Ταυτισμένος με την παράδοση του τόπου ο ιππικός σύλλογος Καρύστου

Εκλεψε την παράσταση και τις καρδιές των Ελλήνων, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, η παρουσία της ομάδας του ιππικού συλλόγου Καρύστου. Μέσα από τη διαχρονικότητα της ιστορίας, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα, παρουσίασε φορεσιές μαχητών και στρατιωτών από την Επανάσταση μέχρι και το Έπος του ’40. Σημείο αναφοράς αποτέλεσε το άλογο, που για τον ιππικό σύλλογο η τιμητική αυτή συμμετοχή σε ένα κορυφαίο γεγονός της χώρας, με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από το ’21, ήταν μια πρόκληση.

Το άνοιγμα της παρέλασης αποτέλεσε για τους ίδιους ένα μεγάλο στοίχημα, που έπρεπε να το κερδίσουν και το κέρδισαν, με εκατομμύρια βλέμματα θαυμασμού, Ελλήνων και ξένων μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες και το διαδίκτυο. Η επιτυχία αυτή δεν είναι ένα αποτέλεσμα της στιγμής, αλλά της συνεχούς δράσης συνεργασίας και συμμετοχής όλων των μελών του συλλόγου. Το άλογο για τους ίδιους δεν είναι μόνο ένα μέρος της ψυχαγωγίας τους, αλλά και συμμετοχικός σύντροφος, μέσα από τον παραγωγικό βίο του τόπου τους.

Αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας

Όπως εξηγεί η Μαρία Τσαπέπα, γραμματέας του συλλόγου, στην «ΥΧ»: «Το άλογο, όπως και τα άλλα ιπποειδή, μουλάρια και γαϊδούρια, αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων της Καρύστου. Μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα από δύσβατα μέρη, στα οποία δεν μπορεί να φτάσει μηχάνημα. Χρησιμεύουν στην κτηνοτροφία, στον τρύγο, στη συλλογή των λεμονιών, ακόμα και για όργωμα».

Η εικόνα που μας περιγράφει η γραμματέας του συλλόγου, μας μεταφέρει δεκαετίες πίσω, δίνοντας όμως μία ξεχωριστή νότα για αυτές τους τις επιλογές. Μέσα από αυτόν τον τρόπο παραγωγής, επιμένουν στην παράδοση και στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κα Τσαπέπα προσπαθεί να μας παρουσιάσει όσο μπορεί γλαφυρά αυτή την καθημερινότητα των ανθρώπων της Καρύστου με το άλογο.

«Εμείς δεν είμαστε ένας ιππικός όμιλος, αλλά ένας ιππικός σύλλογος, γιατί ο καθένας έχει το δικό του άλογο ή το ζώο του και συμμετέχει με αυτό σε όλες τις δραστηριότητές μας, είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τη διατροφή και την ευζωία του».

Ρωτήσαμε την κα Τσαπέπα αν όλη αυτή η δραστηριότητα μπορεί να μετατραπεί σε μία νέα μορφή επιχειρηματικότητας, που να έχει ως σημείο αναφοράς το άλογο. Η απάντησή της ήταν αρνητική, διότι, όπως είπε: «Ο στόχος ο δικός μας είναι να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, ως φίλοι της ελεύθερης ιππασίας, μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας. Αυτές μας συντροφεύουν, μέσα από την αναβίωση της ιστορίας, την προστασία του περιβάλλοντος, τον εθελοντισμό κ.ά., ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα τόπου μας».

Με τις τελευταίες αυτές λέξεις της κας Τσαπέπα, καταλάβαμε γιατί η συμμετοχή του ιππικού συλλόγου της Καρύστου ήταν μία πολύ καλή επιλογή από τους υπευθύνους της παρέλασης.