγροτικών εφοδίων από τις εταιρείες παραγωγής ή εμπορίας, πληρώνοντας τοις μετρητοίς. Η Συμβολαιακή Τραπεζική Ξενοδοχείων αφορά χρηματοδοτική ενίσχυση μεταξύ των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας» και ξενοδοχειακών μονάδων, με τις τελευταίες να χρηματοδοτούνται για να προμηθευτούν επώνυμα πιστοποιημένα προϊόντα Συμβολαιακής Γεωργίας.

 

-Διαφήμιση-